Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFler söker IT-jobb

Fler söker IT-jobb

De egna nätverken är fortfarande viktigast för att hitta nytt jobb och det nya jobbet får gärna vara teknikinriktat. Det står också klart att den nya arbetsgivaren måste ha sunda värderingar. Det framgår av bemanningsföretaget Poolias Kompetensindikator.

Kompetensindikatorn 2017 är en undersökning som Novus tar fram åt Poolia och som visar förhållandet mellan utbud och efterfrågan på kvalificerade tjänstemän. Av 1 562 tillfrågade svarade 17 procent att de skulle söka nytt jobb under 2017. Av dem som svarade att de skulle söka nytt jobb, var det dubbelt så många som året tidigare år som ville söka sig till IT-branschen.

Undersökningen tar ingen hänsyn till hur många som utbildas inom de olika sektorerna. Enligt Novus kan ökningen av sökande inom IT-området ha flera orsaker: både att fler är på väg att bli färdiga med en utbildning och att fler i branschen vill söka nytt jobb. Eftersom gränsen mellan ingenjörs- och IT-jobb kan vara lite flytande, kan det också vara så att fler ingenjörer har svarat att de söker IT-jobb.

Undersökningen

Undersökningen gjordes också 2012, 2013, 2015 och 2016. 2017 års undersökning genomfördes mellan den 23/11och 15/12 2017. Bland arbetstagarna var det 1 562 som svarade på enkäten, medan 400 arbetsgivare svarade. Personer och företag inom skola, vård och omsorg deltog inte i undersökningen.

Jämfört med tidigare undersökningar är det också fler som vill bli ingenjörer. Den ökningen är emellertid mycket liten och inte statistiskt signifikant.

De ingenjörer som deltog i undersökningen tyckte generellt att det finns gott om jobb. 60 procent av ingenjörerna svarade att utbudet av lediga tjänster som passar den egna profilen är god eller mycket god. Bland arbetsgivarna blev svaret likartat. Ingenjörer var den typ av tjänsteman som flest hade behov av under det närmaste året.

För att hitta det nya jobbet använder man främst sitt eget nätverk. Bland digitala sajter är det jobbsajter som Monster, Poolia, AMS som är viktigast. Därefter kommer Linkedin. Även företagens egna webbsidor rankas högt.

Utvecklande arbetsuppgifter är enligt undersökningen det viktigaste argumentet för att söka ett jobb. Det gäller särskilt de yngre, men samma argument rankas högt även av äldre. De äldre betonar i ännu högre grad vikten av att ha en bra chef. Minst viktigt verkar karriärmöjligheter och möjlighet att jobba hemifrån vara.

För att söka jobb på ett visst företag vill både unga och gamla att företaget ska ha sunda värderingar. 66 procent av alla arbetstagare svarade att det är viktigt eller mycket viktigt, medan 39 procent tyckte att själva arbetsmiljön är viktig eller mycket viktig.

I undersökningen frågade Novus också om urvalsprocessen för nya tjänster. Här verkar arbetstagare och arbetsgivare vara överens. Båda sidor svarade väldigt likartat. För att företaget ska tycka att en arbetssökande är bland de tio intressantaste för en tjänst, gäller det att ha rätt arbetslivserfarenhet. Men i slutändan är det de personliga egenskaperna som avgör vem som faktiskt får jobbet.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.