Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHälften av ingenjörerna tog initiativ till kompetensutveckling

Hälften av ingenjörerna tog initiativ till kompetensutveckling

67 procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer deltog i någon kompetensutveckling under det gångna året. Och det vanligaste var att det var de själva som tagit initiativet till att utbilda sig. Det visar Sveriges Ingenjörers medlems- och löneenkät för 2017.

Förra året tog 49 procent av ingenjörerna initiativ till att delta i kompetensutveckling – helt på egen hand (cirka 29 procent) eller tillsammans med arbetsgivaren (cirka 19 procent). Ytterligare 19 procent kompetensutvecklade sig på arbetsgivarens initiativ.

I de öppna svaren syns stora variationer – från personer som vittnar om att arbetsgivaren inte har någon plan för kompetensutvecklingen till personer som uppger att en individuell utvecklingsplan alltid görs.

Bland dem som deltog i kompetensutveckling fördelade sig syftet så här (det gick att ange flera syften, därför är summan större än 100 procent):

  • 78 procent ville fördjupa befintliga kunskaper – beroende på vad de jobbar med var det allt från specifik teknikutbildning till hållbarhet, ledarskap, administration, verksamhetsutveckling, kvalitetssäkring och konferenser.
  • 31 procent ville hålla sig aktuella på arbetsmarknaden.
  • 21 procent hade ett annat syfte – att bredda befintliga kunskaper eller att inhämta helt nya kunskaper. Många hade gått ledarutbildningar.

Av de 30 procent som inte deltog i någon kompetensutveckling uppger 40 procent av dem att det var deras eget val. 42 procent uppger att det berodde på faktorer hos arbetsgivaren – som bristande intresse, tid eller pengar.

Nöjdheten med kompetensutvecklingen var hög bland dem som deltagit: 50–60 procent var nöjda med omfattningen och kvaliteten. 70 procent var nöjda med hur relevant den var för arbetet. Räknar man med dem som var delvis nöjda steg siffrorna till 90 procent eller mer.

I en rapport om kompetensutveckling för ingenjörer (”Tid, pengar och samverkan – förutsättningar för ingenjörskompetensen”) lyfter Sveriges Ingenjörer fram några kommentarer till resultaten av enkäten – som ger diametralt olika perspektiv:

  • Å ena sidan är lärandet genom både formell kompetensutveckling och i arbetet omfattande.
  • Å andra sidan framträder en bild av att arbetsgivarna hoppas att ingenjörerna ska lyckas lösa de utmaningar de ställs inför, men där ingenjörerna själva varken finner tid eller möjlighet att utveckla sitt kunnande – att det kan vara svårt att hitta externa möjligheter till utveckling inom det egna teknikområdet.

Uppgifterna bygger på svar från 32 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.