Många teknologer som närmar sig examen söker nu jobb. Nyutexaminerade medlemmar i Sveriges Ingenjörer som är osäkra inför sin första löneförhandling kan få tips från Sveriges ingenjörers rådgivning.
Jonas Dahlgren är snart färdig civilingenjör med inriktning mot maskinteknik. Examensarbetet på Scania i Södertälje handlar om att utveckla en typ av hydraulisk transmission för lastbilar. Men när det är klart har han redan en anställning. Till hösten väntar ett jobb på konsultföretaget Alten i Umeå. Den kontakten fick Jonas när han jobbade på Volvo i samma stad, ett jobb som han fick via Tekniksprånget.
– Jag har väl hyfsat med erfarenhet, säger Jonas Dahlgren. Det har varit en stor fördel i arbetssökandet.
Taktiken var att börja söka jobb förhållandevis tidigt. Redan i mars började kontaktade han flera olika konsultbolag, några i Umeå och några i Stockholm. Tack vare den arbetslivserfarenhet han skaffat sig har han blivit mycket väl bemött överallt, tycker han. Alla arbetsgivare han har frågat har varit intresserade och velat träffas. Jonas bestämde sig dock för att inte ta första bästa jobbet. Han ville ha rätt jobb och vågade vara lite tuff i löneförhandlingarna.
– Inför anställningsintervjuerna läste jag statistiken på Sveriges Ingenjörers webbsajt, säger han. Jag tänkte att jag har erfarenhet från relevanta jobb, så jag borde ha lite högre än den rekommenderade ingångslönen. Alla som jag har pratat med tycker att det låter vettigt, men så är de ändå lite snålare i verkligheten.
Själv pratar han hellre om att han framför allt ville ha jobb på ett företag där han kan utvecklas, där det finns internutbildningar och möjligheter till utlandstjänst. Men Jonas Dahlgren är ändå nöjd med den lön han förhandlade till sig på Alten i Umeå. Han säger att han ligger nära den rekommenderade månadslönen.
– Jag tror att om man är rätt person så är de beredda att betala, säger han.
Pia Bäckström är Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för tjänstesektorn. Hon bekräftar att ingångslönen spelar roll.
– Om man lägger sig för lågt kan det vara svårt att hämta hem det sedan, säger hon. Då kan det krävas att man byter jobb för att kunna ta ett kliv upp. Och det är alltid lättare att förhandla när man är ny. Man har ett bättre förhandlingsläge. Om arbetsgivaren är så intresserad att man har kommit till en löneförhandling är det ju inte otänkbart att man kan klämma in en tusenlapp extra i lönen.
Men alla nyutexaminerade ingenjörer har inte samma förutsättningar att vara offensiva som Jonas Dahlgren. Många vet inte vad de ska säga när arbetsgivaren frågar vad de vill ha i lön.
Ingångslöner
Rekommenderade ingångslöner för 2018:
För civilingenjörer: 33 300 kr/mån plus ersättning för restid och övertid
För högskole-ingenjörer: 31 200 kr/mån plus ersättning för restid och övertid
Rekommendationen för ingångslön är tänkt som ett stöd i förhandlingen för medlemmen. Den är satt utifrån lönestatistik och är satt så att den ska vara rimlig, och något att sträva efter. I praktiken är det kanske runt var fjärde nyutexaminerad som får en lön som är lika hög som rekommendationen eller högre.
– Ta reda på vad själva arbetet innebär och vad de olika villkoren för jobbet är och fråga om det finns kollektivavtal, säger Pia Bäckström. Om det inte finns kollektivavtal och ingen tjänstepension så måste man tänka särskilt kring det.
På många arbetsplatser finns det en lokal fackklubb som man kan kontakta. Medlemmar kan också kontakta rådgivningen på förbundet för lönerådgivning om hur man ska tänka i mötet med arbetsgivaren, som till exempel att inte inleda anställningsintervjun med att prata lön.
Natali Ljunggren läser till civilingenjör med inriktning mot informations- och kommunikationsteknik. Hon hoppas bli färdig i slutet av nästa termin. Under hösten ska hon samtidigt läsa företagsekonomi för att bättra på sina förutsättningar. Natali har jobbat en hel del under studietiden på Axis Communications. Under somrarna har hon jobbat heltid och även under terminerna har hon jobbat deltid.
– Jag började som testingenjör, men jag hade många åsikter om mjukvaran och har sedan i stället fått jobba med att utvärdera nuvarande webbapplikationers användbarhet och ta fram prototyper.
Natali är liksom Jonas intresserad av att kunna jobba utomlands och tycker att alla de företag som hon har kontaktat har varit intresserade.
Natali betonar särskilt att hon tycker att lönen är viktig. Hon säger till och med att hon tror att hon är mer inriktad på hög lön än sina kompisar.
– Skolan säger att vi ska begära 33 000 kronor i månaden. Jag tycker nästan att det låter lågt. Jag vill hellre ha 35 000. Jag tänker att lönen ska avspegla mitt arbete. Då vill jag bli belönad, säger hon.
Sture Henckel