Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadTillfälliga jobb kan vara de som utvecklar dig mest

Tillfälliga jobb kan vara de som utvecklar dig mest

Den som vill ha ett spännande och utvecklande jobb har ett större urval om man söker temporära uppdrag som projektanställd eller konsult hävdar Johan Alsén, Sverigechef på rekryteringsföretaget Hays.

Det är många som vill ha ingenjörer just nu. Det visar statisk över arbetslösheten och samma signal kommer från rekryteringsföretagen. Hays, ett företag som hjälper många arbetsgivare med att rekrytera ingenjörer, ser också hur arbetsmarknaden har förändrats. Fler arbetsgivare vill anställa på tidsbegränsade uppdrag och Johan Alsén, Sverigechef för Hays, ser flera förklaringar bakom utvecklingen.

Johan Alsén, Sverigechef på rekryteringsföretaget Hays.

– Det handlar både om behovet av att snabbt få tag i specialistkompetens men också om möjligheten att kunna vara mer flexibel när teknikutvecklingen går så snabbt.

Andelen tillfälliga anställningar ökar i hela Europa, även i Sverige. Inom flera branscher, bland annat IT och life science, är det svårt att rekrytera på tillsvidareanställningar enligt Johan Alsén. Många med den spetskompetens som efterfrågas väljer att bli egenkonsulter för att få bättre betalt och kunna välja bland uppdragen.

Arbetsgivarnas ansvar att erbjuda sina anställda kompetensutveckling är just nu i fokus under den pågående debatten om Las. Akademikerförbund som Sveriges Ingenjörer är oroliga för att turordningsreglerna luckras upp. Arbetsgivare ska inte godtyckligt kunna säga upp anställda genom att hävda att de inte har den kompetens som krävs.

Johan Alsén förstår fackens oro men påpekar också att företagen har svåra utmaningar.

– När utvecklingen går snabbt och behovet av specialistkompetens är akut är rekrytering ofta den enda lösningen.

Utbudet av utbildningar för yrkesverksamma ingenjörer inom nya teknikområden är begränsat och det offentliga utbildningsysstemet är för trögrörligt menar han. Stora företag som Ericsson kan ordna internutbildningar men för mindre företag är det svårare.

Den snabbaste lösningen för att få tag i spetskompetens är att visstidsanställa eller ta in konsulter men Johan Alsén menar att det också är en bra modell för kompetensutveckling.

– Det är inte bara på lärarledda utbildningar som man lär sig nya saker. När företag anställer ingenjörer inom ett teknikområde där man saknar kompetens kan det utveckla kollegerna. De lär sig ny teknik genom att jobba tillsammans med de som kan den.

Johan Alsén tycker inte att tryggheten längre finns i en fast anställning. Det handlar allt mer om att ha en specialistkompetens.

– Den som vill ha spännande och utvecklande uppdrag har mycket större urval om man söker temporära uppdrag. Ju mer specialiserad man är, desto fler valmöjligheter får man. De som är beredda att ta tillfälliga uppdrag och har kompetens som efterfrågas kan välja och vraka.

Men vad händer när man har specialiserat sig inom ett teknikområde som snabbt ersätts av ett annat? Innebär specialiseringen inte en risk för att förlora jobbet eller att inte få nya uppdrag?

– Specialiseringen måste fortsätta hela arbetslivet. Det går inte att slå sig till ro för att man har en lång akademisk utbildning. Vilka yrken och kompetenser som företagen kommer att behöva i framtiden har vi ingen aning om i dag, säger Johan Alsén.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.