Diskussioner med ledande forskare ska ge större förståelse och bättre riktlinjer för Sveriges Ingenjörers framtida arbete med artificiell intelligens.
Från att ha varit något som främst science fiction-författare fantiserade om återfinns artificiell intelligens (AI) numera i alla delar av vårt samhälle. AI används inom vården, bilindustrin och av mobiltelefontillverkarna, bara för att nämna några exempel. Men tekniken kan även anses kontroversiell och det finns många etiska frågor som inte anses vara tillräckligt utredda. Det är därför Sveriges Ingenjörer under tre tillfällen fram till jul kommer att diskutera AI tillsammans med ledande forskare.
– Vi kommer inte att fokusera så mycket på tekniken i sig utan på vilka samhällskonsekvenser vi kan se av AI i det etiska perspektivet, säger Johan Sittenfeld, utredare och opinionsbildare på Sveriges Ingenjörer.
Medverkande i rundabordssamtalen kommer att vara Linda Johansson, Försvarshögskolan, Rebecka Cedering Ångström, Ericsson, Anna Felländer, KTH och Samer Al Moubayed, Furhat Robotics. På det sista mötet kommer även ärkebiskopen Antje Jackelén att vara med.
Det första samtalet kommer att fokusera på tre samhällsområden, vård och omsorg, undervisningssektorn och hållbar mobilitet – hur AI kan hjälpa till att transportera oss på ett klimatmässigt hållbart sätt.
Förhoppningen är att samtalen ska leda fram till tydligare riktlinjer kring forskning och implementering av AI. Resultatet kommer till nytta för Sveriges Ingenjörers medlemmar eftersom många jobbar med AI i sin forskning eller yrkesutövning.
Hur resultatet av samtalen kommer att redovisas är inte bestämt i dagsläget. Vad som är klart är att sammanställningen kommer att utgöra ett underlag för nästa steg i förbundets arbete.
– Det kanske är lite tidigt att säga men jag kan se framför mig att vi kommer att ha diskussioner i våra distrikt, med våra medlemmar och kanske även med studenter på tekniska högskolor kring de här frågorna, säger Johan Sittenfeld.
David Boda