Utredning ska ge skjuts åt teknik i äldreomsorgen

Teknik kan höja livskvaliteten inom äldreomsorgen. Foto: Getty Images.

Hur kan välfärdsteknik göra nytta inom äldreomsorgen och vilka problem måste lösas? Regeringen har gett Peter Larsson på Sveriges Ingenjörer uppdraget att utreda frågorna.

Regeringen ser problem med många sjukskrivningar inom äldreomsorgen och personalbristen riskerar att öka när andelen äldre blir större. Välfärdsteknik som robotar och andra digitala hjälpmedel kan bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen och kan göra yrket mer attraktivt.

Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Peter Larsson, Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Nu vill regeringen undersöka möjligheterna att använda mer välfärdsteknik inom äldreomsorgen och har gett Peter Larsson, civilingenjör och under många år samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, ett utredningsuppdrag.

Vilka frågor ska du svara på?
– Huvudfrågan är hur vi kan få verklig användning av teknik för att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen. Vilken teknik behövs för att avlasta personalen och hur ska tekniken bli begriplig för användarna, det vill säga de äldre?

Men vad är egentligen välfärdsteknik?
– Välfärdsteknik är ett luddigt begrepp. Det handlar främst om digital teknik men jag vill gärna ha ett brett perspektiv. Självständighet är ett centralt ord inom omsorg och därför kommer utredningen titta på teknik som ökar individens självständighet.

Handlar det om befintlig teknik eller utveckling av ny?
– Jag tänker mig att grundplattformen är spridning av teknik som redan finns. Den kan sedan lägga grunden för ny teknisk utveckling exempelvis genom innovationsupphandlingar. Då formulerar man ett problem eller ett behov och bjuder sedan in företag och andra aktörer att hitta lösningar.

Hur kommer du lägga upp arbetet?
– Jag vill angripa problemet från ett bottom up-perspektiv. Min tanke är att välja ut åtta problemområden inom äldreomsorgen där det finns teknik men som av något skäl inte fungerar. Jag vill arbeta med fokusgrupper med vårdpersonal för att få deras synpunkter och erfarenheter. Juridiken är också viktig eftersom den reglerar användningen och skyddar de äldres integritet. Men den vill jag koppla in i ett senare skede för att inte fastna i begränsningarna.

Vad har för egna erfarenheter av välfärdsteknik inom äldreomsorgen?
– Jag har sett att gränsdragningen mellan medicinsk vård och omsorg, det vill säga landsting och kommun, ibland är ett problem. Det handlar om vem som har ansvaret för vad?

Utredningen ska redovisas senast den 20 mars 2020.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar