Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörer spelar nyckelrollen i Nordens största batterifabrik

Ingenjörer spelar nyckelrollen i Nordens största batterifabrik

Det första spadtaget har precis tagits för bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå, men rekryteringsarbetet för de som ska arbeta där är redan i full gång. Förutom maskinoperatörer söker de batteriexperter och ingenjörer inom en mängd olika områden.

Just nu pågår arbetet med markberedning på platsen där den planerade batterifabriken ska byggas i Skellefteå. Men även om det är minst två år kvar innan de första medarbetarna börjar sitt skift pågår redan rekryteringsarbetet för fullt. Fram till år 2025 räknar man med att behöva anställa omkring 2 500 personer

Emad Zand, HR-chef på Northvolt, berättar att förberedelsearbetet inför rekryteringen är viktigt. Just nu är de inne i analys- och planeringsfasen där de på detaljnivå försöker skapa sig en bild av de kommande behoven.

Emad Zand, HR-chef på Northvolt

– Det är en stor anläggning och det är därför viktigt att vi har en bra rekryteringsplan så att vi har rätt människor på plats vid rätt tidpunkt. 

Förutom maskinoperatörer kommer de att behöva en mängd olika typer av ingenjörer, allt från metall-, fysik-, kemi- och elektroingenjörer till process-, kvalitets- och miljöingenjörer. Tillgången på kompetens är en nyckelfråga och Northvolt arbetar därför på bred front, både lokalt, nationellt och globalt.

Under året har de börjat rekrytera specialistkompetens som just nu jobbar centralt i företaget. Några av dessa personer kan bli aktuella för att leda arbetet när Skellefteåfabriken drar igång.

– Kärnkompetensen är oftast svårast att hitta. När det gäller batterikunskap så är Japan och Korea bäst, men vi har även rekryterat batteriexperter från Storbritannien, Tyskland och USA. När det gäller process- och industrikompetens så har vi bra tillgång till det här i Sverige.

Northvolts batterifabrik i Västerås fungerar som en förebild i mindre skala för Skellefteåfabriken och ger viktiga erfarenheter som blir till nytta när den större anläggningen i Skellefteå drar igång. Emad Zand förklarar att Northvolt hoppas att satsningen ska bli ett första steg i att bygga upp batteribranschen i Sverige, där de kan bli en del i ett ekosystem av utbildning, produktion och arbetstillfällen.

– Vi hoppas att vår satsning kan få upp intresset för svensk industri generellt, men även för batteribranschen som vi tror blir väldigt viktig för Sverige i framtiden.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Med Sveriges långa och gedigna erfarenhet inom ubåtsteknologin borde väl batterikompetens vara lättåtkomligt? Ubåtar drivs med elmotorer via batterier som laddas med dieselmotorer eller från laddstationer.
    Ulf Bergqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.