Bli din egen – men se upp med de vanligaste fällorna

Det finns en hel del att tänka på när du går från att vara anställd till att driva ett företag. Här kan facket bistå med värdefullt stöd. FOTO: Getty Images

Att starta eget kan vara ett spännande kliv på karriärsstegen. Men det finns några vanliga fällor du bör se upp med innan du lämnar in din avskedsansökan.

En unik affärsidé, frihet att styra över sina egna uppdrag eller en önskan från arbetsgivaren att anlita arbetskraft på frilansbasis – det finns många anledningar till att personer väljer att starta eget. Bland ingenjörer är det inte alls ovanligt att man efter en tid som anställd väljer att bli sin egen.

Anders Hallgren, Sveriges Ingenjörer

– Jag tycker att man kan se beslutet att starta eget som ett steg på karriären. Det är ett sätt att utvecklas och ta dig vidare i ditt arbetsliv, säger Anders Hallgren, som arbetar med medlemsstöd och verksamhetsutveckling på Sveriges Ingenjörer.

Tre goda råd

Anders Hallgren lyfter fram tre viktiga saker att tänka på när du startar eget:

  1. Fatta ett medvetet beslut. När du startar eget är det också viktigt att inse att du ska driva ett företag. Gör en affärsplan och budget där du tydliggör vad du ska sälja och till vem och fundera även över hur du ska marknadsföra dig. Förbered dig med en plan B om allt inte går som du tänkt dig.
  2. Ha tålamod. Det kan ta tid innan företaget ger inkomster som du kan leva på, se till att du har realistiska ekonomiska förväntningar och ge ditt företag tid att komma igång.
  3. Se över trygghetsfrågorna. Du behöver försäkra både verksamheten och dig själv. Vad händer om du blir sjuk? Hur gör du med pensionen? Ta gärna hjälp av en försäkringsrådgivare.

Anders Hallgren är civilingenjör i grunden och har erfarenhet av att både vara anställd i större företag och att driva eget. Han håller också i Starta eget-kurser i Sveriges Ingenjörers regi och möter många medlemmar som går i företagsfunderingar.

– Det vanligaste frågorna vi får rör vilken bolagsform man ska välja och hur mycket man kan ta betalt för sina tjänster, berättar Anders Hallgren.

Att ta för lite betalt för sina tjänster är en av de fällor som man som nystartad bör se upp med. Som företagare har du inte bara din lön att tänka på, det är många andra utgifter som hör ihop med att driva ett företag.

– Du behöver räkna på hela företagets kostnader och hitta en lägsta nivå på timpriset för att din verksamhet ska gå ihop. Tänk också på att du inte kan räkna med 100 procent beläggning, råder Anders Hallgren.

En annan viktig fråga är lojalitetsplikten. Som anställd, även under uppsägningstiden, får du inte starta en konkurrerande verksamhet. Det innebär att du exempelvis inte får köpa en domän, hyra en lokal eller aktivt marknadsföra din nya verksamhet. Anders Hallgren tipsar om att alltid prata med din nuvarande arbetsgivare om dina planer för att inte riskera ett dyrbart efterspel.

– Har du blivit uppsagd så brukar arbetsgivaren normalt inte krångla om du planerar för att starta eget. Men det är alltid bättre att prata om det och stämma av om det är ok.

Som nystartad företagare är det också frestande att spara in på trygghetsförsäkringar när företaget är i startskede, inte minst när det gäller pensionsinbetalningar. Anders Hallgren poängterar att det är bra att redan från början betala in till sin pension, annars är risken stor att man hamnar efter.

Stöd från förbundet

Det finns en rad tjänster som förbundet bistår med som du som företagare har nytta av, bland annat:

  • Juridisk rådgivning
  • Karriärcoacher
  • Intervjuträning
  • Granskning av Linkedin profil
  • Försäkringsrådgivning

– Det är bra att man är entusiastisk och går in i sitt företagande med självförtroende, men mitt råd är att man ser över trygghetsbiten och tar reda på vad det handlar om redan från början, säger han och framhåller att det finns många fördelar med att stanna kvar i facket, även som egen företagare.

Förutom A-kassa och inkomstförsäkring kan facket bistå med försäkringsrådgivning och många andra tjänster som man som nystartad företagare kan ha nytta av. Till exempel juridisk rådgivning, karriärcoach, intervjuträning och Linkedin-granskning.

– Vi vänder oss till alla ingenjörer och vi vill även ge de som driver eget företag bra service. Medlemskapet är samma för alla och oavsett om du är anställd eller din egen så har du samma möjlighet att få hjälp, förklarar Anders Hallgren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar