Konjunkturrapporten: Få satsar på personalen, trots att ekonomin går bra

Två av fem företag saknar rätt kompetens och drygt hälften av de som svarat på enkäten anser att företagen satsar för lite på att ge teknisk kompetensutveckling till de anställda. FOTO: Getty Images

Trots att svensk industri går bra satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Det visar resultaten från Sveriges Ingenjörers konjunkturrapport som varnar för att svensk industri riskerar att tappa i konkurrenskraft.

Höstens konjunkturrapport som presenterades i förra veckan har denna gång lagt extra fokus på att granska utvecklingen inom företagen när det gäller kompetens- och karriärutveckling. Rapporten bygger på en enkät med svar från förtroendevalda i 401 ingenjörstäta företag i sex olika branscher.

Generellt går företagen bra just nu. 87 procent svarar att ekonomin i det egna företaget är god eller tillfredsställande. Trots det satsar företaget inte på att utveckla sina medarbetare.

Staffan Bjurulf

– Framgången inom svensk industri har alltid byggt på att vi legat i den tekniska fronten i många branscher. Därför är det oroande att så många nu saknar en långsiktig plan för teknisk kompetensutveckling, säger Staffan Bjurulf, utredare och näringslivsexpert på Sveriges Ingenjörer.

Rapporten visar att två av fem företag saknar rätt kompetens och drygt hälften av de som svarat på enkäten anser att företagen satsar för lite på att ge teknisk kompetensutveckling till de anställda. Fyra av fem företag saknar dessutom en långsiktig plan för att säkerställa att rätt teknisk kompetens finns för innovation och utveckling i företaget.

– Risken är att företagen inte står rustade med rätt kompetens för att utveckla de nya produkter och tjänster som krävs för att vara teknikledande och konkurrenskraftiga även i sämre tider, konstaterar Staffan Bjurulf.

Men redan nu hämmar kompetensbristen företagens innovationsförmåga. Tre av fem företag har misslyckats med att utveckla nya produkter till följd av brist på kompetens och en dryg tredjedel har gått miste om order.

Bristen på kompetens innebär också att de anställda jobbar mer övertid. Detta i kombination med att lönerna halkar efter riskerar att påverka företagens attraktionskraft och förmåga att behålla sin konkurrenskraft.

– I framtiden måste företagen vara mer på tårna för att behålla och utveckla den personal de har. Det handlar både om karriärmöjligheter, kompetensutveckling och att ingenjörernas löner ställs i relation till det värde de skapar i företagen, säger Staffan Bjurulf.

2 kommentarer

  • Sura Ingenjören

    Jag undrar om det är en slump att Svenskt Näringsliv väljer att publicera ännu en rapport om att högkonjunkturen är på väg att ta slut, och därför underförstått inte finns plats för löneökningar. Det går inte att köra mer dialog. Det är hårt mot hårt som gäller.

    Det kan också vara värt att fråga varför arbetarlöner alltid ska jämföras med Polen, Slovakien, Bangladesh, Pakistan och Indien, men VD-löner ska alltid jämföras med USA, England, Schweiz och Singapore.

    13 november 2018
    • Karin Virgin

      Den här artikeln handlar om Sveriges Ingenjörers konjunkturrapport. För synpunkter på Svenskt Näringslivs konjunkturrapport rekommenderar vi dig att kontakta Svenskt Näringsliv./Redaktionen

      13 november 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Sociala medier luckrar upp gränsen mellan den privata och den professionella sfären. Men tänk ett varv extra innan du svarar på chefens eller kollegornas vänförfrågan, menar experten.
Fler artiklar