Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTa grepp om försäkringarna när du startar eget

Ta grepp om försäkringarna när du startar eget

När du startar eget är det viktigt att se till att du har ett lika bra trygghetsskydd som du hade när du var anställd. Här är fem försäkringar du bör ha koll på.

Att starta eget är ett spännande steg på karriären. Affärsidé, marknadsplan och försäljningsstrategier är lätt att gå igång på, men det finns också en hel del praktiska frågor att ta ställning till. En av de viktigare handlar om försäkringar, något som kanske kan kännas som en djungel i början.

Stefan Jansson, Sveriges Ingenjörer

– Fast egentligen är det ganska enkelt. Se till att skaffa dig ett skydd för oförutsedda händelser så att du klarar dig om du blir utan lön, säger Stefan Jansson som är specialist på pensioner och försäkringar på Sveriges Ingenjörer.

Som anställd omfattas du oftast av ett kollektivavtal som ser till att din arbetsgivare tecknat försäkringar för exempelvis sjukdom, arbetsskador och pension. Som egenföretagare är det därför bra att utgå från dessa försäkringar och se till att du har ett liknande skydd när du blir din egen.

Det är framför allt fem försäkringar som finns i kollektivavtalet som du bör ha koll på. Det är pension-, liv-, sjuk-, premiebefrielse-, samt livförsäkring.

Den första och viktigaste är pensionen.

– Tänk på att börja sätta av pengar för pensionen direkt. Det är svårt att börja spara ihop till sin pension när det bara är några år kvar, säger Stefan Jansson.

5 försäkringar som ger trygghet

  • Pensionsförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Premiebefrielseförsäkring
  • Trygghetsförsäkring vid arbetsskada
  • Livförsäkring

Vilken summa som är rimlig att sätta av för pensionen beror på hur mycket pengar du tjänar och hur mycket du senare vill kunna ta ut i pension. Stefan Jansson tipsar om att ha som mål att spegla de tjänstepensionsavsättningar som är reglerade enligt ITP1. Som exempel betalar en arbetsgivare 4,5 procent av lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent därutöver.

Sjukförsäkringen är en annan viktig del att sätta sig in i. Som egenföretagare betalar du den via skattsedeln och du väljer själv hur många karensdagar du vill ha – ju fler karensdagar, desto lägre avgift. Men det kan vara bra att tänka på att det är den lön du betalar ut till dig själv som blir den sjukpenninggrundade inkomsten.

– Ett bra tips är att du plockar ut tillräckligt hög lön, då har du grundplåten du behöver om du blir sjuk, säger Stefan Jansson.

Om du är i behov av en viss inkomst varje månad så bör du med andra ord ta ut en tillräcklig hög lön så att du klarar dig även om du blir sjuk en längre tid. Är du i behov av mer pengar än vad försäkringskassan kan betala ut kan det vara vettigt att teckna en kompletterande sjukförsäkring som fyller ut sjukpenning/sjukersättningen.

Dessutom är det klokt att teckna en premiebefrielseförsäkring vid sjukdom så att pensionsinbetalningarna fortsätter att sättas in även om du är sjukskriven och inte har någon inkomst. Andra försäkringar som är bra att se över är trygghetsförsäkring vid arbetsskada samt livförsäkring.

Sveriges Ingenjörer har bra stöd för egenföretagare och kan ge tips även i försäkringsfrågor. Det finns dock ingen paketlösning för försäkringar när det gäller egenföretagare – där måste du själv hitta den bästa lösningen. I många fall kan du i ditt företag behöva fler försäkringar än de som normalt finns i ett kollektivavtal, som exempelvis ansvars-, rese eller egendomsförsäkringar.

Läs också ”Bli din egen – men se upp med de vanligaste fällorna”

Stefan Jansson poängterar att det inte är nödvändigt att teckna försäkringar för allt. Däremot är det alltid bra att fatta medvetna beslut kring sina försäkringar och inte vara rädd för att det skulle vara komplicerat eller svårt att sätta sig in i.

– Det finns såklart många individuella behov, men man bör som egenföretagare i alla fall ha samma skydd som man hade när man var anställd. Utgå från din situation, fundera över vad som kan hända om du inte arbetar och får lön – och se till att du planerar för ett försäkringsskydd som ger trygghet, tipsar Stefan Jansson

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.