Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningEnkla bilder och ett tydligt budskap – Så når du ut med...

Enkla bilder och ett tydligt budskap
– Så når du ut med din forskning

Att nå ut med sin forskning och kunna förmedla den på ett begripligt sätt är i grunden en demokratifråga. Det tycker årets vinnare av Forskar Grand Prix, Rezan Güler, som här delar med sig av sina bästa tips.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Varje deltagare har fyra minuter på sig för att presentera sin forskning på ett fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt.

Fem tips för en vass presentation

  1. Ha koll på publiken. Anpassa presentationen till målgruppen så att du lägger dig på rätt nivå.
  2. Var personlig. Använd samma språk och ton som när du pratar med en vän.
  3. Testa presentationen på någon du känner. Var uppmärksam på hur mottagaren förstår din presentation och hur du kan bli tydligare.
  4. Använd enkla bilder. Tänk på att bilderna ska göra det enklare att hänga med i din presentation.
  5. Välj ett spår. Hitta en kärnidé och lyft fram det intressantaste. Våga välja bort detaljer som inte är viktiga för helheten.

Årets vinnare, Rezan Güler, forskar om proteiner som kan bli nya, biologiska läkemedel mot cancer.

– Taktiken var att välja ut en kärnidé från min forskning och paketera den i humor, enkla bilder och ett personligt minne, berättar Rezan Güler som till vardags är doktorand i proteinteknik vid institutionen för proteinvetenskap på KTH.

Rezan Güler är också engagerad i Vetenskapens hus och tycker att det är kul att prata om forskning med barn och ungdomar, vilket också var en av anledningarna till att han sökte sig till tävlingen.

Inför de första deltävlingarna fick alla deltagare lära sig grundläggande presentationsteknik och under resan har de även fått personlig coachning av Anders Sahlman som är projektledare för Forskar Grand Prix. Rezan Güler konstaterar att det har varit väldigt lärorikt, men också krävt en hel del jobb.

– Det absolut svåraste är att hitta detaljerna som väcker intresse. När man är insatt i ett ämne kan det vara lätt att ta med för mycket, allt är ju superintressant.

Ett bra tips är att testa sin presentation på någon man känner och sedan be den personen berätta vad presentationen handlar om.

– Då märker du direkt vilken information som är relevant, vad som kan missuppfattas och vad som kan tas bort.

En av de viktigaste lärdomarna är att hitta bilder till presentationen som hjälper de som lyssnar att hänga med. Detta var också något som juryn berömde Rezan Güler för.

Forskar Grand Prix

Retoriktävling för forskare som går ut på att presentera sin forskning på ett enkelt och intresseväckande sätt på fyra minuter. Tävlingen genomfördes första gången 2012. I årets final deltog sju forskare.
Se hela finalen här.

– Det är ett vanligt misstag, särskilt inom forskarvärlden, att man har för svåra bilder. Ofta vinner man på att dela upp bilderna i flera. Men det allra viktigaste är att vara sig själv, att prata med publiken på samma sätt som du pratar med en vän, tipsar han.

Parallellt med tävlingen har Rezan Güler gått en kurs i att visualisera vetenskap och hoppas kunna fortsätta att väcka intresset för forskning. Personligen tycker han att det är viktigt för forskare att lära sig att prata om sin forskning så att den blir begriplig.

– Om allmänheten varken förstår eller vet vad som görs inom forskningen riskerar vi att den styrs i fel riktning. Det är en demokratifråga, konstaterar han.

Anna Nyström

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.