Ingenjörer – tänk på det här på anställningsintervjun

Skakar hand på jobbintervju
Foto: Getty images

En av förmånerna för medlemmar i Sveriges Ingenjörer är att få träna på anställningsintervjuer med professionella rekryterare. Här ger en av rekryterarna råd om vad du ska tänka på – och avslöjar vad många ingenjörer missar.

– Ingenjörer är inte generellt sämre än andra på anställningsintervjuer utan är ganska bra. Men den största bristen bland ingenjörer är att en del inte läser på om arbetsgivaren och om vad tjänsten verkligen innebär, säger May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Life Science & Engineering, som ingår i Pooliakoncernen, som genomför intervjuträningen med ingenjörer.

May Molin

May Molin

Hon tror att det kan bero på att arbetsmarknaden är bra för ingenjörer och att många tänker att de inte behöver anstränga sig så mycket. Men där har de fel, menar hon. För arbetsgivaren vill se att den som söker är intresserad av jobbet och kommer att vilja stanna.

De som gått på intervjuträning har varit allt från studenter till ingenjörer som vill byta inriktning, är mellan jobb eller som varit på ett antal intervjuer och undrar varför de inte får jobbet.

På intervjuträningen genomförs en skarp intervju och sedan pratar man om hur det gick och får coachning utifrån det.

– Vi bedömer utifrån intervjun och ger tips på vad som kan förbättras, kanske pratar man för mycket eller undviker vissa frågor, säger May Molin.

Här ger hon 13 tips som är bra att tänka på inför och under intervjun:   

1. Läs på om arbetsgivaren

Googla, läs företagets pressreleaser, kolla Linkedin – kanske har du kontakter som redan arbetar där, försök få fram uppgifter om personalomsättningen. Mer information är bra både för att veta vad jobbet skulle innebära och för att visa att du är intresserad.

Läs också Linkedin-profilen för den som ska intervjua dig. Vilken bakgrund har den personen och har han eller hon jobbat länge på företaget?

2. Ha koll på vad de söker

Granska annonsen noga. Vad söker de egentligen? Tänk efter vad du tycker är intressant i jobbet och vad du kan bidra med. Särskilt vad gäller unga sökande är arbetsgivare rädda för att de inte kommer att stanna så länge. Då vill de få svar på frågan: Varför vill du jobba just hos oss?

Läs mer och boka intervjuträning

Intervjuträningen är öppen för sistaårsstudenter och yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Här finns mer information och länk till anmälan.

Ibland är det inte tydligt vad arbetsgivaren söker – kanske är annonstexten luddig eller kraven på kompetens spretig, som att man vill ha någon som är analytisk och utåtriktad. Det kan betyda att arbetsgivaren inte riktigt vet vad de vill ha.

3. Lyssna på frågorna

Lyssna noga på frågorna under intervjun och ge koncisa svar. Det är bra att tänka efter innan du svarar.

Alla intervjuare är inte vana, så om du får en konstig fråga, försök stämma av: ”Menar du så här?” eller be dem upprepa frågan.

4. Ge svar även om det känns negativt

En sak som kan göra intervjuaren tveksam är om du undviker att svara på frågor. Förbered därför bra förklaringar till saker som du tycker känns negativa, till exempel om du slutat efter kort tid på ett jobb.

Och om du är bitter på din nuvarande/tidigare arbetsgivare: Visa inte det på intervjun. Försök omformulera så att det framstår som att det var en lärdom men att du nu gått vidare.

5. Berätta konkret

Tänk i förväg ut konkreta exempel som beskriver din erfarenhet, dina resultat och vem du är: saker du uppnått, är stolt över och kan bidra med.

– Använd inte plattityder som att du är energisk. Använd det du fått fram om företaget och tjänsten: ”Nu när ni satsar i Indien så har jag ju erfarenhet av…”. Ge konkreta exempel, det visar intresse och att du tänkt till.

6. Förklara liknande erfarenhet

Det är inte säkert att intervjuaren kan så mycket om terminologin och i detalj känner till det jobb du ska göra. Förklara då hur din erfarenhet passar in på det de söker. Om du inte jobbat med exakt den teknik de söker men något som ligger nära, berätta det.

Om du varit expert men vill jobba mer övergripande, med projekt eller kundorienterat, lyft fram exempel som visar att du är redo, som tillfällen när du tagit större ansvar.

7. Var beredd att ange svaga sidor

Under en intervju behöver du kunna svara på vilka svaga sidor du har och ge exempel på uppgifter du gjort där du inte varit nöjd med resultatet.

– Man måste kunna säga något. Med de styrkor man har kommer en baksida. Är du mycket noggrann så kanske du kan säga att du ibland behöver lära dig att arbeta ”good enough” och är hjälpt av att ha en tidsgräns. Det är också en hjälp för arbetsgivaren att veta.

8. Anpassa nivån på framtidsplaner

På vissa jobb behöver man någon som kan jobba med samma uppgifter under några år. Om det inte står i annonsen att jobbet har utvecklingsmöjligheter så kan det vara så. Även om du vill vidare så är det då inte läge att säga det. Säg ”Jag tycker att CAD är intressant och det är precis det jag vill jobba med i dag. Sedan vill jag utvecklas längre fram, men jag vet inte exakt hur än”.

Säg heller inte att du vill jobba internationellt om företaget sålt sin internationella del.

9. Kommentera om du är överkvalificerad

Om du är överkvalificerad, berätta hur det kommer sig att du vill ha jobbet och vad du kan bidra med utifrån att du kan mer än vad som krävs. Kanske kan du lära upp andra, vara en stabil tillgång i gruppen eller använda kunskaperna till att bidra extra inom något område.

10. Ställ frågor

Tänk efter i förväg vad du vill veta och ställ frågor om det. Tänk också på att det finns bättre och sämre arbetsplatser. Ställ frågor för att få en bild av om det är ett trivsamt ställe att arbeta på och om du tror att du skulle trivas med chefen.

11. Ok att vara nervös

Gillar du inte intervjuer och är nervös så är det oftast inget problem, det är sällan avgörande för jobbet.

– Det är lätt att tänka att man ska granskas, men intervjuaren/arbetsgivaren har valt ut dig, de vill gärna att just du är rätt för jobbet och är mer välvilliga än vad du kanske tror.

12. Träna

Använd möjligheten att gå på intervjuträning. Antingen allmänt eller att du får träna inför en specifik intervju som du ska på. På intervjuträningen kan du också få coachning om annat att tänka på i jobbsökandet än själva intervjun.

13. Var dig själv

Sist men inte minst: Var dig själv.

Karin Thorsell  

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.