Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer - tänk på det här på anställningsintervjun

Ingenjörer – tänk på det här på anställningsintervjun

Sedan i höstas kan medlemmar i Sveriges Ingenjörer få träna på anställningsintervjuer med professionella rekryterare. Här ger en av rekryterarna råd om vad du ska tänka på – och avslöjar vad många ingenjörer missar.

– Ingenjörer är inte generellt sämre än andra på anställningsintervjuer utan är ganska bra. Men den största bristen bland ingenjörer är att en del inte läser på om arbetsgivaren och om vad tjänsten verkligen innebär, säger May Molin, rekryteringskonsult på Poolia Engineering, som genomför intervjuträningen med ingenjörer.

May Molin
May Molin

Hon tror att det kan bero på att arbetsmarknaden är bra för ingenjörer och att många tänker att de inte behöver anstränga sig så mycket. Men där har de fel, menar hon. För arbetsgivaren vill se att den som söker är intresserad av jobbet och kommer att vilja stanna.

De som gått på intervjuträning under hösten har varit allt från studenter till ingenjörer som vill byta inriktning, är mellan jobb eller som varit på ett antal intervjuer och undrar varför de inte får jobbet.

På intervjuträningen genomförs en skarp intervju i runt 20 minuter och sedan pratar man om hur det gick och får coachning utifrån det.

– Vi bedömer utifrån intervjun på plats och ger tips på vad som kan förbättras, kanske pratar man för mycket eller undviker vissa frågor, säger May Molin.

Här ger hon 13 tips som är bra att tänka på inför och under intervjun:   

1. Läs på om arbetsgivaren

Googla, läs företagets pressreleaser, kolla Linkedin – kanske har du kontakter som redan arbetar där, försök få fram uppgifter om personalomsättningen. Mer information är bra både för att veta vad jobbet skulle innebära och för att visa att du är intresserad.

Läs också Linkedin-profilen för den som ska intervjua dig. Vilken bakgrund har den personen och har han eller hon jobbat länge på företaget?

2. Ha koll på vad de söker

Granska annonsen noga. Vad söker de egentligen? Tänk efter vad du tycker är intressant i jobbet och vad du kan bidra med. Särskilt vad gäller unga sökande är arbetsgivare rädda för att de inte kommer att stanna så länge. Då vill de få svar på frågan: Varför vill du jobba just hos oss?

Så går intervjuträningen till

Intervjuträningen är öppen för alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Här finns mer information och länk till anmälan. Man blir sedan kontaktad av en rekryteringskonsult på Poolia Engineering, som genomför träningen. Antingen träffas man fysiskt där Poolia har kontor (i Göteborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro) eller via Facetime. Har man sökt ett specifikt jobb skickar man en länk till platsannonsen.

Ibland är det inte tydligt vad arbetsgivaren söker – kanske är annonstexten luddig eller kraven på kompetens spretig, som att man vill ha någon som är analytisk och utåtriktad. Det kan betyda att arbetsgivaren inte riktigt vet vad de vill ha.

3. Lyssna på frågorna

Lyssna noga på frågorna under intervjun och ge koncisa svar. Det är bra att tänka efter innan du svarar.

Alla intervjuare är inte vana, så om du får en konstig fråga, försök stämma av: ”Menar du så här?” eller be dem upprepa frågan.

4. Ge svar även om det känns negativt

En sak som kan göra intervjuaren tveksam är om du undviker att svara på frågor. Förbered därför bra förklaringar till saker som du tycker känns negativa, till exempel om du slutat efter kort tid på ett jobb.

Och om du är bitter på din nuvarande/tidigare arbetsgivare: Visa inte det på intervjun. Försök omformulera så att det framstår som att det var en lärdom men att du nu gått vidare.

5. Berätta konkret

Tänk i förväg ut konkreta exempel som beskriver din erfarenhet, dina resultat och vem du är: saker du uppnått, är stolt över och kan bidra med.

– Använd inte plattityder som att du är energisk. Använd det du fått fram om företaget och tjänsten: ”Nu när ni satsar i Indien så har jag ju erfarenhet av…”. Ge konkreta exempel, det visar intresse och att du tänkt till.

6. Förklara liknande erfarenhet

Det är inte säkert att intervjuaren kan så mycket om terminologin och i detalj känner till det jobb du ska göra. Förklara då hur din erfarenhet passar in på det de söker. Om du inte jobbat med exakt den teknik de söker men något som ligger nära, berätta det.

Om du varit expert men vill jobba mer övergripande, med projekt eller kundorienterat, lyft fram exempel som visar att du är redo, som tillfällen när du tagit större ansvar.

7. Var beredd att ange svaga sidor

Under en intervju behöver du kunna svara på vilka svaga sidor du har och ge exempel på uppgifter du gjort där du inte varit nöjd med resultatet.

– Man måste kunna säga något. Med de styrkor man har kommer en baksida. Är du mycket noggrann så kanske du kan säga att du ibland behöver lära dig att arbeta ”good enough” och är hjälpt av att ha en tidsgräns. Det är också en hjälp för arbetsgivaren att veta.

8. Anpassa nivån på framtidsplaner

På vissa jobb behöver man någon som kan jobba med samma uppgifter under några år. Om det inte står i annonsen att jobbet har utvecklingsmöjligheter så kan det vara så. Även om du vill vidare så är det då inte läge att säga det. Säg ”Jag tycker att CAD är intressant och det är precis det jag vill jobba med i dag. Sedan vill jag utvecklas längre fram, men jag vet inte exakt hur än”.

Säg heller inte att du vill jobba internationellt om företaget sålt sin internationella del.

9. Kommentera om du är överkvalificerad

Om du är överkvalificerad, berätta hur det kommer sig att du vill ha jobbet och vad du kan bidra med utifrån att du kan mer än vad som krävs. Kanske kan du lära upp andra, vara en stabil tillgång i gruppen eller använda kunskaperna till att bidra extra inom något område.

10. Ställ frågor

Tänk efter i förväg vad du vill veta och ställ frågor om det. Tänk också på att det finns bättre och sämre arbetsplatser. Ställ frågor för att få en bild av om det är ett trivsamt ställe att arbeta på och om du tror att du skulle trivas med chefen.

11. Ok att vara nervös

Gillar du inte intervjuer och är nervös så är det oftast inget problem, det är sällan avgörande för jobbet.

– Det är lätt att tänka att man ska granskas, men intervjuaren/arbetsgivaren har valt ut dig, de vill gärna att just du är rätt för jobbet och är mer välvilliga än vad du kanske tror.

12. Träna

Använd möjligheten att gå på intervjuträning. Antingen allmänt eller att du får träna inför en specifik intervju som du ska på. På intervjuträningen kan du också få coachning om annat att tänka på i jobbsökandet än själva intervjun.

13. Var dig själv

Sist men inte minst: Var dig själv.

Karin Thorsell  

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.