Svårare för ingenjörer över 55 att få nytt jobb?

Jens Fredensborg

Den äldsta ingenjör Saab anställde förra året var 64 år, konstaterar Jens Fredensborg, rekryteringschef på Saab.

Flera studier visar att det är svårare att få nytt jobb redan från 40 års ålder och att det blir svårare efter det. Men gäller det även ingenjörer? Vi frågade stora arbetsgivare hur många ingenjörer över 55 år de anställde förra året. Här är svaren.

En studie gjord av forskare vid Linnéuniversitetet och Uppsala universitet från 2017 visar att chansen att kallas till anställningsintervju minskar efter 40 års ålder. En annan studie, från Malmö universitet 2021, visar att bland dem som jobbar med digitalisering ses man som gammal vid 35.

Men hur är det för ingenjörer? Om man utgår från hur hög arbetslösheten är så är den låg för ingenjörer generellt – och det gäller också efter 55. Men det är ändå tydligt att arbetslösheten börjar stiga vid 50 års ålder.

Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske chef Johan Kreicbergs konstaterar att det är liknande i alla branscher, men för ingenjörer tycker han att det är lite konstigt.

– Arbetsgivarna larmar om att det är ett jätteproblem att få tag på erfaren ingenjörskompetens. Om det är så borde de suga upp också mer seniora ingenjörer.

Men han tycker inte att ingenjörer ska låta bli att söka jobb.

– Med 2,25 procents arbetslöshet efter 60 är det fortfarande en attraktiv grupp. Man ska inte tänka ”jag är 57 så det är ingen idé att söka”. Vi ser också i vår löneenkät att det finns de som byter jobb senare i livet och får bra lönelyft, så det är absolut inte en arbetsmarknad som är stängd.

Lön, hur länge man stannar och fördomar

Johan Kreicbergs ser två anledningar till den högre arbetslösheten: Att seniora ingenjörer har högre lönekrav och att arbetsgivarna tror att en äldre person inte kommer att jobba så många år till.  

– Argumentet med lönen kan jag köpa, men att tro att unga stannar längre stämmer ju inte alls. 

Johan Kreicbergs
Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörer

Utöver det ser han att det finns fördomar, som att yngre är mer lättanpassliga, snabba och kreativa.

– Det finns inga belägg för att det skulle vara så. Vill man rekrytera efter kompetens och innovativ förmåga så ska ålder inte spela någon roll.

0–18 procent av dem som anställdes

Så vad säger arbetsgivarna? Vi har frågat 42 av de största arbetsgivarna för ingenjörer. Totalt har 22 av dem svarat (20 har svarat på alla frågorna, och ytterligare två har svarat på någon fråga). De som inte svarat uppger att de inte kan få fram uppgifterna eller att de inte har tid att svara.

En fråga var hur många ingenjörer arbetsgivarna anställde 2023 och hur många av dem som var 55 år eller äldre. Och sett till andel varierar det stort, från 0 till 18,1 procent:

Johan Kreicbergs på Sveriges Ingenjörer är förvånad över skillnaderna.

– De som inte anställer så många över 55 – gör man då rekryteringen på ett smart sätt och får de mest kompetenta? Anställer man 2 procent över 55, då kanske det är väl mycket fördomar, säger han.

Sök efter intresse

Av dem som svarat var det bara Astra Zeneca som inte anställt någon ingenjör som var 55 år eller äldre. Men Pär Linderum, chef för rekrytering på Astra Zeneca, menar att ålder inte är en faktor när de anställer.

– Vi är extremt kompetensstyrda. Och i något fall är det någon 60+ som blivit det bästa valet, i ett annat fall en 33-åring. Det bygger på kompetens för att lösa uppgiften.

Pär Linderum, Astra Zeneca

Bland konsulterna Astra Zeneca tog in förra året var den äldsta 61 år. Och Pär Linderum tycker att det kan vara en bra väg in i företaget. Han nämner också ett exempel med två konsulter, 58 och 62 år, som hade kompetens som företaget letat efter länge. De erbjöds att bli anställda, men tackade nej.

– Vissa trivs bättre i rollen som konsult, och känner att det ger lite mer frihet, både kring arbetsuppgifter och ekonomi.

Den som söker jobb på Astra Zeneca får fylla i lönekrav.

– Men hittar vi en person med bra kompetens så tar vi inte bort den för att den har för högt lönekrav. Vi ringer och frågar ”Är det här ditt krav?” och berättar vad vårt lönespann för rollen är.  

Pär Linderum tycker att 55-plussare ska söka jobb hos dem.

– Sök jobb som matchar din erfarenhet och efterfrågad kompetens. Och inte minst: matchar det ditt intresse? Går du igång på det här? Det lyser igenom om man brinner för något.

Många anställde 60+

I vår enkät har arbetsgivarna fått svara på hur gammal den äldsta person var som de anställde 2023. Där syns att 14 av 20 arbetsgivare anställde någon som var 60 år eller äldre. De äldsta som anställdes fanns på konsultbolagen Sweco (68 år) och Afry (71 år), samt på Hitachi Energy (72 år).   

Johan Kreicbergs på Sveriges Ingenjörer är inte förvånad över att konsultbolagen ligger högt. 

– Vi ser att många ingenjörer arbetar på konsultbasis, många som egenkonsulter och framför allt efter 60. Så kompetensen i sig är efterfrågad, även om en del arbetsgivare är oroliga för att anställa.

(En sammanställning av antal anställda ingenjörer, antal av dem som var 55+ och högsta ålder finns längst ner i artikeln.)  

Saab utbildar cheferna

Ett av företagen som anställt äldre ingenjörer är Saab. Där var den äldsta som anställdes förra året 64 år. Jens Fredensborg är rekryteringschef på Saab.

– För oss är det snarare åt andra hållet vad gäller ålder. Vissa roller kräver en viss erfarenhet som gör att det kan vara svårare för yngre att bli aktuella. Och vi har absolut inget tak att vid en viss ålder är man inte aktuell.

Jens Fredensborg, Saab.

Saab låg förra året på 5,6 procent 55-plussare av dem som anställdes – vilket Jens Fredensborg säger är ganska representativt för dem som sökte. Och när företaget vill säkra projekt för ett visst antal år framåt är det en fördel med de lite äldre.

– Då är det tryggt att anställa någon 60+. Att de byter jobb efter två år är mindre sannolikt.

Saab utbildar också cheferna om rekryteringsprocessen och Diskrimineringslagen – där ålder är en diskrimineringsgrund.

– Och vi som rekryterare kvalitetssäkrar att riktlinjerna följs.     

För den som vill söka jobb på Saab är hans råd att hitta ett uppdrag som matchar ens intresse. Att skriva vad man vill jobba med och motivera varför man söker.

Var proaktiv när du söker jobb

Men om man ska söka jobb senare i livet, vad behöver man tänka på? Åsa Edman Källströmer är vd för konsult- och rekryteringsföretaget TNG som jobbar med datadriven fördomsfri rekrytering. Hon säger så här:

– Var medveten om att ålder tyvärr spelar roll för en del arbetsgivare. Förbered dig och var proaktiv. Ta upp det du tror att du kan falla på: berätta att du tänkt jobba ett antal år till, att du hänger med i den tekniska utvecklingen, berätta om system och projekt du jobbat med.

Åsa Edman Källströmer, TNG

Hon tycker inte att man ska skriva ålder i CVt och inte ha med foto – eftersom det inte är relevant för hur man klarar jobbet. Ta heller inte med allt du jobbat med, utan ta upp det som är relevant från de senaste 15–20 åren.

Tänk också på att beskriva tekniska roller så att en rekryterare förstår vad du har jobbat med, kort men tydligt. Kolla också vilken lön som är rimlig att begära.

– Om det finns de med lägre löneanspråk som klarar rollen så vill arbetsgivarna inte betala mer än de behöver. Så tänk till vad som är viktigt för dig. Var ödmjuk, fråga ”Vad är ni beredda att betala, jag har haft det här men jag är beredd att gå ner”. Det viktigaste är att ta sig till intervju. Då kanske arbetsgivaren är beredd att betala.

Och blir du inte kallad till intervju trots att du uppfyller kraven tycker Åsa Edman Källströmer att du kan höra av dig och fråga: Har de som blivit kallade mer eller bättre erfarenhet? Och om man inte får jobbet, fråga: Har åldern haft betydelse?

”Använd den talangpool vi har”

Till arbetsgivare ger Åsa Edman Källströmer råden:

 • Ha viljan att anställa också äldre och inse att vi är människor och har fördomar, så det behöver man hantera, så att rekryteringen inte påverkas av fördomar.
 • Ta bort möjligheten att skriva ålder när man söker jobb.
 • Utbilda i kompetensbaserad rekrytering och följ diskrimineringslagstiftningen.
 • Om det finns fördomar i organisationen att man inte vill ha äldre medarbetare – utmana det.

– Använd den talangpool vi har. Det finns inga grundade skäl att välja bort på grund av ålder, man går bara miste om bra kompetens.

Undersökningar visar också att unga vill jobba med människor i olika åldrar. 

– Det finns en generationsmyt, att man inte kan samarbeta bra, men det är nonsens. Det är större skillnad inom generationer än mellan, till exempel i värderingar.

Arbetsgivarnas kommentarer

I undersökningen till arbetsgivare bad vi dem ge råd om vad man ska tänka på om man söker jobb hos dem. Här är svaren från de 20 arbetsgivare som svarade, utöver Saab och Astra Zeneca:

Har du sökt jobb när du var 55 år eller äldre? Då vill vi gärna ha kontakt med dig – oavsett om du fick nytt jobb eller inte. Hur var det att söka jobb? Och har du tips till andra? Mejla oss eller skriv här.

3 kommentarer

 • Olivia

  Jag har sökt jobb sedan våren 2023 då jag tog min kandidatexamen vid ett av Sveriges mest attraktiva lärosäten för ingenjörskonst vid 47 års ålder. Omskolade mig helt. Jag har inte blivit kallad till en enda intervju någonstans trots ett professionellt och starkt cv med bred erfarenhet från annan bransch. Jag har tappat räkningen på hur många arbeten jag sökt, de är otaliga och omfattar intensivt arbete varje vecka sedan ett år tillbaka. Det enda jag upplever är nej på nej på nej. Enormt frustrerande och faktiskt irriterande. En utbredd diskriminering misstänker jag, hos såväl de privata företagen som hos de offentliga aktörerna. Vi ”äldre” verkar inte attraktiva alls, trots bred erfarenhet och en stor vilja till att arbeta till skillnad från flertalet 25 åringar som istället ofta planerar för familj, resa mera eller bara är borta mycket från arbetet pga av långa vab perioder. I den här åldern vill och kan man arbeta mycket, men är dessvärre inte attraktiv för arbetsgivarna. Jag har slitit precis lika hårt med studier, grupparbeten och tentor som en 25 åring har, om inte mer med tanke på att jag parallellt har tagit hand om både egen familj och arbetat extra.

  10 april 2024
 • Mattias

  Finns företag som inte är beredda att betala för kompetensen.
  Det är min erfarenhet från exempelvis AFRY, och då har jag en bit kvar tills jag är 50.

  27 mars 2024
 • Mattias

  Är det inte troligt att en som är 55+ stannar tills de går i pension.

  27 mars 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar