Fyra ingenjörer: Så var det att söka jobb efter 55

Mikael Lindberg, Harriet Kjellberg, René Mortensen och Johan

Har sökt nytt jobb efter 55: Mikael Lindberg, Harriet Kjellberg, René Mortensen och Johan.

Är det lätt eller svårt att få nytt jobb efter 55? Vi frågade fyra ingenjörer som har olika erfarenhet av det. Två som det gått relativt lätt för och två som kämpar. Och så har vi frågat TRR: Vad gör man om man inte lyckas?

Johan var globalt ansvarig för alla konstruktionsverktyg på ett globalt amerikanskt dataföretag. Men för ungefär ett år sedan blev han övertalig när företaget centraliserade all IS/IT-verksamhet till tre platser i världen.

Vi ses hemma hos Johan i Stockholm. Vid köksbordet har han en dator och där söker han jobb, går digitala kurser och event via TRR – trygghetsrådet för tjänstemän i privat sektor.

Johans arbetsplats hemma vid köksbordet.

I grunden har han en civilingenjörsexamen i maskinteknik från KTH och har jobbat som konstruktör, projektledare och linjechef, bland annat i USA.

– Jag trodde att när man har den här kunskapen så borde företag av en viss storlek behöva den, säger han.

Men så har det inte blivit. Nyligen fyllde han 60 år och han har sökt många jobb, utan att bli kallad på intervju. Mest surt känns det när han söker jobb som exakt motsvarar det han arbetat med, men efter en tid får svar att de hittat någon mer lämplig.  

– En eller två månader senare kan samma annons dyka upp på nytt. Då söker jag inte den igen.

Närmast att få jobb har han varit hos konsultbolag där man inte är anställd utan jobbar i egen firma.

Hittills har Johan dragit sig för att ta hjälp av ingenjörer han känner och att be dem lägga ett ord för honom.

– Men jag får nog börja med det. 

För det har börjat kännas tröstlöst att söka ett antal jobb per månad och inte få någon respons.

– Det blir en ond cirkel, jag vill ju inget annat än börja jobba igen. Så jag fortsätter att söka nya arbeten och försöker hålla modet uppe.

”Gett mig den på att inte bli pensionär”

När Harriet Kjellberg var 60 år tog hon ett avgångspaket från Ericsson. Hon ville fortsätta jobba, så när ett konsultbolag sökte traineer sökte hon och fick det. Fem månader senare gick hon vidare till ett annat konsultföretag, Sigma ITC (i dag Nexer).

– Jag inser att jag haft tur. Det var inte så att de slängde jobb efter mig. Men kanske har jag bidragit till turen genom att jag accepterade att vara trainee igen. Jag har också varit väldigt aktiv när jag sökt jobb, säger hon.

Harriet Kjellberg har examen i industriell ekonomi från Linköping och har jobbat inom it och telekom, som chef och förändringsledare. Som konsult har hon tagit uppdrag i olika branscher. Hon har haft uppdrag nära Solna där hon bor, och en bra bit bort: i Sandviken och Västerås. 

Harriet Kjellbergs kontor när hon jobbar hemifrån.

Hon känns dynamisk och trygg, men det fanns en oro när hon bytte jobb.

– Det jobbigaste var känslan ”Kommer jag att klara det här?”. Jag hade gett mig den på att jag inte skulle bli pensionär.  

Att få nytt uppdrag som konsult är inte alltid lätt. Och det var först när hon fick sitt andra uppdrag som hon kände att hon kunde pusta ut.

– Jag tror att jag behöver träffa kunden för att de ska se att här är en tjej som inte fastnat i gamla former.

För att utveckla sig går hon universitetskurser på distans på kvartsfart. Hon tipsar om att antagning.se har en bra sökfunktion, där man kan kryssa för ämnesområden man är intresserad av.

Ett råd vill hon ge till ”alla oss gamla” på jobbet:

– Det är lätt att berätta om saker som hände för länge sen. Men fastna inte i viljan att berätta. Man ska självklart bjuda på erfarenhet, men att ställa frågor och lyssna är minst lika viktigt.

”Har gett mig en rejäl spark i baken”

René Mortensen har jobbat med hållbarhet de senaste 35 åren: med trafikplanering, utbildning, avlopp, energi, klimat och miljöbyggnad, ofta som projektledare. Han är 63 år och vill jobba i minst fem år till. Men de senaste två åren har han varit arbetslös. Och före det senaste jobbet var han arbetslös 1,5 år, när han var 57–58 år.

– Den förra gången sökte jag 65–70 jobb och kom på 17 intervjuer. Så många intervjuer har jag inte kommit på nu. I bästa fall är det två av 130 sökta jobb, varav 25 varit spontanansökningar.

Han är civilingenjör i samhällsbyggnad från Luleå tekniska universitet och bor i Karlstad. Men han har kopplingar till Göteborg och söker jobb i en tretimmarsradie därifrån.

René Mortensen

Parallellt med jobbsökandet har han försökt få igång en nationell folkbildningskampanj om klimat och hållbarhet i samarbete med några studieförbund. Hade det lyckats hade det blivit ett jobb.

– Men det har gjort att jag kanske inte engagerat mig lika mycket i jobbsökandet som jag borde göra.     

René Mortensen får inte stöd via någon omställningsorganisation den här gången, men han har fått en jobbcoach via Sveriges Ingenjörer. Och det har väckt nytt hopp.

– Coachen har gett mig en rejäl spark i baken att fokusera mer och intensifiera jobbsökandet. Jag har ju lite tappat självförtroendet, blir osäker på vad jag ska presentera mig som. Och det har gjort att jag dragit mig för att ringa chefer. Det har jag kommit igång med nu.

”Var beredd att röra på mig”

Som 62-åring började Mikael Lindberg fundera över vad han ville jobba med framöver. Han hade ett relativt bra jobb men såg inga naturliga utvecklingssteg att ta där.

– Jag tänkte att jag kanske hade 5–7 år kvar att jobba. Jag kunde vara kvar, men det var inte så spännande. Jag är inte så utåtriktad, snarare introvert, men jag är nyfiken, tycker det är kul med ny teknik och att interagera med människor jag kan lära mig av.

Han är högskoleingenjör i installationsteknik från Karlstads universitet, har jobbat i olika företag och branscher, ibland med personalansvar, men oftare som utförare eller expert inom konstruktion och utveckling.

Mikael Lindberg

Han började hålla ögonen öppna. Sökte några jobb, kom på intervju men fick inte jobben. Han blev också kontaktad av några arbetsgivare.

– Troligen för att jag var mer aktiv i mitt personliga nätverk. Det hade blivit klart för vissa att jag var beredd att röra på mig.

Men det var när Saab Dynamics öppnade kontor i Karlstad som saker föll på plats.

– Jag hade ju hört att det var svårare att få jobb efter 55, så när jag blev kallad på intervju kändes det kul, speciellt som att det var en ny bransch och nya produkter. Allt gick i lås och nu har jag jobbat här med systemsäkerhet i 10 månader.

Han pekar på att arbetsgivaren behöver ha rätt inställning. Saab Dynamics växer och anställer många yngre, men har även en klar ambition att ha balans när det gäller erfarenhet och ålder.

– Mitt tips är att vara nyfiken och våga vara nybörjare igen.

”Det går bra för ingenjörerna”

En studie gjord av forskare vid Linnéuniversitetet och Uppsala universitet från 2017 visar att chansen att kallas till anställningsintervju minskar efter 40 års ålder. Men det ger inte hela sanningen, säger Erica Sundberg. Hon är chef för den operativa verksamheten på TRR, som är omställningsorganisation för uppsagda tjänstemän i privat sektor.

– Statistiken talar sitt tydliga språk: det går bra för ingenjörerna som får stöd av oss. Och jag hör berättelser varje dag som att Stina eller Pelle, 62, fått nytt jobb. Jag förstår att man kan känna sig nedslagen om man kämpat länge och av all uppmärksamhet om utmaningen i att söka jobb som 55+, men vår bild är att arbetsgivare visst anställer äldre.

För ingenjörer över 55 år som sökt stöd hos TRR tog det i genomsnitt 3,5 månader förra året att komma vidare till nytt jobb, utbildning eller att starta eget. Under 2024 har genomsnittstiden varit 5,5 månader. (För de under 55 gick det en halv månad snabbare: 3 respektive 5 månader.) 

Förra året (2023) fördelade de sig så här utifrån om de gått till nytt jobb, studier eller egenföretagande efter de två år man får stöd från TRR:

”Mycket att tänka på för att ta sig fram”

Men det varierar mellan individer hur lätt det är att få nytt jobb. Enligt Erica Sundberg beror det både på hur mycket tid man lägger på att söka jobb och hur man gör, till exempel hur man använder sitt nätverk och hur man formulerar sig i ansökningshandlingar och intervjusituationer.

– Det är mycket att tänka på för att ta sig fram i konkurrensen. Det är ett hantverk att söka jobb. Men det går att lära sig och särskilt om man är öppen för att ta emot hjälp.

Erica Sundberg
Erica Sundberg

Här är Erica Sundbergs tips för att öka sina chanser att få jobb:

1. Använd ditt nätverk. Berätta att du letar jobb, vad du vill ha för typ av jobb och vad du tycker är roligt. Våga också ta kontakt med företag även om de inte annonserat ut en tjänst.

2. Skriv inte ålder i ansökan.

3. Ha inte ett för långt cv. Koncentrera dig på de senaste tio åren.

4. Fokusera framåt: Berätta vad du kan bidra med, inte bara vad du har gjort. Visa att du är nyfiken och vill lära nytt.

5. När du blir arbetslös, kom igång direkt. Sätt en plan och agera. Tänk inte ”Jag får avgångsvederlag, så det är ingen panik”.

6. Tänk på att det är ett heltidsjobb att söka jobb.

Om det dröjer innan du hittar något:

7. Var öppen för den hjälp du får. Använd stödet från rådgivaren hos till exempel TRR. Känns det inte bra med den rådgivare du fått: Byt.

Har du inte stöd från TRR: jobba ännu mer med ditt nätverk. Ta hjälp av någon som kan stötta och ge feedback på ditt cv och hur du söker. Och använd stöd från facket.

8. Försök hålla i och ha tålamod. Lägg ner tid och kämpa på. Håll i insikten att det kommer att lösa sig.

9. Våga testa något nytt. Testa närliggande yrken och branscher.

10. Kompromissa/var öppen. Fundera över hur viktigt det är att få ett jobb och vad du är beredd att tumma på. Kan du till exempel jobba längre bort?

– Alla hinder man sätter upp begränsar. Så försök att öppna upp, säger Erica Sundberg.   

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

En finurlig mattelärare fick Pernilla Wittung Stafshede att vilja söka till Chalmers. Snart fyrtio år senare driver hon ett eget forskningslabb, med målet att förstå den komplexa kemin som orsakar demenssjukdomar.
Fler artiklar