IT-konsult efter tre år i Sverige – tack vare sin mentor

Sveriges Ingenjörers mentorprogram för nyanlända ingenjörer öppnade dörren till jobb för Abdullah. Nu är han IT-konsult på Tavana IT.

I augusti 2015 flydde dataingenjören Abdullah Mohammed från sin hemstad Mosul i Irak till Sverige. När han fick en plats i Sveriges Ingenjörers mentorprogram för nyanlända ingenjörer öppnades den dörr som ledde till jobb som IT-konsult.

När Abdullah Mohammed en augustidag 2015 lämnade Mosul bakom sig och började gå till fots mot den turkiska gränsen kunde han inte föreställa sig hur livet skulle bli i framtiden. Studierna till dataingenjör var färdiga men kriget gjorde situationen i Mosul svår och möjligheterna till jobb som dataingenjör var små.

Efter 17 dagar på flykt genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike och Tyskland kom han till Sverige. Planen var att fortsätta till Finland men i sista stund ändrade han sig.

– När jag stod i Stockholm med en båtbiljett till Finland i fickan fick jag kontakt med en gammal vän här. Han visade mig Stockholm under en dag och övertalade mig att Sverige var bättre än Finland. Jag slängde båtbiljetten och bestämde mig för att stanna.

Vill du bli mentor?

Sveriges Ingenjörer söker mentorer till mentorprogrammet för nyanlända ingenjörer. Anmäl dig senast 3 februari. Läs mer om vad uppdraget innebär och anmäl dig här.

För några veckor sedan skrev Abdullah på ett anställningskontrakt för ett fast jobb som IT-konsult. Han säger att det avgörande ögonblicket i Sverige var den dag i mars 2017 när han träffade Cathrine Ewerlöf Smedberg som blev hans mentor i det mentorprogram för nyanlända ingenjörer som Sveriges Ingenjörer driver.

– Cathrine är den bästa människa som jag har träffat i Sverige och den som jag kan tacka för att jag nu har ett jobb som IT-konsult, säger han.

Det var när Abdullah började läsa svenska som han kom i kontakt med Sfinx, ett samarbete mellan KTH, Länsstyrelsen i Stockholms län, Järfälla kommun och Stockholms stad. Sfinx erbjuder yrkessvenska för ingenjörer och arkitekter och ger deltagarna möjlighet att läsa kurser på KTH. Även Sveriges Ingenjörer medverkar genom ett mentorprogram som de kan söka när de uppnått gymnasienivå i svenska.

När Cathrine blev Abdullahs mentor träffades de 1–2 gånger i månaden och pratade om hans mål. Överst på listan var att bli bättre i svenska och att lära sig mer om den svenska kulturen. Cathrine är civilingenjör i industriell ekonomi och arbetar sedan många år på H&M. Hon använde sitt nätverk och ordnade så att Abdullah fick gå på fingerade anställningsintervjuer för att träna.

H&M samarbetar med Jobbsprånget, ett snabbspår för nyanlända som drivs av Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA. Cathrine tipsade Abdullah att söka och genom programmet fick han i maj 2018 en praktikplats på H&M i fyra månader som Front End Developer.

– Det var lite läskigt i början innan jag lärde mig arbetsplatskulturen. Vem kunde jag fråga, vad pratar man om när man fikar och lunchar tillsammans? Men alla var väldigt hjälpsamma och uppmuntrade mig också att prata så mycket svenska som möjligt.

Under praktiken besökte Abdullah också flera andra enheter på H&M i Stockholm och redan innan praktiken var slut hade han ett vikariat på företagets globala HR-enhet. När vikariatet tog slut i december dök det upp en ledig tjänst på konsultföretaget Tavana IT som Abdullah sökte och fick. Där har han nu ett uppdrag på H&M:s IT-enhet.

– Jag började den 7 januari, trivs redan jättebra och det är fantastiskt att ha ett fast jobb. Cathrine och jag träffas fortfarande och det känns nästan som om hon är en del av min familj. I höstas blev jag inbjuden till hennes fritidshus i Värmland.

Sveriges Ingenjörers mentorprogram för nyanlända ingenjörer startade i Stockholm 2012 och sedan dess har drygt 500 Sfinx-studenter deltagit. Trycket har varit stort utanför Stockholm och 2016 startade förbundet också ett mentorprogram för nyanlända ingenjörer i Göteborg där hittills ett par hundra har deltagit.

Nu söker förbundet nya mentorer för nästa omgång som startar i Stockholms i mars. Läs mer på Sveriges Ingenjörers hemsida.

7 kommentarer

  • Araz Afrasiabi

    Är så otroligt stolt över Abdullah! Som hans vän, och fått se hur han kämpat dem senaste åren sedan han kom till Sverige är fantastiskt och se. Villa framsteg han gjort. Önskar att alla kunde lära sig lite av Abdullahs viljestyrka och hängivenhet. Han är ett praktexempel på att ingenting serveras på silverfat. Vil man något i livet, så får man kämpa, och kämpa – det är något han verkligen har fått göra. Bra jobbat Abdullah! Jag tror på dig, och även Sverige har visat sin tro på dig! Fortsätt så

    29 januari 2019
  • Sura Ingenjören

    Kul för honom. När erbjuds samma sak för svenska ingenjörer som inte kan få in en fot då arbetsmarknaden är stängd och seniorer uppger sig ”inte ha tid” att vara mentorer åt juniorer.

    28 januari 2019
    • Glada Ingenjören

      Vad är det för seniorer? Det är väl bara att fråga runt om man verkligen vill ha en mentor, har många kollegor som skulle ställa upp direkt. Fråga på lite olika företg så kommer du få napp direkt.
      Lycka till : )

      29 januari 2019
      • Sura Ingenjören

        Det har jag försökt mer än en gång. Det har varit helt omöjligt för företaget kan inte avsätta.

        29 januari 2019
    • Fadi

      Man får skylla på sin själv ! Artikeln handlar om någon som inte känner till någon i hela landet. Han har inte utbildning från Sverige, då kan det vara extra svårt för honom att få jobb. men för dig är det inte samma!

      30 januari 2019
      • Sura Ingenjören

        Det där har vi hört tills vi är trötta på det.

        30 januari 2019
      • Jimmy

        Så du menar att när man är från Sverige är de förutsatt att man känner ingenjörer som är intresserade av att ge mentorskap?
        Kul attityd, ”du är från Sverige du får klara dig på egen hand!”

        Angående artikeln så är de väldigt roligt att läsa när detta fungerar. Stor eloge till Cathrine! Önskar att mer personer hade hennes attityd över att hjälpa och sprida vidare sin kunskap.

        01 februari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar