Ingenjörer utan examen får lägre ingångslön

Illustration: Getty Images

Universitet- och högskolor uppmanar arbetsgivare att inte rekrytera studenter som inte är klara med studierna. Många lyssnar men inte alla. En del företag ger unga ingenjörer utan examen lägre ingångslön, en morot för att avsluta de kurser som saknas.

På en arbetsmarknad där efterfrågan på ingenjörer är stor ser många arbetsgivare mellan fingrarna när det gäller examen. Även om examen anges som ett krav för tjänsten kan det visa sig inte vara så noga om bara ett par kurser saknas.

Magnus Lemoine, Högskolan i Gävle.

På Högskolan i Gävle arbetar Magnus Lemoine med samverkan mellan högskola och näringsliv. Han ser att allt fler arbetsgivare tillämpar en modell med två ingångslöner, en för dem med examen och en för dem utan. Skillnaden varierar men kan vara så stor som flera tusenlappar i månaden.

– Främst förekommer det på stora industriföretag men också på konsultföretag, säger han.

Semcon är ett konsultföretag som tillämpar modellen och företaget rekryterar årligen omkring 60 ingenjörer direkt från högskolan.

Kristian Andersson, rekryteringschef på företaget, säger att examen är viktig men inte ett krav.

Kristian Andersson, Semcon

– Vi uppmuntrar studenter att genomföra sina utbildningar, men vi stirrar oss inte blinda på det. Personlighet, drivkraft, motivation och erfarenheter vid sidan om studierna har också stor betydelse.

Semcon erbjuder inte samma ingångslön till alla ingenjörer med samma utbildning. Den varierar inom ett spann och examen är en faktor av flera som påverkar lönen.

– Generellt är ingångslönen lägre utan examen men ofta innehåller anställningsavtalet ett löfte om ett lönelyft när utbildningen är klar. Ibland finns också en överenskommelse i avtalet om att avsluta studierna.

Kristian Andersson menar att examen är en kvalitetssäkring mot kunderna.

– En genomförd ingenjörsutbildning är ett bevis på en hög kompetensnivå och det är viktigt för att kunna tillmötesgå kundens förväntningar.

ABB Sverige, en av de största arbetsgivarna för ingenjörer, har som rekryteringsstrategi under 2019 att 80 procent av rekryteringarna ska vara personer under 30 år. Strategin gäller inte bara ingenjörer utan alla personalkategorier.

Maria Brithon Brinck, personalchef på ABB.
Foto Jonas Bilberg

– Vi behöver föryngra företaget och det innebär att vi kommer att rekrytera fler direkt från högskolan i år, säger Maria Brithon Brinck, HR-chef.

Att ABB rekryterar ingenjörer utan examen tillhör ovanligheterna men det förekommer.

– Utan färdig utbildning får man lägre ingångslön och skillnaden kan vara omkring tusen kronor. Men framför allt kan det ha påverkan på lönen på sikt. Har man inte den akademiska grunden får man oftast inte samma löneutveckling, säger Maria Brithon Brinck.

Ulf Nilsson, dekan för Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, säger att lärosätet uppmanar studenterna att ta ut examen innan de söker jobb men medger att alla inte lyssnar.

– Främst har det med arbetsmarknaden att göra. Jag upplever att stora företag generellt ställer högre krav på examen medan mindre företag ofta inte är lika petiga. Vi gör vad vi kan för att övertyga studenterna att det på sikt är viktigt att ha examen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på Luleå tekniska universitet, ser också att studenter som inte är färdiga sugs upp av företag, trots att universitet på olika sätt försöker höja examensfrekvensen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU. Foto: Tomas Bergman.

– Lärarna pratar mycket med studenter som närmar sig slutet av utbildningen och studentkårerna försöker också påverka men vi når inte fram till alla. Många längtar efter att börja jobba, det förstår jag, men tyvärr tänker de för kortsiktigt och det kan straffa sig längre fram.

Birgitta Bergvall-Kåreborn är särskilt bekymrad över en kategori av företag som inte värderar examen lika högt.

– Tyvärr ser vi en trend att större amerikanska företag väljer att anställa efter arbetsprov och inte ställer krav på examen. Det är en modell som bland annat tillämpas av Google, Facebook och Apple. Det handlar om företag som många drömmer om att jobba på och de som får chansen tar den.

Magnus Lemoine på Högskolan i Gävle vet också att utbildning som inte blir färdig också kan ge en bitter eftersmak.

– Jag har mött yrkesverksamma ingenjörer som ångrar att de inte slutförde sin utbildning och tog ut sin examen. Känslan att ha något oavslutat känns ofta inte bra att bära med sig i yrkeslivet.

6 kommentarer

  • Inget annat val

    Jag skulle mer än gärna avsluta min utbildning om det inte vore så att alla veckor hos CSN redan är förbrukade, har därför inget annat val än att jobba. Hur vill lärosätena förenkla att ta ikapp de där sista kurserna för oss som redan jobbar?

    06 februari 2019
    • Kim Samuelsson

      Problemet är att det tas in för många studenter på ingenjörsutbildningarna, så antagningskraven är för låga, och många av de som antas har inte kvalifikationer nog att studera i avsedd takt. Lösningen är att minska antalet platser på ingenjörsutbildningarna, så de som antas faktiskt har förutsättningar att studera i avsedd takt.

      07 februari 2019
    • Mattias

      Antingen använder du helg och kvällstid till att läsa in, och eventuellt semester eller tjänstledigt för att plugga/gå på tentorna/labbar/seminarium.
      Finns flera som jobbar och studera på deltid samtidigt.

      Det gäller att ta sig i kragen och gör en plan och följa den, kanske behöver man ta någon dag tjänstledigt i veckan.

      15 februari 2019
  • M.Sc. Magnus Ivarsson

    Hej.

    Är civilingenjör i teknisk fysik från LTH, är pappa till en 3-åring och försöker få ett arbete.
    Har jobbat som gymnasielärare i matematik och fysik odyl,
    men har ännu inte fått något jobb.
    Skrev i mitt examensarbete på LTH 2005 om hur man skulle bygga hololens systemet, men ingen förstod vad jag pratade om.
    Professorer som följde mitt examensarbete tyckte hololens systemet skulle tas bort, då de tyckte det var för mycket science fiction. 2010 lanserade microsoft systemet jag skrev om i mitt examensarbete och är idag en global produkt med mångmiljonomsättning.

    Tar gärna ett jobb som matematiklärare på gymnasienivå på de högre nivåerna.

    Finns det något företag i Sverige som behöver mig?
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1123197734467052&id=776851125768383

    Master of Science in Engineering Physics
    Civilingenjör i teknisk fysik
    LTH
    Magnus Ivarsson

    02 februari 2019
  • Meo

    Universiteten får inga pengar när studenterna tar ut examen enbart efter prestation på kurs. En examen är en kvalitetsstämpel för personens kompetens och att ha slutfört något istället för att ha avbrutit det är också en viktig sak arbetsgivare borde se som meriterande vid anställning.

    01 februari 2019
  • Sura Ingenjören

    Talar högskolorna kanske mer i egen sak än å studenternas vägnar? Hur mycket pengar är det de går miste om när studenterna inte tar ut sin examen? Jag förstår inte varför det är fel att bevisa sina kunskaper genom arbetsprov istället för genom ett examensbevis? Är det riskaversiva svenska företag och rekryterare som vill ha någon att skylla på om en rekrytering skulle gå fel? Visar det sig att en ingenjör med examensbevis är en felsatsning så går det alltid att skylla på högskolan som utfärdade examina.

    31 januari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Sociala medier luckrar upp gränsen mellan den privata och den professionella sfären. Men tänk ett varv extra innan du svarar på chefens eller kollegornas vänförfrågan, menar experten.
Fler artiklar