Så ökar chansen att komma in på en ingenjörsutbildning

Om du inte har betygen för att komma in på KTH, så behöver du inte ge upp dina ingenjörsdrömmar. Genom att söka strategiskt kan du öka dina chanser att bli antagen som ingenjörsstudent. Foto: Getty Images

Snart öppnar ansökan till universitet och högskola och kanske är det en ingenjörsutbildning som hägrar. Här bjuder vi på några smarta tips som kan öka chanserna att komma in.

Som gymnasiestudent på väg in i högskolevärlden kan det vara snårigt att förstå hur antagningsprocessen ser ut. För den som vill bli ingenjör är alternativen många, och det är mer än betygen som spelar roll för att komma in.

Caroline Bergqvist, Sveriges Ingenjörer.

– Det finns en hel del bra grejer att ha i åtanke som jag önskar att jag hade vetat när jag skulle söka, berättar Caroline Bergqvist som idag är studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer.

Tidigare arbetade Caroline Bergqvist som studievägledare på Göteborgs universitet, och det var i den rollen som hon insåg att det finns en del knep att ta till när man söker in till universitet och högskola.

Framför allt handlar det om att öppna sina ögon för alternativen och inte fastna i idén om att det är en viss utbildning på en viss högskola som är intressant.

5 smarta tips

  • Reka tidigare statistik.
  • Gå på universitetens högskolemässor.
  • Tala med studievägledare och tidigare studenter.
  • Beställ programkataloger.
  • Låt inte någon annan diktera din framtid. Är du nyfiken på ingenjörsyrket, sök!

Första steget är att ta reda på tidigare statistik. Via sajten antagningspoäng.se kan du få fram all statistik om hur antagningspoängen till landets alla ingenjörsutbildningar såg ut förra gången. Om man inte har tillräckligt höga betyg för de mest populära lärosätena kan det därför vara smart att söka dit det är lättare att komma in.

Antagningen sker via tre urvalsgrupper; gymnasiebetyg, gymnasiebetyg med komplettering samt Högskoleprovet. Det är bra att känna till att en utbildning som kräver höga gymnasiebetyg kan ha en betydligt lägre antagningspoäng via högskoleprovet.

– Därför finns det stor anledning att göra högskoleprovet. Här kan du öka dina chanser rejält i och med att du söker via två urvalsgrupper, berättar Caroline Bergqvist.

Nästa steg är att kolla upp de program du är intresserad av. Ta reda på hur många som tas in via respektive urvalsgrupp på de olika lärosätena. Detta ger dig en bild av hur många platser det är du slåss om och hur stor chansen är att du kan komma in.

Om du sedan hamnar på en reservplats så är det viktigt att du är tillgänglig om högskolan ringer.

– Stig upp tidigt och se till att svara när det ringer. Här är det först till kvarn som gäller. Om de inte får tag på dig direkt så kommer de att ringa nästa person på listan.

Caroline Bergqvist tipsar också om att gå på studentmässor och prata med både studenter och lärare för att bilda dig en uppfattning om olika typer av utbildningar och vad som kan vara intressant för dig.

– Om du inte har betygen för att komma in på KTH, så behöver du inte ge upp dina ingenjörsdrömmar. Det finns fler vägar in, poängterar hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Hans exjobb kan rädda liv

Hans exjobb kan rädda liv

Kaiyang Zeng har utvecklat en metod som minskar tiden för att diagnostisera sepsis från dagar till en timme. Hans arbete kan förändra hur sjukvården räddar liv. För det har han belönats med Lilla Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.
Fler artiklar