Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSå ökar chansen att komma in på en ingenjörsutbildning

Så ökar chansen att komma in på en ingenjörsutbildning

Snart öppnar ansökan till universitet och högskola och kanske är det en ingenjörsutbildning som hägrar. Här bjuder vi på några smarta tips som kan öka chanserna att komma in.

Som gymnasiestudent på väg in i högskolevärlden kan det vara snårigt att förstå hur antagningsprocessen ser ut. För den som vill bli ingenjör är alternativen många, och det är mer än betygen som spelar roll för att komma in.

Caroline Bergqvist, Sveriges Ingenjörer.

– Det finns en hel del bra grejer att ha i åtanke som jag önskar att jag hade vetat när jag skulle söka, berättar Caroline Bergqvist som idag är studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer.

Tidigare arbetade Caroline Bergqvist som studievägledare på Göteborgs universitet, och det var i den rollen som hon insåg att det finns en del knep att ta till när man söker in till universitet och högskola.

Framför allt handlar det om att öppna sina ögon för alternativen och inte fastna i idén om att det är en viss utbildning på en viss högskola som är intressant.

5 smarta tips

  • Reka tidigare statistik.
  • Gå på universitetens högskolemässor.
  • Tala med studievägledare och tidigare studenter.
  • Beställ programkataloger.
  • Låt inte någon annan diktera din framtid. Är du nyfiken på ingenjörsyrket, sök!

Första steget är att ta reda på tidigare statistik. Via sajten antagningspoäng.se kan du få fram all statistik om hur antagningspoängen till landets alla ingenjörsutbildningar såg ut förra gången. Om man inte har tillräckligt höga betyg för de mest populära lärosätena kan det därför vara smart att söka dit det är lättare att komma in.

Antagningen sker via tre urvalsgrupper; gymnasiebetyg, gymnasiebetyg med komplettering samt Högskoleprovet. Det är bra att känna till att en utbildning som kräver höga gymnasiebetyg kan ha en betydligt lägre antagningspoäng via högskoleprovet.

– Därför finns det stor anledning att göra högskoleprovet. Här kan du öka dina chanser rejält i och med att du söker via två urvalsgrupper, berättar Caroline Bergqvist.

Nästa steg är att kolla upp de program du är intresserad av. Ta reda på hur många som tas in via respektive urvalsgrupp på de olika lärosätena. Detta ger dig en bild av hur många platser det är du slåss om och hur stor chansen är att du kan komma in.

Om du sedan hamnar på en reservplats så är det viktigt att du är tillgänglig om högskolan ringer.

– Stig upp tidigt och se till att svara när det ringer. Här är det först till kvarn som gäller. Om de inte får tag på dig direkt så kommer de att ringa nästa person på listan.

Caroline Bergqvist tipsar också om att gå på studentmässor och prata med både studenter och lärare för att bilda dig en uppfattning om olika typer av utbildningar och vad som kan vara intressant för dig.

– Om du inte har betygen för att komma in på KTH, så behöver du inte ge upp dina ingenjörsdrömmar. Det finns fler vägar in, poängterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?