Har du fått jobb på ett amerikanskt bolag som vill att du skriver på ett anställningsavtal på engelska? Då kan det vara smart att låta någon titta på det innan du skriver på. Den amerikanska arbetsrätten skiljer sig mycket från den svenska och det finns en del fällor du bör se upp med.
När man åker utomlands för att arbeta är det självklart att ta reda på vilka arbetsvillkor som gäller i det landet. Men när det motsatta händer, när ett utländskt bolag anställer i Sverige kan det också vara bra att kolla upp vad det egentligen står i anställningsavtalet. Inte minst när det gäller amerikanska företag.
– Vi har märkt att amerikanska bolag inte alltid är på det klara med hur svensk arbetsrätt fungerar. Det förekommer att amerikanska moderbolag med verksamhet i Sverige använder anställningsavtal som är utformade för den amerikanska arbetsmarknaden, säger Markus Evers, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.
Till exempel tillämpar många amerikanska företag en anställningsform, At will, som innebär att en medarbetare kan sägas upp utan saklig grund. Här är det bra att veta om att det är svensk arbetsrätt som gäller, men Markus Evers berättar att det ibland finns med en skrivning i avtalet som ger arbetsgivaren möjlighet att välja vilket lands lag som ska gälla vid tvister kring anställningen.
– Detta är inte otillåtet och det gäller därför att vara uppmärksam på sådana skrivningar innan man skriver på, eftersom det kan vålla problem kring vad som ska gälla. Vårt råd är att försöka förmå arbetsgivaren att ändra så att det är svenska arbetsrättsregler som ska gälla.
Tips
Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer att granska anställningsavtalet innan du skriver på. Du kan ringa eller så kan du mejla avtalet till forhandling@sverigesingenjorer.se.
Förbundet har även en checklista kring vad man bör tänka på i sitt anställningsavtal som kan vara bra att stämma av.
En bestämmelse som det är bra att vara uppmärksam på är konkurrensklausuler som begränsar vad den anställde får göra efter det att anställningen upphört, i vissa fall ända upp till två år.
– För en nyutexaminerad ingenjör kan det vara en katastrof att inte kunna gå till ett nytt jobb inom samma bransch på två år om anställningen upphör.
Ofta finns det också ett vite knutet till klausulen som kan vara så mycket som sex månadslöner. Samma sanktion kan gälla vid brott mot en sekretessklausul.
– Jag har sett sekretessklausuler som handlar om den kunskap som man förvärvat i företaget och där det står att sekretessen ska gälla i obegränsad tid framöver. Det skapar en enorm osäkerhet för den anställde. Var går gränsen för kunskap som kan sägas tillhöra företaget man jobbar för? Dessutom menar vi att lagen om företagshemligheter redan ger ett tillräckligt skydd för arbetsgivaren i dessa situationer.
Läs också: Åtta tips – Tänk på det här innan du skriver på
Markus Evers upplever att det framför allt är amerikanska och brittiska anställningsavtal som är knepigast. De är ofta väldigt långa och krångligt skrivna, vilket kan bero på att de har en annan rättskultur. Amerikanska arbetsgivare skriver avtal med inställningen att de ska skydda sitt företag från den anställde, medan den svenska modellen med kollektivavtal har utgångspunkten att skydda den anställde.
Tre vanliga fällor
- Konkurrensklausul. Den anställde får inte jobba på ett annat företag inom samma bransch innan en viss tid gått, ibland så länge som två år.
- Sekretessklausul. Innebär bland annat att den anställde inte får nämna information eller kunskap som hen fått från företaget under sin anställning. Ofta gäller sekretessen livet ut.
- Vite. Om en anställd bryter mot klausulerna riskerar hen att betala skadestånd, vanligtvis motsvarande sex månadslöner.
Marks Evers har dock märkt en trend där även svenska företag, utan anknytning till utländska företag, skriver sina anställningsavtal på engelska, med inspiration från amerikanska förlagor. Om företaget saknar kollektivavtal kan det därför vara bra att säkerställa att sådana saker som tjänstepension, försäkringar och rätt till lönerevisioner finns med.
Det är förstås svårt att börja krångla med avtalstexterna när man har fått drömjobbet och ska skriva på sitt anställningsavtal. Men det viktiga är att man är medveten om vad det är man skriver på, poängterar Markus Evers.
– Är du tveksam kan du alltid ställa frågan till din blivande arbetsgivare om den skrivningen verkligen är relevant för det jobb du söker. Lyft frågan och om du inte får gehör, fundera då över om det känns ok att ta en tjänst på de villkoren. Vi uppmuntrar våra medlemmar att alltid kontakta oss för rådgivning innan de skriver på sitt anställningsavtal.