Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKonstiga villkor i amerikanska företag

Konstiga villkor i amerikanska företag

Har du fått jobb på ett amerikanskt bolag som vill att du skriver på ett anställningsavtal på engelska? Då kan det vara smart att låta någon titta på det innan du skriver på. Den amerikanska arbetsrätten skiljer sig mycket från den svenska och det finns en del fällor du bör se upp med.

När man åker utomlands för att arbeta är det självklart att ta reda på vilka arbetsvillkor som gäller i det landet. Men när det motsatta händer, när ett utländskt bolag anställer i Sverige kan det också vara bra att kolla upp vad det egentligen står i anställningsavtalet. Inte minst när det gäller amerikanska företag.

Markus Evers, Sveriges Ingenjörer.

– Vi har märkt att amerikanska bolag inte alltid är på det klara med hur svensk arbetsrätt fungerar. Det förekommer att amerikanska moderbolag med verksamhet i Sverige använder anställningsavtal som är utformade för den amerikanska arbetsmarknaden, säger Markus Evers, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Till exempel tillämpar många amerikanska företag en anställningsform, At will, som innebär att en medarbetare kan sägas upp utan saklig grund. Här är det bra att veta om att det är svensk arbetsrätt som gäller, men Markus Evers berättar att det ibland finns med en skrivning i avtalet som ger arbetsgivaren möjlighet att välja vilket lands lag som ska gälla vid tvister kring anställningen.

– Detta är inte otillåtet och det gäller därför att vara uppmärksam på sådana skrivningar innan man skriver på, eftersom det kan vålla problem kring vad som ska gälla. Vårt råd är att försöka förmå arbetsgivaren att ändra så att det är svenska arbetsrättsregler som ska gälla.

Tips

Ta hjälp av Sveriges Ingenjörer att granska anställningsavtalet innan du skriver på. Du kan ringa eller så kan du mejla avtalet till forhandling@sverigesingenjorer.se.
Förbundet har även en checklista kring vad man bör tänka på i sitt anställningsavtal som kan vara bra att stämma av.

En bestämmelse som det är bra att vara uppmärksam på är konkurrensklausuler som begränsar vad den anställde får göra efter det att anställningen upphört, i vissa fall ända upp till två år.

– För en nyutexaminerad ingenjör kan det vara en katastrof att inte kunna gå till ett nytt jobb inom samma bransch på två år om anställningen upphör.

Ofta finns det också ett vite knutet till klausulen som kan vara så mycket som sex månadslöner. Samma sanktion kan gälla vid brott mot en sekretessklausul.

– Jag har sett sekretessklausuler som handlar om den kunskap som man förvärvat i företaget och där det står att sekretessen ska gälla i obegränsad tid framöver. Det skapar en enorm osäkerhet för den anställde. Var går gränsen för kunskap som kan sägas tillhöra företaget man jobbar för? Dessutom menar vi att lagen om företagshemligheter redan ger ett tillräckligt skydd för arbetsgivaren i dessa situationer.

Läs också: Åtta tips  – Tänk på det här innan du skriver på

Markus Evers upplever att det framför allt är amerikanska och brittiska anställningsavtal som är knepigast. De är ofta väldigt långa och krångligt skrivna, vilket kan bero på att de har en annan rättskultur. Amerikanska arbetsgivare skriver avtal med inställningen att de ska skydda sitt företag från den anställde, medan den svenska modellen med kollektivavtal har utgångspunkten att skydda den anställde.

Tre vanliga fällor

  • Konkurrensklausul. Den anställde får inte jobba på ett annat företag inom samma bransch innan en viss tid gått, ibland så länge som två år.
  • Sekretessklausul. Innebär bland annat att den anställde inte får nämna information eller kunskap som hen fått från företaget under sin anställning. Ofta gäller sekretessen livet ut.
  • Vite. Om en anställd bryter mot klausulerna riskerar hen att betala skadestånd, vanligtvis motsvarande sex månadslöner.

Marks Evers har dock märkt en trend där även svenska företag, utan anknytning till utländska företag, skriver sina anställningsavtal på engelska, med inspiration från amerikanska förlagor. Om företaget saknar kollektivavtal kan det därför vara bra att säkerställa att sådana saker som tjänstepension, försäkringar och rätt till lönerevisioner finns med.

Det är förstås svårt att börja krångla med avtalstexterna när man har fått drömjobbet och ska skriva på sitt anställningsavtal. Men det viktiga är att man är medveten om vad det är man skriver på, poängterar Markus Evers.

– Är du tveksam kan du alltid ställa frågan till din blivande arbetsgivare om den skrivningen verkligen är relevant för det jobb du söker. Lyft frågan och om du inte får gehör, fundera då över om det känns ok att ta en tjänst på de villkoren. Vi uppmuntrar våra medlemmar att alltid kontakta oss för rådgivning innan de skriver på sitt anställningsavtal.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.