#metoo satte igång en lavin av aktiviteter inom byggbranschen – och initiativen fortsätter att komma. Nu har en arbetsgrupp bildats, med allt från mindre till stora bolag, plus två skolor – för att testa ännu fler vägar framåt och stötta andra.
Det är ute i företagen som arbetet för att motverka diskriminering och trakasserier av kvinnor måste ske – men speciellt för små bolag är det inte självklart hur man gör det, skriver tidningen Byggindustrin i en artikel om den nya arbetsgruppen.
– Jag förstår att man springer förbi de här frågorna. Inte av elakhet, utan för att allt man gör är fokuserat på att skaffa mer jobb, säger Emil Borg, personalchef för R & L Bygg i Visby, till Byggindustrin.
Men R & L Bygg, med 40 anställda, tar i stället tag i frågorna och har avsatt tid och pengar. Och Emil Borg är en av de 14 personerna som ingår i den arbetsgrupp som nu har bildats.
Där ingår också storbolag, som NCC och Skanska. Och Jenny Roos och Erika Hann på Sveriges Byggindustrier region Öst samt Ellen Norman på Stockholms byggmästarförening, som håller ihop arbetet, menar att spännvidden är viktig.
– Alla har samma problemställning, men man måste tänka på olika sätt. Nu kan alla känna igen sig i någon i gruppen och kopiera idéerna hos sig själva. Vi kommer att testköra lösningar, ”Om vi gör så här, fungerar det?”, berättar hon.
Redan i dag finns stödmaterial för aktiva åtgärder mot diskriminering på Sveriges Byggindustriers hemsida som andra kan kopiera rakt av, men med arbetsgruppen kommer tipsen att bli fler.
På det första mötet berättade medlemmarna vad som gjorts sedan #metoo. Annika Nieminen, KMA-ansvarig (kvalitet, miljö, arbetsmiljö) på Metrolit, har till exempel startat ett nätverk för företagets kvinnor.
– Jag märker att tjejerna är väldigt hårdnackade. De ser den hårda och sexistiska jargongen som vardagsmat. Jag säger till dem att de måste säga ifrån oavsett hur de själva tar det. Man ska inte behöva ha skinn på nästan för att jobba i byggbranschen, säger hon i Byggindustrins artikel.
Skanska berättade att man stängt av en underentreprenör efter att en anställd fått ta emot kränkande kommentarer. Det har också BTH Bygg gjort.
– Och vi har sett till att uppmärksamma det internt också, för att alla ska veta att vi inte accepterar några kränkningar, säger Johanna Jansson, KMA-chef på BTH Bygg, till Byggindustrin.
Clara Norlin, biträdande rektor på Praktiska gymnasiet i Uppsala, är också med i arbetsgruppen. Praktiska gymnasiet har gjort insatser för att eleverna inte ska ”ärva” machokulturen – både insatser med eleverna varje år under utbildningen och gentemot företagen som tar emot praktikanter.
– Tjejerna tycker att det här är jättebra. När det gäller killarna behöver vi få dem att förstå att vi inte ska ta något ifrån dem, att de inte ska få skämta med varandra, utan att vi ger dem något, säger hon till Byggindustrin.