Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivByggbranschen växlar upp ytterligare efter #metoo

Byggbranschen växlar upp ytterligare efter #metoo

#metoo satte igång en lavin av aktiviteter inom byggbranschen – och initiativen fortsätter att komma. Nu har en arbetsgrupp bildats, med allt från mindre till stora bolag, plus två skolor – för att testa ännu fler vägar framåt och stötta andra.

Det är ute i företagen som arbetet för att motverka diskriminering och trakasserier av kvinnor måste ske – men speciellt för små bolag är det inte självklart hur man gör det, skriver tidningen Byggindustrin i en artikel om den nya arbetsgruppen.

– Jag förstår att man springer förbi de här frågorna. Inte av elakhet, utan för att allt man gör är fokuserat på att skaffa mer jobb, säger Emil Borg, personalchef för R & L Bygg i Visby, till Byggindustrin.

Men R & L Bygg, med 40 anställda, tar i stället tag i frågorna och har avsatt tid och pengar. Och Emil Borg är en av de 14 personerna som ingår i den arbetsgrupp som nu har bildats.

Där ingår också storbolag, som NCC och Skanska. Och Jenny Roos och Erika Hann på Sveriges Byggindustrier region Öst samt Ellen Norman på Stockholms byggmästarförening, som håller ihop arbetet, menar att spännvidden är viktig.

Jenny Roos, Sveriges Byggindustrier Öst
Jenny Roos, Sveriges Byggindustrier Öst

– Alla har samma problemställning, men man måste tänka på olika sätt. Nu kan alla känna igen sig i någon i gruppen och kopiera idéerna hos sig själva. Vi kommer att testköra lösningar, ”Om vi gör så här, fungerar det?”, berättar hon.

Redan i dag finns stödmaterial för aktiva åtgärder mot diskriminering på Sveriges Byggindustriers hemsida som andra kan kopiera rakt av, men med arbetsgruppen kommer tipsen att bli fler.

På det första mötet berättade medlemmarna vad som gjorts sedan #metoo. Annika Nieminen, KMA-ansvarig (kvalitet, miljö, arbetsmiljö) på Metrolit, har till exempel startat ett nätverk för företagets kvinnor.

– Jag märker att tjejerna är väldigt hårdnackade. De ser den hårda och sexistiska jargongen som vardagsmat. Jag säger till dem att de måste säga ifrån oavsett hur de själva tar det. Man ska inte behöva ha skinn på nästan för att jobba i byggbranschen, säger hon i Byggindustrins artikel.

Skanska berättade att man stängt av en underentreprenör efter att en anställd fått ta emot kränkande kommentarer. Det har också BTH Bygg gjort.

– Och vi har sett till att uppmärksamma det internt också, för att alla ska veta att vi inte accepterar några kränkningar, säger Johanna Jansson, KMA-chef på BTH Bygg, till Byggindustrin.

Clara Norlin, biträdande rektor på Praktiska gymnasiet i Uppsala, är också med i arbetsgruppen. Praktiska gymnasiet har gjort insatser för att eleverna inte ska ”ärva” machokulturen – både insatser med eleverna varje år under utbildningen och gentemot företagen som tar emot praktikanter.

– Tjejerna tycker att det här är jättebra. När det gäller killarna behöver vi få dem att förstå att vi inte ska ta något ifrån dem, att de inte ska få skämta med varandra, utan att vi ger dem något, säger hon till Byggindustrin.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.