Diskrimineringsombudsmannen granskar bygg och anläggning

Husbygge
Foto: Getty images

Uppfyller bygg- och anläggningsföretag lagens krav på att förhindra sexuella trakasserier? Det genomför Diskrimineringsombudsmannen, DO, en granskning av i höst. Och nu har svarstiden gått ut för de 50 första företagen.

I samband med #metoo-kampanjen var bygg- och anläggningsbranschen en av de branscherna där det framkom många vittnesmål om allvarliga missförhållanden. Därför genomförs nu en särskild granskning för att kontrollera att företagen i branschen lever upp till lagens krav.

Enligt diskrimineringslagen ska en arbetsgivare ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att utreda omständigheterna och vidta skäliga åtgärder om man får kännedom om att en arbetstagare känner sig utsatt för trakasserier av en medarbetare.

DO:s granskning av bygg- och anläggningsbranschen är uppdelad i tre delar. Till den 26 oktober skulle de första 50 företagen svara på hur de lever upp till lagens krav.

Ytterligare 50 företag ska svara inom några veckor och i månadsskiftet oktober-november skickas frågor ut till de sista 80 företagen som är med i granskningen.

– Då har vi begärt svar från alla arbetsgivare i bygg- och anläggningsbranschen med minst 100 anställda, berättar Tobias Sjöqvist på DO som ansvarar för granskningen.

Han säger att i stort sett alla av de 50 första företagen har svarat och att de andra kommer att få en påminnelse.

Granskningen av svaren har börjat med ännu har man inte hunnit fatta beslut om några företag brister i sina rutiner.

– Om vi hittar brister så skickar vi ut beslut till arbetsgivaren och berättar pedagogiskt varför vi kommit fram till det. I det här skedet är arbetet vägledande, vi vill hjälpa dem att göra rätt.

Efter det händer inget mer, men om man senare återkommer till samma företag och åtgärderna inte är genomförda, då kan DO dra arbetsgivaren inför nämnden mot diskriminering, som kan döma till böter.

Höstens granskning beräknas vara helt klar runt årsskiftet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar