Ingenjörer som är nyfikna på utvecklingen i de lokala företagen. Så kan man beskriva Sveriges Ingenjörers medlemmar i distrikt Gävleborg, enligt ordföranden i distriktet, Karin Jakobsson. Och nu planeras fler studiebesök på intressanta arbetsplatser.
Karin Jakobsson, du har valts om som ordförande. Hur känns det?
– Det känns bra. Det är ett trevligt uppdrag. Vi har ett trevligt gäng i styrelsen. Det är inget värst betungande.
För dem som inte känner dig: vem är du?
– Jag jobbar som materialspecialist på Erasteel Kloster. Tidigare jobbade jag på Sandvik med forskning och utveckling och jag har varit på Outokumpu också. Olika stålbolag i Gävleborg och Norduppland. Jag var med när vi sparkade igång distriktets verksamhet igen för ungefär tio år sedan. Jag har suttit i styrelsen hela tiden. I början hade vi inte någon ordförande, då var det mer att vi träffades och hittade på saker. Men sedan har vi blivit mer formella och då blev jag ordförande.
Distrikt Gävleborg
Styrelse:
Karin Jakobsson, ordförande, materialspecialist, Erasteel Kloster
Kent Holmgren, sekreterare, lantmäteriingenjör, Gävle kommun
Andreas Nelson, kassör, produktionsingenjör, Sandvik Mining
Johan Larsson, maskinkonstruktör, Bekab
Maximo Atoche, maskiningenjör, arbetar som lärare
Antal medlemmar i distriktet: 2447
27 procent kvinnor, 73 procent män.
Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
- Trafikverket HK
- Sandvik Materials Technology AB
- Lantmäteriet Gävle
- Sandvik Coromant AB Sandviken
- BillerudKorsnäs Skog & Industri AB Gävle
Hur är blandningen bland er som sitter i styrelsen?
– Vi försöker ha en bredd i vilka slags företag vi jobbar på. Det är en övervikt av ingenjörer inom stålbranschen, men vi har också en lantmätare på kommunen och en som jobbar som lärare.
Vad händer i distriktet under 2019?
– Vi har en grov plan. Vi brukar ha studiebesök, seminarier och föreläsningar. Och vi vill få till studiebesök på ett större och ett mindre företag nu under våren.
Vilken aktivitet lockade flest under 2018?
– Något som alltid är populärt deltagarmässigt är om pensioner. När vi hade en föreläsning om jämställdhet var det också välbesökt och väldigt intressant. Det blev mycket diskussion i grupper.
Hur gör ni för att engagera teknologer?
– Det finns ingenjörsstudenter på Gävle högskola och vi är med på introdagarna där. Vi har inget speciellt för studenterna men bjuder alltid in dem till våra events.
Vad tycker du är distriktets roll?
– Medlemsnytta, att det ska hända roliga och intressanta saker lokalt.
Vilka frågor är viktiga för medlemmarna hos er?
– Ingenjörer i Gävleborg är måna om att det ska fortsätta finnas konkurrenskraft här. De tycker om studiebesök på andras arbetsplatser, att se dem som sitter på respektive företag och klurar ut nya tekniska lösningar som ger konkurrenskraft – så att det fortsätter att finnas jobb här. Etablerade men mindre uppstickarföretag är folk väldigt nyfikna på. För några år sedan var vi på en yxfabrik. Det var inga ingenjörer där men en handfull smeder och några ingenjörer kastade sig direkt in i diskussioner: vad har stålet för hårdhet? Hur slipar ni? Och erbjöd sig att hjälpa till med sin kunskap, att kolla upp materialet.
Vad skulle du vilja hälsa till medlemmarna?
– Det är roligt att engagera sig, så gör det! Var med i distriktsverksamheten. Det är lägsta tröskeln – bara att kliva in i – och ändå bidrar man till Sveriges Ingenjörers varumärke. Det är enkelt och roligt.