Företag i Storbritannien använder artificiell intelligens för att övervaka allt arbete som kontorsanställda utför på sin dator och telefon. Brittiska fackföreningar är oroade över utvecklingen och varnar både för ökad press på de anställda och intrång i den personliga integriteten.
Via det så kallade Isaak-systemet, som har utvecklats av det Londonbaserade företaget Status Today, kan arbetsgivare realtidsövervaka allt arbete som medarbetarna utför på sina datorer och telefoner – vilka e-postmeddelanden de skickar, till vem och när, vilka filer de har tillgång till och arbetar med och vilka de samarbetar och samtalar med. Det rapporterar The Guardian i en artikel som publicerades tidigare i veckan.
Omkring 130 000 människor, både i och utanför Storbritannien, är idag övervakade via Isaak-systemet. Det går ut på att identifiera om medarbetare är ”influencers” eller ”change-makers”. Informationen om de digitala aktiviteterna kan vägas ihop med kvalitativa bedömningar av anställdas prestation eller försäljningsresultat, vilket ger cheferna en bild av hur enskilda anställdas beteende påverkar resultatet.
Detta är bara det senaste exemplet på en trend där man använder algoritmer för att övervaka medarbetare, något som oroar många fackföreningar.
Kritiker befarar att den här typen av system riskerar att öka trycket på medarbetarna. Risken är att man inte vågar ta raster eller lyfta händerna från tangentbordet för att ägna sig åt exempelvis kreativa tankar, eftersom det inte kommer att loggas i systemet.
Andra tror att den här typen av övervakning kan ge en mer objektiv bild av arbetsbördan. Status Today, företaget bakom Isaak-systemet, uppger på sin hemsida att tjänsten ska göra det lättare att fördela arbetsbelastning och ansvar på ett bättre sätt. Ankur Modi, vd för Status Today, säger i artikeln att Isaak-systemet ger ett objektivt underlag som visar om någon exempelvis jobbar för mycket övertid på kvällar och helger. Han medger dock att det kan missbrukas för att enbart öka produktiviteten, utan hänsyn till medarbetarnas välbefinnande.
Läs artikeln här
Läs hela artikeln i The Guardian. UK businesses using artificial intelligence to monitor staff activity
Ansiktsigenkänning, humörövervakning, övervakning av tangentbordsaktivitet och geografisk positionering är andra exempel på hur AI kan användas för att ge arbetsgivare information om sina anställda.
Brittiska Trades Union Congress, som är en sammanslutning av 50 fackliga organisationer i Storbritannien, befarar att den här typen av övervakning skapar rädsla och misstro och i längden leder till mer ont än gott. De vill att arbetsgivare som planerar att införa övervakningsteknik inte gör detta utan att först förhandla och nå en överenskommelse med medarbetare och fackföreningsrepresentanter där man också klargör vad som är legitim användning och var gränsen går för den personliga integriteten.
2 kommentarer
Det viktiga är väl att arbetsgivaren är öppen med hur övervakningen sker och hur informationen används. Det är inte minst viktigt att arbetssökande får information innan de tackar ja till en tjänst på ett företag som tillämpar dessa system. Jag misstänker att sådana förstag kan få rekryteringssvårigheter. Dessutom undrar jag om sådan övervakning är förenlig med GDPR, som Storbritannien är bundet av.
Vidrigt.