Småföretagare har ofta dålig koll på arbetsmiljön

Den stora utmaningen för de företag som RSO:erna möter är inte den fysiska arbetsmiljön, utan de psykosociala arbetsmiljöfrågorna. Foto: Getty Images

Grundläggande kunskap om arbetsmiljölagen saknas och det systematiska arbetet lyser med sin frånvaro. Det är vanliga brister som Sveriges Ingenjörers regionala skyddsombud möter när de besöker småföretag. ”Många tar för lättvindigt på arbetsmiljöfrågorna” tycker Fredrik Ringblom, regionalt skyddsombud i Uppsala och Stockholms län.

Sedan 2012 har Sveriges Ingenjörer tillsammans med Civilekonomerna, Jusek och Naturvetarna regionala skyddsombud, RSO, som bevakar arbetsmiljöfrågorna på småföretag inom tjänstesektorn.

– Jag tycker att många företag tar för lättvindigt på arbetsmiljöfrågorna. Det är alldeles för billigt att bryta mot arbetsmiljöreglerna och dessutom är sannolikheten att man bli upptäckt väldigt liten, säger Fredrik Ringblom som är ett av två regionala skyddsombud i Uppsala och Stockholms län.

Fredrik Ringblom, Regionalt skyddsombud i i Uppsala och Stockholms län. Till vardags arbetar han som som forskningsingenjör vid FOI.

En vanlig brist i de företag som Fredrik Ringblom möter är att de saknar grundläggande kunskap om vilka arbetsmiljöregler som gäller. Cheferna har sällan gått någon arbetsmiljöutbildning och har ofta dålig koll på vilket ansvar de egentligen har. Dessutom saknas det många gånger en systematik i arbetet och möjlighet att gå tillbaka och följa upp tidigare insatser. I många fall saknar även företagen egna skyddsombud.

– Det finns vissa saker som man måste ha enligt arbetsmiljölagen, AML, andra som kan vara trevliga att ha men inte ett lagkrav och vissa saker kanske inte alls behövs. Om man har svårt att hinna med arbetsmiljöarbetet är min rekommendation att börja med att se till att man följer lagen – att ha ett skyddsombud, till exempel.

Fredrik Ringblom konstaterar att det oftast inte är den fysiska arbetsmiljön som utgör den stora utmaningen bland de företag som han möter – utan de psykosociala arbetsmiljöfrågorna. Likt många andra företag inom tjänstesektorn innebär det gränslösa, flexibla arbetslivet att det kan vara svårt att separera jobb och fritid. Det är också vanligt att chefer har många underställda och därför inte hinner fånga upp hur medarbetarna mår.

Enligt arbetsmiljölagen har arbetsplatser med minst fem anställda en skyldighet att ha ett skyddsombud. RSO:erna söker upp arbetsplatser där det finns minst fem anställda samt minst en medlem och där de inte har information om verksamheten har skyddskommitté eller egna skyddsombud.

– Ibland blir vi även kontaktade direkt av medlemmar, berättar Fredrik Ringblom.

Trots att skyddsombud är ett lagkrav är det många småföretag som missar detta. Här brukar Fredrik Ringblom ge arbetsplatsen en månad på sig att utse ett skyddsombud, vilket inte alltid är helt lätt. Om inget skyddsombud eller skyddskommitté finns kan ett RSO fungera som skyddsombud på arbetsplatsen.

Regionala skyddsombud

  • Det finns idag fyra RSO:er, två i Stockholm och Uppsala län, en i Skåne län och en i Västra Götalands län.
  • Fokus ligger på företag utan kollektivavtal inom branscherna handel- och tjänsteföretag, It-företag, bemannings­företag, konsultföretag samt Life-Science företag.
  • De regionala skyddsombuden har samma rättsliga ställning som ett lokalt skyddsombud och ska få tillträde till arbetsplatser där minst en medlem från något förbund finns.
  • Förra året genomfördes 225 företagsbesök. Totalt finns det 34 000 arbetsställen inom området.

Läs mer: Regionala skyddsombud

– Många tycker att det känns jobbigt att det kommer någon utifrån för att titta på arbetsmiljön, därför brukar företagen oftast lösa detta internt rätt snabbt. Det är svårt idag att få någon att vilja ställa upp som skyddsombud, vilket är olyckligt, säger han.

Ett besök på en arbetsplats innebär oftast att Fredrik Ringblom träffar den som är chef på arbetsplatsen tillsammans med en facklig representant och det lokala skyddsombudet, om det finns.

– Vi har en checklista med frågor som vi går igenom. De allra flesta blir glada när vi kommer, många gånger har de själva dålig koll på vad som gäller.

Tillsammans går de igenom hur arbetsmiljöarbetet ser ut och är organiserat. Finns det ett skyddsombud, vilka rutiner finns, genomförs skyddsronder och medarbetarsamtal, hur dokumenterar man och följer upp arbetet?

Fredrik Ringblom berättar att uppdraget som regionalt skyddsombud är roligt och ger en spännande inblick i många olika verksamheter och branscher. Men det bästa är känslan av att få göra skillnad, att få bidra till att skapa en trevlig och god arbetsmiljö där alla trivs och mår bra och att det i sig bidrar till att företaget blir en attraktiv arbetsplats som utvecklas.

– Min roll är att hjälpa verksamheter, inte att vara en bromskloss. Det är fantastiskt roligt att se verksamheter få fart på arbetsmiljöarbetet, hur medarbetare och skyddsombud aktiveras och att det också gör att fler vill engagera sig som medlemmar i facket, säger Fredrik Ringblom.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar