Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFler uppsagda tjänstemän – men få ingenjörer drabbas

Fler uppsagda tjänstemän – men få ingenjörer drabbas

Uppsägningarna av tjänstemän ökade med 26 procent under årets första kvartal jämfört med samma period föra året. Men det är få ingenjörer som förlorar jobbet och de flesta som gör det får snabbt ett nytt.

Färsk statistik från TRR Trygghetsrådet visar att 3 398 uppsagda tjänstemän sökte stöd från TRR under årets första kvartal. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

Yngre får snabbare ett nytt jobb

20-29-åringarna som blir uppsagda och söker stöd hos TRR behöver i snitt fyra månader innan de får nytt jobb.
För 30–39-åringarna tar det i snitt 5 månader,
för 40–49-åringarna  tar det 7 månader,
för 50-59–åringarna tar det 8 månader,
och för de över 60 år tar det i genomsnittet 12 månader. Genomsnittstiden för alla är knappt 8 månader.

Det är i storstadslänen som uppsägningarna ökar mest och den största ökningen finns i Västra Götalands län, som länge haft Sveriges bästa arbetsmarknad. Där sökte 46 procent fler tjänstemän stöd från TRR under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

TRR kan inte avläsa i sin statistik hur många av de uppsagda tjänstemännen som är ingenjörer men på TRRs regionkontor är magkänslan att ingenjörerna klarar sig bra.

Jonas Björkman

– När det handlar om neddragningar är det få ingenjörer som blir uppsagda. Ibland lägger företag ner och alla förlorar sina jobb men då får de flesta ingenjörer snabbt nya jobb, säger Jonas Björkman, regionchef för TRR i Västra Götaland, Värmland och Örebro.

Han tycker att efterfrågan på ingenjörer fortfarande är stor.
– Senast i går träffade jag ett företag som behöver rekrytera 20 ingenjörer.

Inte heller i Göteborg syns någon försvagning av arbetsmarknaden för ingenjörer. Magdalena Kock, regionchef för TRR i Göteborg, ser att uppsägningarna bara ökar tydligt inom en bransch.

Magdalena Kock

– Det är inom detaljhandeln och det beror till stor del på digitaliseringen. Min spaning är att arbetsmarknaden för ingenjörer fortsätter att vara god. Det är snarare tillgången på ingenjörer som är företagens stora utmaning. Många konsultföretag ringer till oss och vill rekrytera ingenjörer men vi kan sällan hjälpa dem, säger hon.

Även i Stockholm har tjänstemän drabbats av uppsägningar men det är den storstadsregion i landet som har klarat sig bäst. Under årets första kvartal sökte 29 procent fler tjänstemän där stöd från TRR.

 Karin Virgin

Vad är TRR Trygghetsrådet?

TRR Trygghetsrådet är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.