Ingenjör till ingenjör – här får nyanlända och arbetsgivare träffas

Engineer to Engineer Recruiting day
Deltagare och arbetsgivare på årets Engineer to Engineer Recruiting day i Uppsala. Foto: Karl Englund

Engineer to Engineer – ingenjörer som hjälper ingenjörer – jobbar för att skapa möjligheter för nyanlända och företag att träffas. Till deras jobbmässa i Uppsala kom i år ett 20-tal företag och över 130 deltagare. Och flera av företagen räknar med att anställa bland dem de träffade.

Mohammad Aljichi

Mohammad Aljichi. Foto: Karl Englund

Det är stimmigt på Engineer to Engineer (E2E) Uppsalas Recruiting day i april. Målgruppen är asylsökande och nyanlända ingenjörer och naturvetare, men också nyanlända studenter. I år ordnar man dagen för tredje gången med stöd från Länsstyrelsen i Uppsala län och det är både fler företag och deltagare än tidigare.

– Jag tror att intresset för integration har växt. Men vi var också tidigt ute i år, säger Mohammad Aljichi som är en av dem som arrangerat dagen.

Han pluggade elektroteknik i Syrien innan han kom hit och fick hjälp av E2E att få en praktikplats. Det gav en skjuts både i att lära sig svenska och att förstå svensk arbetskultur. Och i dag pluggar han elektroteknik igen.

Maria Pehrson

Maria Pehrson. Foto: Karin Thorsell

Maria Pehrson är också med och arrangerar. Hon är civilingenjör i teknisk fysik och har bland annat jobbat för Ericsson i Mellanöstern. I Saudiarabien var hon med och introducerade nyanställda saudiska kvinnor – bland annat ingenjörer och personalvetare – i Ericssons kultur och arbetsprocesser.

– Det är liknande det vi gör här. Jag tycker det är roligt. Jag har en fot utanför Sverige och det här är ett sätt att ta del av internationellt arbete, säger hon.

Maria Pehrson berättar att hon själv fick vara försökskanin för att se om det fungerade att ha en kvinna på arbetsplatsen i Saudiarabien. Och när det fungerade kunde Ericsson anställa saudiska kvinnor.

– Kanske kan det vara samma sak här – att man börjar med en person och sedan tar in fler.

Jimmy Hasselberg på Plan B

Jimmy Hasselberg på Plan B (till höger) och hans kollegor har ett aktivt engagemang inom Ingenjörer utan gränser. Foto: Karl Englund

Företagen som är med har olika anledningar till att de är här. Jimmy Hasselberg på Plan B som jobbar med BIM (Building Information Modeling) berättar att företaget har ett aktivt engagemang inom Ingenjörer utan gränser (där E2E är en del) för att bland annat stötta nyanlända.

Josefine Stolt på WSP pratar med en deltagare.

Josefine Stolt, WSP, pratar med deltagare. Foto: Karl Englund

Josefine Stolt på WSP berättar att man varit med på E2E Recruiting day flera gånger och att det både beror på att man behöver rekrytera mycket, men det beror också på annat.

– Vi vill träffa alla målgrupper. Vi jobbar med samhällsutveckling och stadsutveckling och då är det viktigt att vi representerar samhället i stort, säger hon.

För Klarna, som har över 70 nationaliteter på sitt huvudkontor, är olikhet en väg framåt, berättar Caroline Forsberg.

Caroline Forsberg, Klarna.

Caroline Forsberg, Klarna. Foto: Karl Englund

– Vi vill att hela företaget ska vara så diversifierat som möjligt. Att ha människor som kan tänka olika och ha olika infallsvinklar. Det är flera stycken här idag som jag verkligen hoppas kommer att söka jobb hos oss.

Anders Cunningham, R&D-chef på färgföretaget Sherwin-Williams, säger att man är med här på samma sätt som på andra arbetsmarknadsdagar och mässor.

– Det är ett sätt att nå ut till dem med rätt utbildning. Vi har redan många med utländsk bakgrund hos oss. Vi har också engagerat oss i att ha praktikplatser för akademiker, exempelvis jobbsprånget. Vi vill vara med och göra nytta och det är en möjlighet att få rätt person – nyanlända ingenjörer är ofta välutbildade och duktiga på riktigt.

Patrik Saade

Patrik Saade

En av dem som kommit för att träffa företag är Patrik Saade. Han är kemiingenjör och kom till Sverige från Libanon för att göra sin master på KTH. Han tog examen där i juli men har inte hittat jobb.

– Företag vill att man kan svenska. Jag kan lite svenska men det är svårt att träna för folk blir uttråkade och otåliga. Men jag har fått kontakt med några företag här i dag.

Och just språk är det som många deltagare vill prata med företagen om.

– En av diskussionerna i dag har varit vad vi har för minimikrav på svenska. Det har många problem med, säger Anders Cunningham på Sherwin-Williams.

Anders Cunningham, Sherwin-Williams

Anders Cunningham på Sherwin-Williams diskuterar lacker med en deltagare. Foto: Karin Thorsell

På Sherwin-Williams har man kravet att kunna förstå recept och kemikalie- och riskpolicys på svenska, men i övrigt fungerar engelska.

– Kanske borde vi anpassa oss fullt ut och ha dokumenten också på engelska, för att få rätt personer.

Av de företag Ingenjören pratar med under dagen har Klarna, Plan B och Netlight inte krav på svenska utan där räcker det med engelska. På WSP fungerar det att inte kunna svenska, men det är bra om man kan det och behovet varierar mellan olika arbetsuppgifter.

Sharulatha Ravisankar

Sharulatha Ravisankar

En av deltagarna, Sharulatha Ravisankar, ingenjör inom life science och bioteknologi som också påbörjat doktorandstudier och tagit en licentiatexamen i Indien, har mött en annan fråga.

– Den första frågan jag får när jag söker jobb är alltid ”Har du jobbat på ett svenskt företag förut?”.

Hon söker jobb och pluggar svenska, och är öppen för att plugga mer – kanske göra en master till.

– Det är många IT-företag här i dag. De säger att om jag lär mig programmeringsspråk kommer jag att få jobb. Jag är bra på att lära nya saker snabbt, men jag vill samtidigt inte att det jag lärt om life science ska vara bortkastat.

Bioteknikföretaget Mercodia är med på Recruiting day just för att det fanns efterfrågan från deltagarna om att ha med företag inom life science.

– Just nu har vi ingen specifik tjänst ute men vi jobbar kontinuerligt med strategier kring rekryteringar och kommer att komma ut med en ledig tjänst i vår. Det är värdefullt att tala om att vi finns och veta vilka som vill komma till oss. Det var fler deltagare från biotech än vi trott, säger företagets produktutvecklingschef Rickard Boman.

Esrat Qamrul-Ehsan och Rickard Boman på Mercodia.

Esrat Qamrul-Ehsan (mitten) och Rickard Boman (till höger) på Mercodia mötte fler biotech-ingenjörer än de väntat sig. Foto: Karin Thorsell

Hans kollega Esrat Qamrul-Ehsan tycker att den här typen av mässa gör det enklare för nyanlända att hitta jobb.

– När man inte vet var man ska söka underlättar det att få träffa företag som man kanske inte känner till. Det hjälper att få en personlig kontakt, säger hon.

Det sista företaget Ingenjören pratade med under E2E Recruiting day är IT-företaget Netlight som jobbar mycket med jämställdhet och integration. Till exempel har man haft flera aktiviteter tillsammans med Ingenjörer utan gränser, har alla sina möten på engelska och har en lärare som håller kvällskurser i svenska.

Ruba Abou Torab och Kristina Bradley på Netlight

Ruba Abou Torab och Kristina Bradley på Netlight. Foto: Karin Thorsell

– Vi vill ha en blandning av människor med olika bakgrund och kompetenser som berikar vår kultur, berättar Kristina Bradley.

Hennes kollega Ruba Abou Torab som kommer från Syrien och har en master i interaktionsdesign från Uppsala och erfarenhet inom programmering, intygar att det här verkligen fungerar i praktiken. Hon talade själv inte svenska när hon fick jobb på företaget.

– Jag har en ingenjörsbakgrund och är stark analytiskt. De såg att jag hade potential och Netlight har ett internt utbildningsprogram inom karriär och personlig utveckling för alla konsulter. Företaget hjälpte mig också med arbetstillstånd vilket är viktigt, speciellt när man inte kommer från Europa. Det är det första vi som kommer utifrån tänker på.

Karin Thorsell

E2E Recruiting day

Företag och organisationer som deltog under dagen: Precisit, Novare Potential, Agima Management, Semcon, Knightec, Lexher, Berotec, Agile search, Plan B Virtual Construction, WSP, Netlight, Klarna, Sherwin-Williams, Academicum, Mercodia, Airjobb, Openhack, Sustainability InnoCenter, Uppsala Univeristet och Sveriges Ingenjörer.

E2E är ett integrationsprojekt inom Ingenjörer utan gränser (Engineers without borders).

1 kommentar

  • Ulf Casten Carlberg

    Engineer to Engineer verkar verkligen jobba på ett jordnära sätt med integrationsfrågorna. Mycket imponerande och löftesrikt.

    06 maj 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar