”Kan mitt extrajobb vara ett problem för min arbetsgivare?”

Att som anställd på högskolan exempelvis sälja matematiktjänster kan vara helt ok, men det kan också innebära att du konkurrerar med din arbetsgivare. Därför är det så viktigt att ta reda på vad som gäller. Foto: Getty Images

Det är inte ovanligt att anställda på högskola och universitet tjänar pengar på sin kompetens vid sidan av sin anställning. Men är du säker på att detta är ok för din arbetsgivare? 

Alexander Bergfriedt Andersson och Sam Najafian är båda ombudsmän på Sveriges Ingenjörer med inriktning på högskolan. De får ibland frågan om bisysslor, där medlemmar är osäkra på vad som egentligen gäller.

– Högskolan är speciell eftersom det är vanligt att anställda har bisysslor. Om du arbetar på ett företag är det oftast ingen tvekan om du startar en verksamhet som blir en konkurrent till din arbetsgivare. Inom högskolan är det inte alls lika glasklart, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

På vilket sätt är högskolan speciell i detta fall?

– Högskolan är en myndighet, men det som skiljer högskolan från andra myndigheter är att det även kan ingå uppdragsverksamhet i regleringsbrevet, att de exempelvis ska erbjuda kurser och utbildningar utanför högskolan. Om så är fallet kan det innebära att en anställd på högskolan som bedriver verksamhet vid sidan av sin anställning har en konkurrerande bisyssla, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Varför kan det bli problem?

– Vi tycker det är bra att denna fråga kommer upp, för många tänker nog inte på att det kan vara ett problem. En bisyssla får inte vara konkurrerande eller förtroendeskadlig för din arbetsgivare. Om lärosätet säljer liknande tjänster eller om du har en bisyssla som riskerar att skada förtroendet för lärosätet, då finns det en risk att lärosätet inte godkänner din bisyssla och då måste du upphöra med den, säger Sam Najafian.

När kan en bisyssla vara konkurrerande?

– Du kanske har en tjänst inom matematik på 50 procent på högskolan och resten av tiden driver ett eget företag där du erbjuder kompetensutveckling till ingenjörer. Men om högskolan också säljer sådana tjänster så kan det innebära att du konkurrerar med din arbetsgivare, förklarar Sam Najafian.

Vad ska jag göra om jag vill starta en bisyssla?

– Prata med din arbetsgivare och gör en anmälan om att du avser att starta en bisyssla. Det kan finnas blanketter som du fyller i och skickar in till din arbetsgivare, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Och om jag redan har en bisyssla?

– Om du redan har en bisyssla och är osäker på om den är godkänd av din arbetsgivare, ta då kontakt med din lokalfackliga Saco-S-förening. De kan hjälpa dig att föra samtalet vidare med din arbetsgivare, säger Sam Najafian.

Fråga Facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

Vad kan hända om min bisyssla inte är godkänd?

– Det är svårt att ge ett generellt svar på. Men vårt råd är då att avbryta bisysslan och ta kontakt med din lokala Saco-S förening eller ditt förbund för att få hjälp i diskussionerna med arbetsgivaren, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Vilket råd vill ni ge till de som har eller planerar att starta en bisyssla?

– Kör med öppna kort, var tydlig med din arbetsgivare och berätta om dina planer, ”det här har jag tänkt göra”. Ta gärna kontakt med din lokala Saco-S förening eller ditt förbund om du behöver hjälp, säger Sam Najafian och Alexander Bergfriedt Andersson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar