Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv”Ergonomi handlar inte om sköna stolar – är en fråga om ledarskap”

”Ergonomi handlar inte om sköna stolar – är en fråga om ledarskap”

Cecilia Berlin tycker att alla ingenjörer, inte minst chefer, måste känna till vad kroppen och hjärnan behöver för att mår bra. Nu har hon fått Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris Levipriset för sina engagerande kurser i arbetsmiljö för studenter på Chalmers.  

Cecilia Berlin är docent på avdelningen för Design & Human Factors på Chalmers där hon undervisar och forskar om ergonomi och socialt hållbara arbetsplatser. Undervisningen av studenterna är en del av jobbet som hon brinner för. Många ingenjörer blir chefer med ansvar för att utforma arbetsplatser och därför tycker Cecilia att hon har ett viktigt uppdrag.

Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.

– Många företagsledningar har glädjande nog fattat att ergonomi inte handlar om myspys och sköna stolar. Ergonomi är en fråga om ledarskap.

Men hur viktig är ergonomi och arbetsmiljö för lönsamheten på sikt?

– Den är ovärderlig. Att människor skadas på jobbet är dels ett vansinnigt slöseri med företagets resurser, dels tragiskt för de individer som inte kan fortsätta arbeta. I värsta fall får de också svårt att finna mening i tillvaron.  Ergonomin påverkar också kvaliteten på produkter eller tjänster. Den kan försämras när personalen har en dålig arbetsmiljö.

På många kontor saknar medarbetarna egna arbetsplatser och fler jobbar på distans. Hur påverkas ergonomin av detta?

– Förändringarna innebär att vi måste sikta mot ett rörligt mål och titta på varje ny situation med ergonomiglasögonen på. Kulturen på arbetsplatsen är viktig och när medarbetarna inte sitter fysiskt tillsammans varje dag hamnar ett större ansvar på individerna. Därför måste alla ha viss kunskap om ergonomi och arbetsmiljö.

Ser du nya utmaningar framöver?

– Samarbeten mellan robot och människa blir vanligare. Det kan exempelvis handla om så kallade exoskelett som ger kroppen kraft att lyfta tungt eller robotar som arbetar sida vid sida med människor. När det gäller exoskeletten vet vi ännu inte hur kroppen på sikt påverkas. Det är en ny teknisk lösning som kan behöva någon dosering, kanske ska de inte användas mer än några timmar om dagen. Mer forskning på området är viktig. När det gäller samarbeten med robotarmar, så kallade co-bots, finns också utmaningar. Roboten får ofta instruktioner genom en knuff men det uppstår oftast en latens – en mikrotidsrymd där den inte reagerar direkt. Att robotkollegan inte genast agerar på instruktionen kan påverka människans psyke och stress.

Du är känd för att brinna för pedagogik – hur blev det så?

– Det är lekfullt att hitta på nya sätt att berätta saker och när jag känner mig taggad tror jag att det finns chans att studenterna också blir det. Genom att överraska tror jag också att kunskap stannar kvar längre. Jag använder ibland rekvisita på mina presentationer, en gång tog jag med mig en blomsterlåda full med jord till en innovationspanel.

Hur känns det att få Levipriset?

– Jag känner till några av de tidigare pristagarna och det är en ära att ingå i den skaran. Det är glädjande att priset finns och det känns roligt att få det utan krav på att prestera något mer i gengäld. Det här är ju en belöning för långvarigt gnet.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.