Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten för ingenjörer är fortfarande låg

Arbetslösheten för ingenjörer är fortfarande låg

I april var bara 1,1 procent av de yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetslösa. Arbetsförmedlingen rapporterar också att antalet varslade personer fortfarande är lågt.

Arbetslösheten för Sveriges Ingenjörers medlemmar har de senaste åren varit låg och i april 2019 var den 1,1 procent. Det innebär att 1 248 medlemmar hade ersättning från a-kassan (AEA). Ytterligare 0,2 procent (203 personer) hade en subventionerad anställning.

Arbetslösheten är låg för ingenjörer inom alla utbildningsinriktningar men det finns mindre skillnader mellan inriktningarna och förändringar i jämförelse med tidigare år. Det är viktigt att betona att skillnaderna mellan inriktningarna i praktiken handlar om relativt få individer.

I april 2019 var arbetslösheten, precis som tidigare, något högre för civilingenjörer i kemiteknik och teknisk fysik. I år finns högskoleingenjörer i datateknik också bland de inriktningar där arbetslösheten är något högre än genomsnittet.

Liksom tidigare år var arbetslösheten i april i år lägst för civilingenjörer i lantmäteri och väg och vatten och för högskoleingenjörer i byggteknik. I år finns även högskoleingenjörer i  maskinteknik bland de inriktningar där arbetslösheten är allra lägst.

Det är viktigt att påpeka att statistiken inte speglar läget för nyexaminerade eftersom de inte är med i a-kassan i lika hög utsträckning som äldre. Av de som är med omfattas merparten inte av villkoren för ersättning.

Uppgifter från Arbetsförmedlingen ger inte några indikationer på att en lågkonjunktur närmar sig. I april varslades totalt 3 700 personer i Sverige, vilket är i nivå med genomsnittet under de senaste 12 månaderna. Men arbetslösheten i Sverige har stigit något. Den var i maj 6,8 procent, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med samma månad föregående år.

Karin Virgin

4 KOMMENTARER

  1. Det enda som skrivs om är öppet arbetslösa.
    Vad som inte skrivs någonting om är hur många av dessa ”yrkesverksamma” som egentligen jobbar med någonting annat. D.v.s. ur ingenjörssynvinkel de facto är arbetslösa de också.
    Skulle kännas ännu intressantare om den delen analyserades på något vis.

  2. När man blir arbetslös har man inte råd att vara med i facket längre, värre är att de inte kan göra någonting att påverka ens möjligheter att få ett jobb inom sitt yrke! Så varför då vara medlem?

    Statistiken borde också ta hänsyn till arbetslösa som gått ur SI.

  3. Bra att det görs en mer nyanserad bild där man tittar på arbetslösheten per utbildningsinriktning och inte bara klumpar samman alla ingenjörer i en grupp. Intressant att notera är exempelvis att det inte är data/elektro som uppvisar den lägsta arbetslösheten (snarare tvärtom), trots att företrädare för IT-branschen är de som jag tycker oftast är ute i media och skriker om ingenjörsbrist.

    Sen ska det kanske tilläggas att även om arbetslösheten ser låg ut för ingenjörer, så är det inget unikt. De flesta personer med högskoleutbildning uppvisar också ungefär samma låga arbetslöshetssiffror (även om det till viss del varierar per utbildning), eftersom det är högkonjunktur nu och har varit ett tag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.