Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHär har kompetensutveckling blivit en konkurrensfördel

Här har kompetensutveckling blivit en konkurrensfördel

Många arbetsgivare lovar kompetensutveckling – löften som sällan visar sig hålla. I vardagen saknas både tid och pengar. På Attentec har man insett att kompetensutveckling som fungerar är ett sätt att sticka ut. Utbildningen sker i många olika former.

Sex av tio ingenjörer ser ett växande behov av kompetensutveckling visar en rapport från ANE (Association för Nordic Engineers) som kom i början av året. Möjligheten att få utvecklas och lära sig nya saker är viktig för ingenjörer.

Konsultföretaget Attentec har valt att satsa lite extra och därför får alla anställda använda tio procent av sin arbetstid till intern tid, där kompetensutveckling utgör den största delen.

Anders Weiland, vice vd på Attentec.

– Det är lika viktigt för att rekrytera och behålla duktiga ingenjörer som för att leverera hög kvalitet åt våra kunder, säger Anders Weiland, vice vd på Attentec.

Kompetensutvecklingen på företaget sker på olika sätt, från individuella utbildningar till gemensamma kurser för alla. Många idéer och initiativ kommer från medarbetarna själva och främst använder man fyra olika modeller.

  1. Geek Night är den mest spontana formen. Några medarbetare träffas ett par timmar (dock inte på natten som man kan tro av namnet) och diskuterar en teknisk utmaning eller så delar någon med sig av ny kunskap till de andra. Geek night kan arrangeras av vem som helst på företaget.
  2. Geek squad genomförs i slutet av arbetsdagen och företaget bjuder på mat. Alla som är med behöver inte lära sig samma sak. Några kan fördjupa sig inom ett område, andra inom något annat. Ibland genomförs en Geek squad spontant, ibland bokas en tid, exempelvis var tredje vecka.
  3. Hacka är ett halvdagsarrangemang som är mer uppstyrt. Där deltar alla konsulter på kontoret och alla som vill får i förväg pitcha idéer för ”hacket”. Kollegorna anmäler sig till ett av de halvdussin förslag som har vaskats fram. Under hacket jobbar man i grupper och avslutar utbildningen med att äta tillsammans.
  4. En stor programmeringskonferens arrangeras för alla konsulter på företaget under en heldag varje höst. På programmet finns workshops, föreläsningar och blixttal, där någon berättar om ett resultat eller en ny erfarenhet under max tio minuter. Talare kan vara både interna och inhyrda personer.

Utöver de gemensamma utbildningarna finns också möjligheten till helt individuell kompetensutveckling. Medarbetare kommer överens med sin chef om vilka önskemål och behov som finns och det antecknas i den individuella utvecklingsplanen.

– Det kan vara att följa en universitetskurs eller åka på en kurs eller konferens men det kan också handla om att ladda ner en ny miljö och jobba med den för att lära sig något nytt. Ibland kan det vara att läsa en bok som ger ny kompetens för jobbet, säger Anders Weiland.

Attentec har också ett ledarskapsprogram som medarbetarna kan ansöka till.

Tidrapporteringen visar att av den interna tiden använder man omkring sju procent av arbetstiden för kompetensutveckling. I den interna tiden ingår också några informationsmöten och andra aktiviteter men merparten av tiden ägnas åt kompetensutveckling.

Attentec har i dag 60 konsulter inom mjukvara och finns i Linköping, Stockholm och Oslo. Under kommande 12 månader planerar företaget att rekrytera ytterligare 16 konsulter och Anders Weiland ser att den uttalade satsningen på kompetensutveckling har positiv effekt vid rekrytering.

– Vi anställer ofta på rekommendationer från våra anställda som berättar för sina vänner att vi inte bara snackar om kompetensutveckling, här blir det också verkstad. Men numera trycker vi också på detta, mer än tidigare, i platsannonserna.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.