Teknikföretag populära bland unga – och oväntad drömarbetsgivare

Nasa-astronauten Ricky Arnold på Michoud Assembly Facility, New Orleans.
Nasa-astronauten Ricky Arnold på Michoud Assembly Facility, New Orleans. Foto: Nasa/Aubrey Gemignani

Teknikföretagen dominerar listan över de mest populära arbetsgivarna bland unga i Sverige – också för icke-ingenjörer. Men för dem som jobbar eller studerar teknik är det ännu tydligare. Och i den gruppen har en oväntad arbetsgivare stigit som en raket.

Det är Academic Works undersökning Young Professional Attraction Index som har besvarats av drygt 7 000 studenter och akademiker i början av karriären. De har fått ranka de mest attraktiva arbetsgivarna.

I den totala listan – där ingenjörerna bara är en del – utgörs listan trots det nästan helt av teknikföretag:

  1. Google
  2. Ikea
  3. Spotify
  4. Microsoft
  5. Apple
  6. Tesla
  7. Nasa
  8. Volvo Group
  9. Volvo Cars
  10. Scania

Här är det nytt för i år att båda Volvo-bolagen och Scania finns med på topp-10.

Och ser man bara på gruppen som pluggar eller jobbar med teknik rankas de här arbetsgivarna högst:

  1. Nasa
  2. Google
  3. Volvo Group
  4. Scania
  5. Tesla
  6. ÅF
  7. ABB
  8. Spotify
  9. Microsoft
  10. Volvo Cars

– Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har inte varit med på topp-100 förut. Det är spännande att de finns på den totala listan och toppar listan för dem inom teknikområdet. När man fått tänka fritt och drömma om vilken arbetsgivare man helst vill jobba hos har det blivit så här. Teknikutvecklingen gör också att man inte tycker att rymden är så långt borta längre, säger Julia Granström, Additional Services Specialist på Academic Work.

Hon tycker att Nasas inträde på listan speglar att mångfalden bland dem som svarat ökar – och att unga ser sig som världsmedborgare och inte begränsas av att jobba i Sverige.

ÅF och ABB är de två arbetsgivare som kommit in på teknik-topplistan jämfört med den totala listan, och Scania kommer också högre här.

Men Julia Granström menar att industriföretagen, och särskilt fordonsindustrin, blir mer och mer attraktiva för alla unga.

– Det är en kombination av att det som händer i fordonsindustrin påverkar människors vardag och att utvecklingen inom denna bransch går fort. Jobbar man i branschen kan man bidra till samhällsutvecklingen, påverka omställningen mot en mer hållbar livsstil och samtidigt få arbeta med den senaste tekniken.

Julia Granström tycker att arbetsgivare ska ta till sig av den här topplistan.

– Arbetsgivare kan kika på listan och se vilka företag som lyckats nått ut. Man ska aldrig kopiera någon annan utan måste hitta sin egen identitet. Många unga ser arbetsgivaren som en förlängning av den egna identiteten. Via årets topplista kan man få inspiration av hur andra har gått till väga när de lyckats kommunicera sitt arbetsgivarvarumärke.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar