Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå bryter du dåliga semestervanor

Så bryter du dåliga semestervanor

Sommar och semestertider innebär också att vi dricker mer alkohol. Kanske hänger semestervanorna med ett tag in i sensommaren. Här är några varningstecken du bör se upp med.

Att svenskarna dricker mer under sommaren än under övriga tider på året är tydligt. Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av IQ dricker svenskarna både oftare och mer under sommaren. 34 procent uppskattar att de dricker alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern. I ålderskategorin 35-54 år svarar 63 procent att de oftare dricker alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året.

Ingela Eriksson, Alna.

– Under semestern vill vi känna oss fria och släpper därför på våra vanliga rutiner, även när det gäller drickandet. Många förknippar också sol och värme med vin och drinkar, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna som jobbar med frågor kring skadligt bruk av alkohol, läkemedel, droger och spel och ger arbetsplatser konkret hjälp med allt ifrån en förebyggande policy till utredning och behandling i akuta individärenden.

Att alkoholvanorna ändras under semestertider är något som Alna också märker av. Både inför och efter semester och storhelger får de fler samtal där chefer och arbetsgivare söker stöd och råd för hur de ska hantera medarbetare de känner oro för. Ett beroende smyger sig ofta på och det är därför bra att vara uppmärksam på varningstecken och öppna upp för samtal där det behövs.

5 tips för goda alkoholvanor

  1. Bestäm hur mycket och hur ofta du vill dricka på en vecka. Var förberedd på att tacka nej när du är i sociala sammanhang.
  2. Drick inte mer än tre dagar i veckan, och helst inte två dagar i rad.
  3. När du dricker, drick långsamt och sprid ut ditt drickande under kvällen.
  4. Gör det till en vana att ta vartannat glas vatten när du dricker alkohol. Eller annat alkoholfritt alternativ.
  5. Köp inte vin på box, då det är svårare att ha koll på hur mycket som dricks.

Hur mycket dricker du? Gör en självtest på Alna eller alkoholprofilen.se

– Oftast går vi tillbaka till våra gamla alkoholvanor när jobbet drar igång igen. Men det kan också hända saker under semestern, skilsmässor eller andra saker som gör att man kommer in i dåliga vanor som kan vara svåra att bryta.

Ingela Eriksson konstaterar också att det finns risker med semesterdrickandet. När vi dricker oftare ökar också suget, vilket skapar mer begär efter alkohol. Dessutom vänjer kroppen sig och du får en högre tolerans för alkohol. Att du klarar av att dricka mer än förut utan att bli påverkad är en signal om att du kanske bör dra ner på din alkoholkonsumtion.

– Om du dricker mer än du tänkt dig, om du känner att du behöver sätta upp regler kring ditt drickande som du sedan inte håller eller om andra kommenterar ditt drickande, då är det förmodligen så att du dricker för mycket, förklarar Ingela Eriksson och berättar att det finns tester på nätet där du själv kan ta reda på om du är i riskzonen.

Även om de allra flesta kan hantera alkohol på ett bra sätt så har alkohol stor negativ påverkan på kroppen, särskilt i kombination med stress. Alkohol gör exempelvis att du får en sämre kvalitet på sömnen, blir tröttare och orkar mindre. Alkoholen kan även orsaka magproblem.

– Det kan vara bra att tänka på att alkohol inte är nyttigt och innebär en stor påfrestning på kroppen. Att ta några vita veckor för att bryta semestervanorna är ett bra tips, säger Ingela Eriksson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.