Så bryter du dåliga semestervanor

Under semestern vill vi känna oss fria och släpper därför på våra vanliga rutiner, även när det gäller drickandet.

Sommar och semestertider innebär också att vi dricker mer alkohol. Kanske hänger semestervanorna med ett tag in i sensommaren. Här är några varningstecken du bör se upp med.

Att svenskarna dricker mer under sommaren än under övriga tider på året är tydligt. Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av IQ dricker svenskarna både oftare och mer under sommaren. 34 procent uppskattar att de dricker alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern. I ålderskategorin 35-54 år svarar 63 procent att de oftare dricker alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året.

Ingela Eriksson, Alna.

– Under semestern vill vi känna oss fria och släpper därför på våra vanliga rutiner, även när det gäller drickandet. Många förknippar också sol och värme med vin och drinkar, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på Alna som jobbar med frågor kring skadligt bruk av alkohol, läkemedel, droger och spel och ger arbetsplatser konkret hjälp med allt ifrån en förebyggande policy till utredning och behandling i akuta individärenden.

Att alkoholvanorna ändras under semestertider är något som Alna också märker av. Både inför och efter semester och storhelger får de fler samtal där chefer och arbetsgivare söker stöd och råd för hur de ska hantera medarbetare de känner oro för. Ett beroende smyger sig ofta på och det är därför bra att vara uppmärksam på varningstecken och öppna upp för samtal där det behövs.

5 tips för goda alkoholvanor

  1. Bestäm hur mycket och hur ofta du vill dricka på en vecka. Var förberedd på att tacka nej när du är i sociala sammanhang.
  2. Drick inte mer än tre dagar i veckan, och helst inte två dagar i rad.
  3. När du dricker, drick långsamt och sprid ut ditt drickande under kvällen.
  4. Gör det till en vana att ta vartannat glas vatten när du dricker alkohol. Eller annat alkoholfritt alternativ.
  5. Köp inte vin på box, då det är svårare att ha koll på hur mycket som dricks.

Hur mycket dricker du? Gör en självtest på Alna eller alkoholprofilen.se

– Oftast går vi tillbaka till våra gamla alkoholvanor när jobbet drar igång igen. Men det kan också hända saker under semestern, skilsmässor eller andra saker som gör att man kommer in i dåliga vanor som kan vara svåra att bryta.

Ingela Eriksson konstaterar också att det finns risker med semesterdrickandet. När vi dricker oftare ökar också suget, vilket skapar mer begär efter alkohol. Dessutom vänjer kroppen sig och du får en högre tolerans för alkohol. Att du klarar av att dricka mer än förut utan att bli påverkad är en signal om att du kanske bör dra ner på din alkoholkonsumtion.

– Om du dricker mer än du tänkt dig, om du känner att du behöver sätta upp regler kring ditt drickande som du sedan inte håller eller om andra kommenterar ditt drickande, då är det förmodligen så att du dricker för mycket, förklarar Ingela Eriksson och berättar att det finns tester på nätet där du själv kan ta reda på om du är i riskzonen.

Även om de allra flesta kan hantera alkohol på ett bra sätt så har alkohol stor negativ påverkan på kroppen, särskilt i kombination med stress. Alkohol gör exempelvis att du får en sämre kvalitet på sömnen, blir tröttare och orkar mindre. Alkoholen kan även orsaka magproblem.

– Det kan vara bra att tänka på att alkohol inte är nyttigt och innebär en stor påfrestning på kroppen. Att ta några vita veckor för att bryta semestervanorna är ett bra tips, säger Ingela Eriksson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar