Nu blir KTH-alumner av med sin kth.se-adress

Foto: Mostphotos

Sedan 2002 har KTH haft en praxis att anställda och studenter fått behålla sin kth.se-mejladress även efter att de slutat. Men nu ändras det – och säkerhetsaspekter är en stor del bakom beslutet.

I dag finns runt 60 000 konton på KTH. Men efter mars 2020 är planen att bara de personer som har en aktiv anslutning till högskolan ska ha sin kth.se-adress kvar.

En anledning är att man enligt GDPR inte har rätt att leverera tjänster som kräver register för privatpersoner utan aktiv anknytning till KTH:s verksamhet. Men också säkerhets- och kostnadsaspekter ligger bakom beslutet.

– Vi behöver kunna skydda identiteter och persondata. Det händer mer och mer att folk tar över identiteter och vi har inte möjlighet att kontrollera och ta ansvar för det, säger KTH:s IT-chef Hans Wohlfarth.

Ur ett it-perspektiv är det inte heller långsiktigt hållbart att alla ska kunna behålla sin adress. Det blir helt enkelt ett för stort åtagande, säger han.

Nu har arbetet börjat för att avgöra vilka som har anslutning till KTH och inte. För en högskola där man till exempel kan ingå i projekt utan att vara anställd är det inte helt enkelt.

Känslomässig fråga

För många är det också en känslomässig fråga att ha kvar kopplingen till KTH, säger Hans Wohlfarth. Och somliga har en stor del av sitt arbete i e-posten.

– Jag har respekt för att kth.se-adressen varit betydande för många. Vi märkte det inte minst när Linkedin läckte lösenord och vi stängde av konton. Då ringde folk från hela världen och sa att det här är deras livlina som alltid har fungerat.

Alla som har ett konto kommer att få information om det ska avslutas och kan få hjälp med att flytta sin e-post. Det finns också olika möjligheter, bland annat KTH alumni, där man kan registrera sin privata e-postadress för att behålla kontakten med högskolan.

– Vi kommer nu att ha en informationskampanj. Vi vill att det här ska gå så bra som möjligt för alla, säger Hans Wohlfarth.

Framöver blir det institutionerna och skolorna på KTH som får ansvar för att hålla koll på och meddela vilka som slutar. Troligen blir det också tidsbegränsade konton.

9 kommentarer

  • Sven

    När vi började utlovades det att man skulle få behålla mejlen för alltid. Alla som vill behålla den borde mejla rektorn/kth i protest, eller starta en namninsamling. De kanske ändrar sig…

    17 oktober 2024
  • Lena

    Så mycket pengar från Bill Gates och ingen mail
    Man var så stolt att gå på KTH😭😢

    27 september 2024
  • Kalle

    Såklart jobbigt för de som använder den, men inte direkt konstigt. Varför ska en skola hålla alla som någonsin haft någon anknytning dit med e-post tjänst? Känns som de pengarna kan användas bättre.

    24 oktober 2019
  • Hamnar nog off-the-grid nu

    Oj. Det här blir inte lätt att ersätta. Jag har princip allt anslutet till den adressen. Allt.
    Facebook, filmtjänster, medlemskap, whatsup, Slack, bankkonton, Linked-in, larm, Kivra, Playstation

    24 oktober 2019
  • J

    Mycket underligt beslut. För den som använt sin KTH adress med löftet om att man får behålla den innebär det att ALLA ens ko ntakter nu måste informeras, att ALLA konton där den finns registrerad ni måste ändras. Dessutom innebär det att en marknadsföringskanal av mycket hög kvalitet nu försvinner. Fd ankrytna till KTH som dagligen interagerar med denna adress är en mycket viktig ambassadör som dagligen påminnner andra om dess koppling.

    Kan inte annat än att beklaga. Själv har jag ingen adress, men har alltid tyckt att det varit ett tydligt kvalitetsmärke från KTH att göra på detta viset.

    11 oktober 2019
    • Staffan

      Betyder detta att man kommer kunna registrera sin adress som kth-alumni och behålla den?

      24 oktober 2019
  • Markus

    Sjukt tråkigt:/

    10 oktober 2019
  • Mattias

    Trist.. 🙁

    10 oktober 2019
  • T95

    Tråkigt för samhörighet och stolthet samt renomméunderhåll.

    10 oktober 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Fler artiklar