Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningNu blir KTH-alumner av med sin kth.se-adress

Nu blir KTH-alumner av med sin kth.se-adress

Sedan 2002 har KTH haft en praxis att anställda och studenter fått behålla sin kth.se-mejladress även efter att de slutat. Men nu ändras det – och säkerhetsaspekter är en stor del bakom beslutet.

I dag finns runt 60 000 konton på KTH. Men efter mars 2020 är planen att bara de personer som har en aktiv anslutning till högskolan ska ha sin kth.se-adress kvar.

En anledning är att man enligt GDPR inte har rätt att leverera tjänster som kräver register för privatpersoner utan aktiv anknytning till KTH:s verksamhet. Men också säkerhets- och kostnadsaspekter ligger bakom beslutet.

– Vi behöver kunna skydda identiteter och persondata. Det händer mer och mer att folk tar över identiteter och vi har inte möjlighet att kontrollera och ta ansvar för det, säger KTH:s IT-chef Hans Wohlfarth.

Ur ett it-perspektiv är det inte heller långsiktigt hållbart att alla ska kunna behålla sin adress. Det blir helt enkelt ett för stort åtagande, säger han.

Nu har arbetet börjat för att avgöra vilka som har anslutning till KTH och inte. För en högskola där man till exempel kan ingå i projekt utan att vara anställd är det inte helt enkelt.

Känslomässig fråga

För många är det också en känslomässig fråga att ha kvar kopplingen till KTH, säger Hans Wohlfarth. Och somliga har en stor del av sitt arbete i e-posten.

– Jag har respekt för att kth.se-adressen varit betydande för många. Vi märkte det inte minst när Linkedin läckte lösenord och vi stängde av konton. Då ringde folk från hela världen och sa att det här är deras livlina som alltid har fungerat.

Alla som har ett konto kommer att få information om det ska avslutas och kan få hjälp med att flytta sin e-post. Det finns också olika möjligheter, bland annat KTH alumni, där man kan registrera sin privata e-postadress för att behålla kontakten med högskolan.

– Vi kommer nu att ha en informationskampanj. Vi vill att det här ska gå så bra som möjligt för alla, säger Hans Wohlfarth.

Framöver blir det institutionerna och skolorna på KTH som får ansvar för att hålla koll på och meddela vilka som slutar. Troligen blir det också tidsbegränsade konton.

Karin Thorsell

7 KOMMENTARER

  1. Såklart jobbigt för de som använder den, men inte direkt konstigt. Varför ska en skola hålla alla som någonsin haft någon anknytning dit med e-post tjänst? Känns som de pengarna kan användas bättre.

  2. Oj. Det här blir inte lätt att ersätta. Jag har princip allt anslutet till den adressen. Allt.
    Facebook, filmtjänster, medlemskap, whatsup, Slack, bankkonton, Linked-in, larm, Kivra, Playstation

  3. Mycket underligt beslut. För den som använt sin KTH adress med löftet om att man får behålla den innebär det att ALLA ens ko ntakter nu måste informeras, att ALLA konton där den finns registrerad ni måste ändras. Dessutom innebär det att en marknadsföringskanal av mycket hög kvalitet nu försvinner. Fd ankrytna till KTH som dagligen interagerar med denna adress är en mycket viktig ambassadör som dagligen påminnner andra om dess koppling.

    Kan inte annat än att beklaga. Själv har jag ingen adress, men har alltid tyckt att det varit ett tydligt kvalitetsmärke från KTH att göra på detta viset.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.