Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaTrappa ner innan pensionen och få mer utrymme för reflektion

Trappa ner innan pensionen och få mer utrymme för reflektion

Att trappa ner arbetstiden några år innan pensionen kan vara ett sätt att orka arbeta längre och samtidigt frigöra tid till annat i livet. Gunnar Wikmark har inte ångrat beslutet att vara ledig en dag i veckan.

Gunnar Wikmark. Foto: Heidi Stenström

Gunnar Wikmark var 63 år när han sa till sin chef på Vattenfall att han ville trappa ner sin arbetstid. Han kände sig nöjd med karriärklättrandet och strävade efter en lugnare tillvaro och mer tid för reflektion.

Flera företag erbjuder lösningar för medarbetare som närmar sig pensionsålder och vill arbeta deltid. Ett av företagen är Vattenfall som med programmet 80-90-100 möjliggör för anställda från 58 års ålder att arbeta 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent inbetalning till pensionen.

– Programmet infördes för nästan femton år sedan för att äldre medarbetare ska orka fortsätta arbeta längre och på så sätt säkra överlämning och kompetensöverföring på företaget, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall.

Gunnar Wikmark tycker att påverkan av inkomsttappet på tio procent är ytterst marginell. Han tog del av 80-90-100 efter en omorganisation och är ledig en dag i veckan.

– Utan 80-90-100 hade nedtrappningen blivit en större ekonomisk förlust, men det är även en fråga om hur mycket man kliver åt sidan. Att arbeta deltid utan 80-90-100 hade känts som ett större steg bort från karriären, man kan förlora inflytande om man gör ett mer kontroversiellt karriärval.

Den minskade arbetstiden går främst ut arbetskollegorna eftersom vissa ärenden måste nedprioriteras.

– I min kalender är 50 procent av tiden är inbokad på möten, så hade jag förut också. Jag prioriterar övrig arbetstid efter vad jag behöver men kollegorna kan uppleva att de ibland blir nedprioriterade i sina projekt och arbetsuppgifter när tiden inte räcker till. Det kan skapa viss irritation.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, tror att nyckeln till en lyckad nedtrappning är tydlighet.

– Om du vill gå ner i tid gäller det att vara tydlig med vad som är rimligt att utföra och vad som bör plockas bort. Annars finns det en risk att deltidsarbete i slutändan innebär lika många arbetsuppgifter men under kortare tid och till lägre lön, säger hon.

Gunnar Wikmark håller med om risken att medarbetare som går ned i arbetstid inför pensionen riskerar att hamna i fällan där det endast är tiden och lönen som minskar men inte mängden arbetsuppgifter.

– Jag tycker inte att jag har haft det problemet, de dagar som jag ska vara ledig jobbar jag inte på och har nästan alltid lyckats hålla det. Samtidigt blir man mer effektiv och det blir viktigare att använda tiden på rätt sätt, arbetsgivaren ska fortfarande ha nytta av en.

Med en ledig dag i veckan tycker Gunnar Wikmark att han har fått mer tid att fundera över vad han vill göra i framtiden och undersöka vilka möjligheter som finns.

– Jag vill fortsätta arbeta efter 65 men förmodligen inte heltid, säger han.

Caroline Le Ridou

4 KOMMENTARER

  1. Jag kan rekommendera att trappa ned innan man går helt i pension, men se upp så det inte händer vad som skedde med mig. När jag blev 60 gick jag ned till 80% arbetstid och började samtidigt ta ut en privat pensionsförsäkring för att kompensera något för lönebortfallet. När jag ett par år senare slutade och skulle ta ut hel pension fick jag en chock. Företaget hade då rapporterat in 80% av min fulla lön som pensionsunderlag, vilket skulle ge en alldeles för låg pension i förhållande till vad jag jobbat in under ett helt arbetsliv. Efter en massa krångel och med bra stöd från CF fick jag emellertid rättelse, så att pensionsunderlaget beräknades på min tidigare 100%-lön.

  2. Vattenfalls 80-90-100 modell är en möjlighet, inte en rättighet. Inte alla anställda får den när de frågar chefen. Vissa avdelningar tillämpar inte modellen. Det inte ligger i avdelningskulturen.

    • Hej,
      Det stämmer, du har helt rätt. Programmet 80-90-100 finns inte med i kollektivavtalen utan är något som företaget erbjuder frivilligt och därmed bestämmer över.

  3. Vattenfalls 80-90-100 modell är sympatisk. Min arbetsgivare tillämpar tyvärr modellen 100-90-80 för medarbetare i alla åldrar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.