Det var inte så många ärenden på årets Ingenjörsfullmäktige. Trots det blev det flera heta debatter – främst om konfliktfonden och om vartannat fullmäktige ska ersättas av ett Ingenjörsråd.
Till årets Ingenjörsfullmäktige gick det inte att lägga motioner utan de förslag som lades fram var propositioner från förbundsstyrelsen.
En av dem är budgeten där den del som handlar om konfliktfonden väckte debatt – alltså den fond som är till för att kunna betala ut strejklöner i fall att det blir en konflikt. Vad fullmäktige hade att ta ställning till är inte offentligt och webbsändningen stängdes av under debatten.
– Det är som en affärshemlighet, att våra motparter inte ska ha insyn i konfliktfonden, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Däremot kan alla medlemmar i Sveriges Ingenjörer ta del av beslutet när protokollet är justerat och läggs ut bakom inloggning på förbundets hemsida.
Ulrika Lindstrand berättar ändå att föreskrifterna för konfliktfonden nu ska ses över.
– Vi behöver ha en diskussion om hur stor fonden behöver vara och diskutera olika konfliktscenarior, hur de kan se ut i dag.
Halvt steg mot Ingenjörsråd
Den andra propositionen som väckte debatt var den som handlade om att utveckla medlemsdemokratin i förbundet. Här blev det mycket debatt i utskottet men när beslutet skulle fattas så blev debatten inte så lång.
Här var ett förslag att ersätta vartannat Ingenjörsfullmäktige med ett Ingenjörsråd, dit runt 30–50 medlemmar utöver fullmäktigeledamöterna skulle kunna bjudas in. Rådet skulle ha bredare, förberedande diskussioner.
Det här förslaget röstades dock ner av fullmäktige, som också sa nej till att välja hela förbundsstyrelsen vartannat år, i stället för som i dag att hälften av ledamöterna är uppe för omval vid varje fullmäktige.
Det man däremot beslutade om var att det ska genomföras ett Ingenjörsråd som en pilot, för att se hur det skulle fungera.
– I grund och botten är vi överens om att ett Ingenjörsråd är en fin idé, men Ingenjörsfullmäktige beslöt att ha kvar den nuvarande strukturen tills vi har utvärderat ett Ingenjörsråd. Så vi rör oss framåt mot det, säger Ulrika Lindstrand.
Läs tidigare artikel om förslaget här: Kritik mot förslag om ny demokratiorganisation
Enklare att starta lista till fullmäktige
Fullmäktige beslutade också att grupperna i fullmäktige som i dag kallas valkorporationer, ska byta namn till listor. Dessutom sänks gränsen för att starta en lista från att 200 medlemmar står bakom den till att det räcker med 20. Genom att det blir enklare att starta en lista är förhoppningen att fler medlemmar ska hitta minst en lista som man kan tänka sig att rösta på – till exempel utifrån var i landet man bor, vilket yrkesmässiga område man jobbar inom och så vidare.
– Vi är glada över det här beslutet och tror att det ger ökad mångfald och att fler ska göra sin röst hörd, säger Ulrika Lindstrand.
Flexibilitet, näringsliv och styrelse
Under förra årets Ingenjörsfullmäktige handlade flera motioner om arbetstid och ett beslut togs att fullmäktige 2019 skulle bli ett tillfälle för djupare diskussioner. Under en workshop på årets Ingenjörsfullmäktige fick ingenjörerna chansen att prata om de utmaningar som man ser i det gränslösa arbetet. Läs mer om workshopen här.
Ingenjörsfullmäktige enades också om ett nytt näringspolitiskt program. Kärnfrågorna handlar om mer gynnsamma skatteregler för personaloptioner och bättre förutsättningar för innovatörer och entreprenörer. Dessutom har programmet fått ett större fokus på hållbar utveckling. Programmet betonar också att ingenjörerna i företag behöver både mandat och tid för att omsätta idéer till innovationer. Läs Sveriges Ingenjörers pressmeddelande om det näringspolitiska programmet här.
En ny ledamot valdes in i förbundsstyrelsen: Philip Engström. Se tidigare artikel med presentation av honom här.
Här är hela förbundsstyrelsen:
Presidium:
Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB
Sara Magnusson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse
Ledamöter valda till hösten 2021:
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, PTK
Philip Stankovski, Auranest Holding
Helene Åhsberg, SKB, Svensk kärnbränslehantering
Philip Engström, Nationellt forensiskt centrum, nyval
Ledamöter valda till hösten 2020:
Mikael Andersson, Luleå kommun
Sofia Johannesson, Astra Zeneca
Joachim Pettersson, Boliden minerals
Marcus Suurküla, FMV
Peter Tönnäng, Advectas
Teknologer:
Tobias Åresten, Linköpings universitet, vald till 2021
Henri Mellin, Mälardalens högskola, vald till 2020