Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLåt inte jobbet förstöra din söndag

Låt inte jobbet förstöra din söndag

Stress, prestationsångest och missnöje är några vanliga orsaker till söndagsångest. ”Om du går till jobbet varje dag och känner att det gräver ett hål på insidan, då behöver du ta din ångest på allvar” säger psykologen Jenny Rickardsson.

Det är söndag kväll. Ledigheten är snart över och en ny arbetsvecka närmar sig. Det är då söndagsångesten kommer smygande. Att söndagskvällar eller måndagsmorgnar kan kännas jobbiga är inget ovanligt. Enligt en undersökning som Nackademin gjorde 2015 har mer än hälften av alla vuxna någon gång haft perioder av söndagsångest. Vanligast är det bland unga och högutbildade.

– De allra flesta klarar av att hantera sin söndagsångest, men för vissa blir den övermäktig. Man känner kraftig ångest, har svårt att sova, sjukskriver sig. Problemet ligger ofta i att man inte trivs där man är och inte förmår lösa situationen, berättar Jenny Rickardsson, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, som även tagit fram en distanskurs i att lära sig hantera sin söndagsångest.

Ta reda på orsaken

Värre kan söndagsångesten också bli om man dricker mycket alkohol och sover dåligt. Ett bra råd för att hantera sin söndagsångest på kort sikt är därför att se till att ta hand om sig, motionera, träffa vänner och göra saker man uppskattar.

Jenny Rickardsson, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet.

– Alkohol kan fungera ångestdämpande på kort sikt, men effekten blir istället att ångesten växer sig ännu större dagen efter. Om man dessutom har sovit hela söndag förmiddag är det inte heller konstigt om man inte kan sova på kvällen och börjar oroa sig för saker på jobbet som känns jobbiga.

På lång sikt bör man dock ta reda på orsaken till att man känner ångest. Enligt den undersökning som Nackademin gjorde är prestationsångest, stress eller missnöje med det man ägnar sig åt under veckorna vanliga orsaker till söndagsångest.

Så undviker du söndagsångest

  1. Undvik stora mängder alkohol.
  2. Håll bra sömnrutiner även under helgen.
  3. Gör saker du mår bra av – ät hälsosamt, motionera, träffa vänner.
  4. Betrakta din söndagsångest och försök förstå vad den kan bero på.
  5. Hitta de små stegen som kan ta dig till förändring.

– Arbetet är en stor del av ens liv. Om det är något som skaver, om man känner att man inte är på rätt plats och får ut det man vill av sitt arbete så behöver man ändra sin situation, säger Jenny Rickardsson.

Förstå sitt beteende

För att hantera sin söndagsångest behöver man dels förstå sitt eget beteende, varför vissa saker gör att man känner motstånd och därefter hitta vägen till att börja förändra sitt beteende. Första steget är att ta sig en allvarlig funderare över sina värden i livet. Vad är viktigt för dig, vad ger dig mening? Gör du det du vill och får du ut det du vill av ditt arbete?

– Det kan ju kännas övermäktigt om man kommer fram till att ”jag måste ändra på allt i mitt liv”. Bara att inse att man behöver hitta ett nytt jobb kan ju kännas som ett alldeles för stort steg. Därför bör man istället jobba i små steg. Tänk ”Vad kan jag göra idag?” och börja med något enkelt. Tillsammans kan de små stegen bilda en väg som tar dig dit du vill.

Det är inte farligt med ångest

Kursen som Jenny Rickardsson tagit fram innehåller både beteendeteori, övningar och praktiska tips för hur du kan styra ditt liv mot de värden som du tycker är viktiga i livet. Dessutom tar den upp ångesthantering.

Fakta: söndagsångest

Sex av tio svenskar har haft söndagsångest. Oro inför den kommande veckan, prestationsångest, stress eller missnöje med det man ägnar sig åt i veckorna är vanliga orsaker till söndagsångest — tillsammans står de för söndagsångest i sju fall av tio. Läs mer: www.sondagsangest.nu

– Ångest är ett sätt för hjärnan att styra oss bort från saker vi tycker är obehagliga, men ångest i sig är inte farligt. Problemet är att ångesten har en tendens att växa och riskerar att påverka mer och mer i ditt liv. Tricket är att erkänna din ångest, stanna kvar i situationen och möta istället för undvika det som känns jobbigt, förklarar Jenny Rickardsson.

Finns det något bra med att känna söndagsångest?

– Ja, absolut! Vårt känsloliv sänder viktiga signaler och hjälper oss att fatta beslut. Men det viktiga är inte att lyssna på sin ångest utan att titta på den och förstå varför den dyker upp. Ibland går larmet på grund av matos, men ibland är det något viktigt som ligger bakom. Om du går till jobbet varje dag och känner att det gräver ett hål på insidan då behöver du ta din ångest på allvar och göra något åt den, säger Jenny Rickardsson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.