Låt inte jobbet förstöra din söndag

De allra flesta klarar av att hantera sin söndagsångest, men för vissa blir den övermäktig. Då bör man ta sig en allvarlig funderare på vad den beror på. Foto: Getty Images

Stress, prestationsångest och missnöje är några vanliga orsaker till söndagsångest. ”Om du går till jobbet varje dag och känner att det gräver ett hål på insidan, då behöver du ta din ångest på allvar” säger psykologen Jenny Rickardsson.

Det är söndag kväll. Ledigheten är snart över och en ny arbetsvecka närmar sig. Det är då söndagsångesten kommer smygande. Att söndagskvällar eller måndagsmorgnar kan kännas jobbiga är inget ovanligt. Enligt en undersökning som Nackademin gjorde 2015 har mer än hälften av alla vuxna någon gång haft perioder av söndagsångest. Vanligast är det bland unga och högutbildade.

– De allra flesta klarar av att hantera sin söndagsångest, men för vissa blir den övermäktig. Man känner kraftig ångest, har svårt att sova, sjukskriver sig. Problemet ligger ofta i att man inte trivs där man är och inte förmår lösa situationen, berättar Jenny Rickardsson, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, som även tagit fram en distanskurs i att lära sig hantera sin söndagsångest.

Ta reda på orsaken

Värre kan söndagsångesten också bli om man dricker mycket alkohol och sover dåligt. Ett bra råd för att hantera sin söndagsångest på kort sikt är därför att se till att ta hand om sig, motionera, träffa vänner och göra saker man uppskattar.

Jenny Rickardsson, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet.

– Alkohol kan fungera ångestdämpande på kort sikt, men effekten blir istället att ångesten växer sig ännu större dagen efter. Om man dessutom har sovit hela söndag förmiddag är det inte heller konstigt om man inte kan sova på kvällen och börjar oroa sig för saker på jobbet som känns jobbiga.

På lång sikt bör man dock ta reda på orsaken till att man känner ångest. Enligt den undersökning som Nackademin gjorde är prestationsångest, stress eller missnöje med det man ägnar sig åt under veckorna vanliga orsaker till söndagsångest.

Så undviker du söndagsångest

  1. Undvik stora mängder alkohol.
  2. Håll bra sömnrutiner även under helgen.
  3. Gör saker du mår bra av – ät hälsosamt, motionera, träffa vänner.
  4. Betrakta din söndagsångest och försök förstå vad den kan bero på.
  5. Hitta de små stegen som kan ta dig till förändring.

– Arbetet är en stor del av ens liv. Om det är något som skaver, om man känner att man inte är på rätt plats och får ut det man vill av sitt arbete så behöver man ändra sin situation, säger Jenny Rickardsson.

Förstå sitt beteende

För att hantera sin söndagsångest behöver man dels förstå sitt eget beteende, varför vissa saker gör att man känner motstånd och därefter hitta vägen till att börja förändra sitt beteende. Första steget är att ta sig en allvarlig funderare över sina värden i livet. Vad är viktigt för dig, vad ger dig mening? Gör du det du vill och får du ut det du vill av ditt arbete?

– Det kan ju kännas övermäktigt om man kommer fram till att ”jag måste ändra på allt i mitt liv”. Bara att inse att man behöver hitta ett nytt jobb kan ju kännas som ett alldeles för stort steg. Därför bör man istället jobba i små steg. Tänk ”Vad kan jag göra idag?” och börja med något enkelt. Tillsammans kan de små stegen bilda en väg som tar dig dit du vill.

Det är inte farligt med ångest

Kursen som Jenny Rickardsson tagit fram innehåller både beteendeteori, övningar och praktiska tips för hur du kan styra ditt liv mot de värden som du tycker är viktiga i livet. Dessutom tar den upp ångesthantering.

Fakta: söndagsångest

Sex av tio svenskar har haft söndagsångest. Oro inför den kommande veckan, prestationsångest, stress eller missnöje med det man ägnar sig åt i veckorna är vanliga orsaker till söndagsångest — tillsammans står de för söndagsångest i sju fall av tio. Läs mer: www.sondagsangest.nu

– Ångest är ett sätt för hjärnan att styra oss bort från saker vi tycker är obehagliga, men ångest i sig är inte farligt. Problemet är att ångesten har en tendens att växa och riskerar att påverka mer och mer i ditt liv. Tricket är att erkänna din ångest, stanna kvar i situationen och möta istället för undvika det som känns jobbigt, förklarar Jenny Rickardsson.

Finns det något bra med att känna söndagsångest?

– Ja, absolut! Vårt känsloliv sänder viktiga signaler och hjälper oss att fatta beslut. Men det viktiga är inte att lyssna på sin ångest utan att titta på den och förstå varför den dyker upp. Ibland går larmet på grund av matos, men ibland är det något viktigt som ligger bakom. Om du går till jobbet varje dag och känner att det gräver ett hål på insidan då behöver du ta din ångest på allvar och göra något åt den, säger Jenny Rickardsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar