Här är avtalskraven för IT-ingenjörer och teknikkonsulter

Foto: Mostphotos

Nu startar avtalsförhandlingarna inom IT- och telekombranschen och för teknikkonsulter. Sveriges Ingenjörer ställer krav på högre löner, ökad jämställdhet och tydligare reglering av arbetstiden.

Årets avtalsrörelse med Almega startade i mitten av januari när Sveriges Ingenjörers avtalskrav överlämnades.

När det gäller lön är Sveriges Ingenjörers krav till IT&Telekomföretagen och Innovationsföretagen en så kallad stupstock på 3 procent. Det innebär att om fack och arbetsgivare inte kommer överens lokalt är det lönehöjningar på 3 procent som gäller.

I förhandlingarna med IT&Telekomföretagen ställer Sveriges Ingenjörer också bland annat följande krav:

  • Det ska göras tydligt att övertidsersättning som har avtalats bort inte innebär obegränsad arbetstid.
  • Det ska göras tydligt att löneutrymmet bara gäller för den lokala lönerevisionen. Finns det osakliga löneskillnader ska kostnaderna för att rätta till dessa tas utanför lönerevisionen.
  • Arbetsgivare ska upprätta en handlingsplan när föräldralediga återgår till arbete. Den ska se till att ingen som varit föräldraledig missgynnas i sin yrkes-, löne- och karriärutveckling.

Vill lämna sifferlöst avtal

I förhandlingarna med Innovationsföretagen ställer Sveriges Ingenjörer i år krav på en förändring av löneavtalet. Det nuvarande avtalet har ingen centralt angiven procentsats och inte heller någon stupstock om fack och arbetsgivare inte kommer överens.

Pia Bäckström

Pia Bäckström

– Det har inte riktigt fungerat på alla företag och det är anledningen till att vi nu kräver en stupstock i avtalet, säger Pia Bäckström, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef för tjänstesektorn.

I förhandlingarna med Innovationsföretagen ställer Sveriges Ingenjörer dessutom bland annat följande krav:

  • Fack och arbetsgivare ska på central nivå utforma gemensamma anvisningar där det tydligt framgår att när medarbetare får en ny befattning med högre lön ska lönen inte belasta löneutrymmet i kommande lönerevision.
  • Arbetsgivare ska upprätta en handlingsplan när föräldralediga återgår till arbete. Den ska se till att ingen som varit föräldraledig missgynnas i sin yrkes-, löne- och karriärutveckling.
  • Arbetsgivaren ska ha en skyldighet att anteckna all arbetstid. Underlaget ska finnas tillgängligt för den lokala akademikerföreningen för att kunna bedöma den totala arbetstiden för alla medlemmar.

Arbetstid är en viktig fråga för ingenjörer som arbetar inom IT, telekom eller som teknikkonsulter.

– Ingenjörernas arbetstid är företagens affär. Här säljer man inte tillverkade produkter, man säljer ingenjörskompetens och därför är det viktigt för våra medlemmar att få tydliga riktlinjer kring arbetstiden, säger Pia Bäckström.

Sveriges Ingenjörer och arbetsgivarorganisationerna kom 2017 överens om avsättningar till flexpension. Enligt den överenskommelsen ska avsättningarna höjas med 0,3 procent till 0,7 procent från och med den 1 april.

Avtalen inom IT- och telekombranschen gäller 6 500 medlemmar och avtalet med Innovationsföretagen gäller 9 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar