Suget efter ingenjörer är stort, även inom de branscher som normalt inte förknippas med ingenjörsyrket. För den som är nyfiken på vilka jobb som finns därute så finns det sedan årsskiftet en helt ny tjänst för jobbsök på Ingenjören.se.
Enligt statistik från TRR har uppsägningarna bland tjänstemän ökat under förra året. Men arbetsmarknaden är fortfarande god, inte minst för ingenjörer. Det finns ett stort sug efter ingenjörskompetens och de som blir uppsagda hittar ofta nytt jobb innan uppsägningstiden går ut.
– Bland alla yrkeskategorier vi jobbar med så har ingenjörer lättast att hitta nytt jobb. Det är snarare så att de som rekryterar har svårt att hitta den kompetens de söker, säger Jonas Björkman, regionchef för TRR i Västra Götaland, Värmland och Örebro.
Den kompetens som ingenjörer sitter på är dessutom attraktiv inom många olika typer av jobb och branscher. När man söker jobb kan det därför vara smart att tänka lite bredare – i vilka andra typer av branscher eller arbetsplatser skulle jag kunna bidra?
AI och hållbarhet är hetast
Kompetens inom artificiell intelligens och hållbarhet är områden som är hetast, men även IT- och programmeringskunskaper är eftertraktade.
– Generellt kan man säga att alla branscher är i behov av tjänstemän med högt teknologiskt kunnande, säger Erica Sundberg, regionchef för TRR i Stockholm/Mitt. Inom dagligvaruhandeln är exempelvis behovet av att utveckla AI stort, en bransch som man kanske inte alls förknippar med ingenjörsyrket.
Erica Sundberg ser att allt fler rekryterare trycker på personlighet när de söker kandidater för ingenjörsjobb. Även om arbetsmarknaden är god för ingenjörer så blir det allt viktigare att sälja in sig själv i konkurrensen om jobben.
Jobba med sin kompetens
Som anställd är det också viktigt att hålla sig anställningsbar, det vill säga, att fortsätta jobba med sin kompetensutveckling i takt med teknikutvecklingen. Hon konstaterar att allt fler av TRR:s kunder står inför behov av kompetensväxling.
– Det finns ett kompetensgap. Företagen söker en annan kompetens än den deras anställda har. Vi ser att både företag och anställda behöver ta ett tydligare ansvar för ett livslångt lärande och här vill vi som arbetar med omställning i arbetslivet också delta som en proaktiv part, säger Erica Sundberg.
Läs också: Stick ut i jakten på nytt jobb
Att arbetsmarknaden är i förändring innebär samtidigt att vi ser en mer rörlig arbetsmarknad där fler kan tänka sig att byta jobb. John Klockhoff är marknadsansvarig på jobbsökartjänsten Jobbdirekt som sedan nyår är ny samarbetspartner för jobbannonser på Ingenjören.se. Han konstaterar att långt ifrån alla som läser jobbannonser är aktiva arbetssökare.
– Våra undersökningar visar att 80 procent av de som idag har ett jobb kan tänka sig att byta jobb om de hittar något bättre. Många läser jobbannonser som vi läser bostadsannonser på Hemnet. Vi är helt enkelt nyfikna på vad som finns där ute, säger han.
Sug efter ingenjörer
Den nya jobbsökarfunktionen innebär att det blir snabbare och smidigare att söka bland de jobb som är ute. Det finns dessutom möjlighet att prenumerera på jobbannonser, men även att tipsa andra om intressanta jobb som är ute. John Klockhoff tror att den nya tjänsten ska underlätta för både passiva och aktiva jobbsökare.
Vill du har tips om cv, Linkedin, anställningsintervjun med mera? Se fler artiklar här.
– Vi har ett stort kontaktnät via både företag och rekryteringsbyråer som söker specifik kompetens och därför är det intressant för dem att nå gruppen ingenjörer direkt, även de som redan har jobb. Det finns ett sug efter ingenjörer och här kan det bli lättare för arbetsgivare att hitta den kompetens de söker.
2 kommentarer
”Det finns ett kompetensgap. Företagen söker en annan kompetens än den deras anställda har. ”
Vad är det för kompetens som de anställa har men som företagen inte efterfrågar? Och vad är det för kompetens som företagen efterfrågar men som de anställa inte har?
Och om de anställda saknar en viss kompetens, borde inte företagen utbilda sin personal så de får den kompetensen då?
Undrar samma sak som Kim. Blir förbryllad över ett sådant uttalande.