Stick ut i jakten på nytt jobb

Det blir allt viktigare att sticka ut bland mängden i konkurrensen om nytt jobb – varför ska en arbetsgivare anställa just dig? Foto: Getty Images

Linkedin har blivit allt viktigare i konkurrensen om jobb. Som ingenjör kan det vara värt att lägga lite extra krut på att lyfta fram sina personliga förmågor, tipsar Erica Sundberg på TRR.

TRR har gjort en undersökning bland rekryterare och chefer för att ta reda på vad som är viktigt när de ska rekrytera. Kompetens, erfarenhet, utbildning och personlighet är fortfarande viktigast när arbetssökande utvärderas.

Linkedin ökar i betydelse

Men det som sticker ut i årets rekryteringsenkät är att Linkedin blir allt viktigare, både för arbetssökande och rekryterare. Att lägga lite extra krut på sin Linkedinprofil innan man söker jobb är därför ett hett tips.

Rekryterare spanar in din profil

Så många tittar på kandidaters Linkedinprofil när de fått in ansökan:

Alltid: 27 procent
Ofta: 32 procent
Ibland: 34 procent
Aldrig:7 procent

– Det har man nytta av, av flera anledningar. De företag och rekryterare som söker ny kompetens använder Linkedin i större utsträckning, precis som vår rekryteringsenkät visar, men det är samtidigt en viktig kanal för nätverkande och ett utmärkt skyltfönster för lediga tjänster, säger Jason Hoffman, HR- & kommunikationschef på TRR.

År 2017, när rekryteringsenkäten genomfördes senast, svarade 18 procent av rekryterarna att de efter en ansökan även tittar på den sökandes Linkedinprofil. År 2019 är det 27 procent som gör det.

Lyft fram din personlighet

Undersökningen visar också att nätverken är viktiga i jakten på rätt kandidat till jobbet. Många hittar sina kandidater via kollegors eller medarbetares kontaktnät och Linkedin.

Rekryterarnas topp fem

Så hittar rekryterarna sina kandidater:

  1. Interna kandidater 
  2. Annons på egen sajt 
  3. Kollegers eller medarbetares kontaktnät 
  4. Rekryterings-, search- eller Bemanningsföretag 
  5. Linkedin

Erica Sundberg, regionchef för TRR i Stockholm/Mitt konstaterar att arbetsmarknaden för ingenjörer är stark och att det är en eftertraktad kompetens. Men för att få jobbet räcker det inte att presentera sina formella meriter. Hon poängterar att en framgångsfaktor för ingenjörer när de söker jobb är att lyfta fram både kompetens och personlighet i sin ansökan.

– För att få drömjobbet behöver du formulera ett cv där du också lyfter fram dina personliga förmågor. Hur är du som person och hur kan du bli en tillgång i teamet? Det i kombination med din grymma kompetens innebär att du sticker ut i din ansökan, säger hon.

Läs också: Det här missar ingenjörer på Linkedin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar