Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler lediga jobb att söka

Fler lediga jobb att söka

Suget efter ingenjörer är stort, även inom de branscher som normalt inte förknippas med ingenjörsyrket. För den som är nyfiken på vilka jobb som finns därute så finns det sedan årsskiftet en helt ny tjänst för jobbsök på Ingenjören.se.

Enligt statistik från TRR har uppsägningarna bland tjänstemän ökat under förra året. Men arbetsmarknaden är fortfarande god, inte minst för ingenjörer. Det finns ett stort sug efter ingenjörskompetens och de som blir uppsagda hittar ofta nytt jobb innan uppsägningstiden går ut.

Jonas Björkman, TRR

– Bland alla yrkeskategorier vi jobbar med så har ingenjörer lättast att hitta nytt jobb. Det är snarare så att de som rekryterar har svårt att hitta den kompetens de söker, säger Jonas Björkman, regionchef för TRR i Västra Götaland, Värmland och Örebro.

Den kompetens som ingenjörer sitter på är dessutom attraktiv inom många olika typer av jobb och branscher. När man söker jobb kan det därför vara smart att tänka lite bredare – i vilka andra typer av branscher eller arbetsplatser skulle jag kunna bidra?

AI och hållbarhet är hetast

Kompetens inom artificiell intelligens och hållbarhet är områden som är hetast, men även IT- och programmeringskunskaper är eftertraktade.

– Generellt kan man säga att alla branscher är i behov av tjänstemän med högt teknologiskt kunnande, säger Erica Sundberg, regionchef för TRR i Stockholm/Mitt. Inom dagligvaruhandeln är exempelvis behovet av att utveckla AI stort, en bransch som man kanske inte alls förknippar med ingenjörsyrket.

Erica Sundberg ser att allt fler rekryterare trycker på personlighet när de söker kandidater för ingenjörsjobb. Även om arbetsmarknaden är god för ingenjörer så blir det allt viktigare att sälja in sig själv i konkurrensen om jobben.

Jobba med sin kompetens

Som anställd är det också viktigt att hålla sig anställningsbar, det vill säga, att fortsätta jobba med sin kompetensutveckling i takt med teknikutvecklingen. Hon konstaterar att allt fler av TRR:s kunder står inför behov av kompetensväxling.

Erica Sundberg, TRR

– Det finns ett kompetensgap. Företagen söker en annan kompetens än den deras anställda har. Vi ser att både företag och anställda behöver ta ett tydligare ansvar för ett livslångt lärande och här vill vi som arbetar med omställning i arbetslivet också delta som en proaktiv part, säger Erica Sundberg.

Läs också: Stick ut i jakten på nytt jobb

Att arbetsmarknaden är i förändring innebär samtidigt att vi ser en mer rörlig arbetsmarknad där fler kan tänka sig att byta jobb. John Klockhoff är marknadsansvarig på jobbsökartjänsten Jobbdirekt som sedan nyår är ny samarbetspartner för jobbannonser på Ingenjören.se. Han konstaterar att långt ifrån alla som läser jobbannonser är aktiva arbetssökare.

Här hittar du de lediga jobben.

– Våra undersökningar visar att 80 procent av de som idag har ett jobb kan tänka sig att byta jobb om de hittar något bättre. Många läser jobbannonser som vi läser bostadsannonser på Hemnet. Vi är helt enkelt nyfikna på vad som finns där ute, säger han.

Sug efter ingenjörer

Den nya jobbsökarfunktionen innebär att det blir snabbare och smidigare att söka bland de jobb som är ute. Det finns dessutom möjlighet att prenumerera på jobbannonser, men även att tipsa andra om intressanta jobb som är ute. John Klockhoff tror att den nya tjänsten ska underlätta för både passiva och aktiva jobbsökare.

Vill du har tips om cv, Linkedin, anställningsintervjun med mera? Se fler artiklar här.

– Vi har ett stort kontaktnät via både företag och rekryteringsbyråer som söker specifik kompetens och därför är det intressant för dem att nå gruppen ingenjörer direkt, även de som redan har jobb. Det finns ett sug efter ingenjörer och här kan det bli lättare för arbetsgivare att hitta den kompetens de söker.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. ”Det finns ett kompetensgap. Företagen söker en annan kompetens än den deras anställda har. ”

    Vad är det för kompetens som de anställa har men som företagen inte efterfrågar? Och vad är det för kompetens som företagen efterfrågar men som de anställa inte har?

    Och om de anställda saknar en viss kompetens, borde inte företagen utbilda sin personal så de får den kompetensen då?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?