Ha koll på avtalet när du ska arbeta utomlands

Lön, arbetsuppgifter, kontrakts- och uppsägningstid och en hel del annat behöver regleras i URA-avtalet. Foto: GettyImages.

Planerar du att arbeta utomlands? Tänk på att du inte längre omfattas av det sociala skyddsnätet i Sverige. Som anställd vid en myndighet har du möjlighet att teckna ett så kallat Ura-avtal, men se upp så att du inte missar något viktigt.

På universitet och högskolor är det inte ovanligt att anställda i perioder arbetar utomlands. Det kan vara som postdok, gästföreläsare eller andra typer av tjänster där man i praktiken är utsänd av högskolan för ett internationellt arbete. Men att arbeta utomlands innebär samtidigt att man lämnar det svenska skyddsnätet bakom sig. Därför kan man teckna ett så kallat Ura-avtal.

– Ura-avtalet gäller för anställda vid en myndighet när de blir utstationerade i utlandet. Det säkerställer att du omfattas av det skyddsnät som du har i Sverige, vilket är en enorm fördel. Men skriv inte på utan att först kontakta förbundet. Risken är då stor att du missar viktiga saker, varnar Alexander Bergfried, som tillsammans med Sam Najafian arbetar som ombudsmän på Sveriges Ingenjörer med inriktning på högskolan.

Ger ett grundskydd

Alexander Bergfried och Sam Najafian förklarar att Ura-avtalet, som medarbetare på svenska myndigheter kan teckna när de arbetar utomlands, ger ett grundskydd som ser till att sjukförsäkring och pensionsavtal fortfarande gäller. Däremot omfattas den anställde inte längre av det statliga kollektivavtalet Villkorsavtal-T och de förmåner som finns avtalade för svenska arbetsförhållanden. Lön, arbetsuppgifter, kontrakts- och uppsägningstid – allt behöver därför finnas beskrivet i Ura-avtalet.

Vad är Ura-avtal?

Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands, Ura, gäller för anställda vid myndigheter som är utsända av sin arbetsgivare för att arbeta utomlands. Avtalet ger ett grundskydd som säkerställer att medarbetaren omfattas av svensk socialförsäkring. Vanligast bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är att bli utstationerad i samband med en postdok-tjänst, där de statliga forskningsfinansiärerna ställer krav på Ura-avtal och vissa kostnadsschabloner för bosättning, flytt med mera.

Dessutom kan det finnas en rad praktiska saker som är bra att ta med i avtalet. Det kan handla om exempelvis ersättningar för boende, kostnader för flytt, barnens skolgång och resor från och till Sverige och mycket annat. Vad händer exempelvis om någon närstående i Sverige blir sjuk och du vill avbryta ditt utlandsjobb – kan du göra det, och vem är det som betalar din resa hem?

– Varje situation ser olika ut och du behöver därför komplettera med ett individuellt avtal som gäller för just dig och din situation. Det är ju inget vanligt anställningsavtal du skriver på, här måste du se till att reglera allt så att du inte hamnar i en situation utomlands där det inte är tydligt vad som gäller, säger Sam Najafian.

Skriv inte på direkt

Tumregeln för den som står inför ett erbjudande att arbeta utomlands är därför att alltid ta kontakt med sitt fackförbund för råd och hjälp. Och att göra det innan man börjar förhandla eller skriva på några avtal, poängterar Alexander Bergfried och Sam Najafian.

– Det är så lätt att missa något viktigt. Fördelen med att ta hjälp av oss är att vi kan se din situation från ett annat perspektiv. Och kom ihåg att du inte måste skriva på det avtal som arbetsgivaren lägger fram, du kan alltid förhandla om de villkor som är viktiga för dig.

Lämna en kommentar

Senaste nytt