Distrikt Väst hoppas bli 30 000 medlemmar under 2020

Per Tore Eidsvik
Per Tore Eidsvik, ordförande för Sveriges Ingenjörer distrikt Väst.

År 2019 blev ”all time high” för Sveriges Ingenjörer i distrikt Väst vad gäller antal aktiviteter och deltagare. Nu hoppas distriktsordföranden att det också blir sociala aktiviteter under året – och att distriktet passerar 30 000 medlemmar.  

Per Tore Eidsvik, ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Väst. “All time high” förra året. Hur blir det i år?

– Vi får se om vi orkar fortsätta på samma sätt. Det är ju “av medlemmar, för medlemmar”. Vi ska försöka få sociala aktiviteter, utöver det vi redan ordnar. Tillfällen när vi träffas och umgås, som ölprovning. Vi lever ju i ölhuvudstaden, med många mikrobryggerier. Vi hade planer på ölprovning redan förra året, men nu ska det bli av.

Distrikt Väst

Styrelse:
Per Tore Eidsvik, ordförande, systemingenjör, Saab surveillance
Tomas Blidberg, pensionär, tidigare Ericsson
Mats Överfjord, Infotiv AB
Ali Yaghoubvand, Arbetsförmedlingen
Susann Lindqvist, pensionär, även GB Design
Madeleine Danell, teknolog, Borås Högskola
Daiva Brazauskaite, Göta Studentkår
Audun Tengs, Saab AB

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Volvo Personvagnar AB Torslanda
  • Ericsson AB Göteborg
  • Chalmers tekniska högskola AB
  • Saab AB Surveillance Kallebäck
  • GKN Aerospace Sweden AB

Vad har ni annars för planer för 2020?

– Vi har redan bokat två möten. SKB kommer och så Blå tåget på Volvo. Vi har en grov plan för hela året men kommer att planera nu när den nya styrelsen konstituerar sig. Ai tror jag att vi kommer att ha något av och pensionsseminarier blir det några.

Blir det några studiebesök?

– Ja, jag vill gärna se fler studiebesök. De är populära, att se vad ingenjörer gör. Jag hoppas att det blir ett studiebesök på Saab Surveillance, där jag jobbar.

Finns det planer på att göra andra typer av aktiviteter?

– På Ingenjörsfullmäktige har vi diskuterat att ha Ingenjörsråd och jag skulle vilja testa att ha det lokalt. Therese Koggdal i styrelsen och jag har diskuterat det: Att träffas och prata om saker som vad medlemmarna vill ha ut av Sveriges Ingenjörer och vad ingenjörens roll är. Sedan önskar jag att vi hade en egen lokal där vi kunde vara på kvällstid i stället för att hyra in oss på olika ställen.

– Och så hoppas jag att vi kan ha ett mentorprogram för studenter. Vi har haft det en gång förut. Jag tror att det blir med studenter i Borås, för Chalmers vill ha betalt, men jag hoppas att det blir där också framöver.

Vilken aktivitet lockade flest under 2019?

– Det vet jag inte. Ai-aktiviteten lockade många och eventet om egenföretagande var en succé. Jan Montin ordnade det och även om han har slutat i styrelsen nu hoppas jag att han vill ordna det igen, för han gjorde det med bravur. Stresseminariet hade vi många anmälda till, men det blev inställt för att föredragshållaren blev sjuk. Pensionsseminarierna är också alltid välfyllda. Vi hade tre och kunde ha fyllt sex.

Är det några förändringar i styrelsen?

– Det var fyra som slutade nu på årsmötet och två som kom nya. Jag skulle vilja att vi var en lite större styrelse. Vi har utökat valberedningen för att kunna hitta fler. Men vi har en bra blandning vad gäller kön, härkomst och var man jobbar.

Vilka frågor är viktigast just nu för ingenjörerna?

– Lön dyker upp direkt. Men jag tycker också ingenjörens roll är en viktig fråga att få fram. Att ingenjören är viktig i samhället. Utan ingenjörer blir det ganska torftigt. Lärarna har lyckats lyfta fram sin yrkesgrupp och vi kanske har lite att lära där.

Vad vill du hälsa till medlemmarna?

– Engagera er! Var med! Det är roligt att få kontakter och träffa andra. Titta gärna i kalendariet mer, förutom att se i Ingenjörens nyhetsbrev.

Karin Thorsell 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar