Ingenjören som hoppade av ekorrhjulet 

Foto: Caroline Le Ridou och privat.

Stress, krav och en proppfull almanacka. Civilingenjören Anders Gustafsson tröttnade på ekorrhjulet och började skala ner antalet måsten. Till slut flyttade han med sambo och fyra barn för att driva självhushåll på en gård i Småland.

Han hade allt. Ett stort hus, trädgård, husvagn, sambo och fyra barn, stabil familjeekonomi med två bra löner i hushållet, nöjesparker, cykeltävlingar, solresor på skolloven, fritidsaktiviteter och en konstant molande känsla av att tillvaron kändes själlös.

Anders Gustafsson

Ålder: 50 år
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik vid Linköpings universitet
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Teknikkonsult
Övrigt: Bloggar om livsstilsminimalism på tidochpengar.se

Anders Gustafsson konstaterar att den största lärdomen är att livet inte handlar om antalet aktiviteter utan den utdelning i form av energi och välbehag som de ger.

– Det blev ofta en stor apparat kring aktiviteter med barnen och vi lade mycket tid på transport. Vi åkte till proppfulla lekland flera timmars bilfärd bort på helgerna när vi istället hade kunnat njuta lika mycket av att äta glass på farstukvisten i solen hela familjen, säger han.

Drömmen om att äga sin tid

Resan mot en enklare tillvaro började 2013 när både Anders Gustafsson och hans sambo upplevde att transporttiden till och från arbetsplatsen slukade alldeles för stor del av deras vakna tid. Paret började diskutera sin livssituation och funderade över om de kände sig tillfreds med tillvaron. Svaret blev nej och drömmen om att äga sin tid var född.

– Från början kretsade funderingarna mest kring att kunna styra vår vardag efter egna prioriteringar. När man funderar över vad man gör med sin tid blir det även naturligt att fundera på vad man lägger sina pengar på, säger han.

Familjen hade en budget på 15 000 kronor per månad och odlingarna i gårdens växthus blev ett tillskott. Foto: privat

Onödiga kostnader kapades och aktiviteterna trappades ner. Sommaren 2017 gick flyttlasset från Linköping till en gård utanför Mariannelund i Småland. Den gamla bostaden var såld och likaså de flesta prylar. Båda hade tagit tjänstledigt för studier, barnen började skola i Småland och familjen startade sitt nya liv i frihet.

– Jag pluggade distanskurser och läste sådant som kändes roligt och som jag inte hade hunnit med innan, bland annat psykologi och författarskap.

Anders Gustafsson upplever att drömmen om att äga sin tid är utbredd bland ingenjörer. Efter att ha varit med i en ekonomipodd där han delade med sig av sina tankar kring minimalism, sparande och sabbatsår från arbetslivet var det flera kollegor som kom fram och pratade. Många berättade att de bland annat följer MrMoneyMustache, en amerikansk ingenjör som bloggar om sparande och minimalism.

Familjen hade både höns och gäss på gården. Foto: privat.

– Min förra arbetsgivare, som jag tog tjänstledigt från, blev lite småsur för det visade sig att flera ingenjörer på arbetsplatsen lockades av tanken på att sluta jobba. Jag har inte hört att någon annan tog steget men jag märkte att intresset kring den här typen av frågor var väldigt utbrett bland kollegorna.

Gården med sex hektar mark, ett boningshus och en lada köpte de för 740 000 kronor. Hela familjen hade en budget på 15 000 kronor per månad i löpande utgifter där allt skulle ingå (mat, kläder, uppvärmning, transport, nöje mm.). Av dessa 15 000 kr täckte barnbidrag för fyra barn och studiebidrag för två vuxna ungefär hälften av budgeten, resten togs från sparade medel. Familjen hade höns, gäss och odlade grönsaker. De var till stor del självförsörjande med hjälp av djuren och grödorna på gården.

– Vi höll budgeten för våra löpande utgifter och lyckades leva på 15 000 kr i månaden. Däremot fick vi skjuta till lite för renoveringar på gården, säger han.

Längtade tillbaka som ingenjör

Efter två år på gården kände Anders Gustafsson att han hade fått den paus från ekorrhjulet som han behövde. En distanskurs i programmering gjorde att han insåg att ingenjörsrollen är hans kall i livet. Tillvaron på gården tuffade på men det hade varit svårt och dyrt att utveckla verksamheten med de tillstånd som krävs för utökad djurhållning.

– Den största lärdomen är att livet inte handlar om antalet aktiviteter utan den utdelning i form av energi och välbehag som de ger, säger Anders Gustafsson. Foto: Caroline Le Ridou.

– Vi hade kunnat bo kvar på gården. Vårt leverne var väldigt billigt och vi hade nog klarat oss genom att ta extrajobb som exempelvis lärarvikarie, men jag längtade tillbaka till rollen som ingenjör. Jag tycker om att bygga saker.

Familjen flyttade till Sundbyberg utanför Stockholm under 2019 och använder i dag gården i Småland som sommarstuga. Att lära sig att leva enkelt har gett Anders Gustafsson en frihetskänsla eftersom det gör honom mindre beroende av lönen. När familjen planerade flytten till Stockholm valde han jobb efter vad som kändes lustfyllt, trygghetsaspekten var inte längre en lika viktig parameter. I dag jobbar han som teknikkonsult och kallar sig själv för livsstilsminimalist.

– Vi fortsätter att leva enkelt men har släppt lite på tyglarna sedan flytten från Småland. Vi äter ute lite oftare men spelar fortfarande hellre spel med barnen än åker till en nöjespark.

Han uppmuntrar andra att fundera över sin livssituation och våga ifrågasätta sina val. Samtidigt är han ödmjuk inför det faktum att livsstilsförändringar tar tid.

– Börja inte med att försöka bearbeta och övertala din partner, hitta istället ett område där ni tillsammans kan se ett problem och utgå från det. I vårt fall var det transporttiden.

5 kommentarer

  • Lisa Bengtzohn

    Så häftigt Anders! Jag hörde talas om att du gjort just detta! Vi var kollegor under sista tiden och sågs en hel del. Jag har gjort samma sak och lämnat ekorrhjulet för att bli min egen och styra min egen tid, vilket jag funderat på under många år och våren 2017 lämnade jag min gamla arbetsplats. Jag valde dock att omskola mig till trädgårdsdesigner för att kunna följa min dröm samtidigt som jag får mer tid att umgås med mina barn. Jag tror precis som du att det viktiga i livet är att få kvalitet i tillvaron.

    12 mars 2020
  • Tina

    Härligt med människor som vågar tänka utanför ekorrhjulet! Inspirerande! Vi har ju bara ett liv.

    12 mars 2020
  • Ckarion

    Så intressant artikel! Kul med folk som vågar tänka utanför ramarna och pröva nya sätt att leva. Bättre att ta en paus och inse att man är menad att vara ingenjör, än att harva på med livet utan att reflektera.

    28 februari 2020
  • Sura Ingenjören

    Bra för honom att han kunde komma tillbaka. I min erfarenhet så brukar arbetsköpare anse att minsta lucka i cvt gör dig oanställningsbar.

    27 februari 2020
    • Anders G

      Visst försvårar det lite att ha en lucka i CVt, men det är inte så ovanligt med människor som gjort något annat. Mest skeptisk var man inom traditionella branscher, i konsultbranschen finns det många som har luckor och idéer om annat i CVt.

      28 februari 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar