Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUnder coronakrisen: Teknologer hjälper elever som pluggar hemifrån

Under coronakrisen: Teknologer hjälper elever som pluggar hemifrån

Ett inlägg på Facebook av en KTH-student var allt som behövdes. Sedan har det varit full fart på mattehjälpen för högstadie- och gymnasieelever som måste plugga hemifrån på grund av coronaviruset. Frågor kom in direkt och hittills har flera hundra teknologer och andra svarat.  

Måndag eftermiddag den 16 mars postade KTH-studenten Sophie Åström inlägget om gruppen och appen “Gratis mattehjälp online”. Ett dygn senare hade inlägget delats över 38 000 gånger.

Sophie Åström
Sophie Åström

– Det började i liten skala med min klass på KTH och sedan har vi skalat upp det. Min kille har hjälpt till och massor av KTH-studenter anslöt. Nu är det studenter från alla universitet, pensionerade lärare, eldsjälar, föräldrar och andra som hjälper till, berättar Sophie Åström.

Efter ett knappt dygn var det 200 personer som registrerat sig som hjälpare, men efter det har det fortsatt att öka, så hon kan inte säga hur många det är nu, bara att det är hundratals.

Nyheten spred sig också snabbt till föräldrar, elever och lärare, vilket gjort att frågorna rullat in.

Hur är hjälpen upplagd?

– Jag har använt gratisappen Slack för att den har en tydlig struktur. På Facebook skulle det vara lättare att inlägg tappades bort. Nu finns det kanaler för årskurs 6–9, matematik 1–5 på gymnasiet, fysik, biologi, kemi och programmering.

Profilbild Gratis mattehjälp online
Gruppens bild på Facebook. Nu är det stor spridning bland dem som ger mattehjälp.

Sophies lillasyster fick vara testperson, och sedan drog allt igång.

Och strukturen är verkligen tydlig. När det finns nya frågor markeras den kurs det kommit frågor i. Och med så många som hjälper kommer svaren ofta inom fem minuter.

De flesta som skickat in frågor har fotograferat det mattetal de vill ha hjälp med och lagt upp. Det är allt från hur man räknar division utan miniräknare till förändringshastigheter och derivator.

För varje fråga har det kommit allt från några till tiotals svar. Några svarar kortfattat medan andra pedagogiskt går igenom steg för steg hur man ska tänka.

Varför startade du det här?

– Jag ville hitta ett smidigt sätt så att alla, oavsett ekonomiska möjligheter kunde få hjälp, säger Sophie Åström.

Så här hittar du hjälpen

Gå in på sajten dothemath.se eller gå in på Gratis mattehjälp online på Facebook. Där finns instruktioner för hur du enkelt registrerar dig för att ge eller få hjälp.

– Det känns fantastiskt att det gått så här bra. Jag är så tacksam för alla som vill hjälpa till. Hjälpen betyder mycket både för eleverna och för lärare som blir avlastade så att de kan fokusera på att göra utbildningen digital eller vad som krävs.

Nu har en styrgrupp bildats med engagerade hjälpare över hela landet som hjälps åt att se till att allt rullar på. De ansvarar för olika delar, som att hjälpa till om någon har problem med att registrera sig. De håller också koll på att det är en bra ton och att alla är schyssta. Och hittills har det inte varit några problem med det.

– Det är viktigt att det här är en trygg plattform. Att man visar varandra respekt. Annars åker man ut. Det kan ju hända i alla grupper att det kommer dåliga kommentarer eller att någon spamar, men vi har rustat upp för det, säger Sophie Åström.

Är det någon risk att allt ebbar ut, att det bara är nu i början som folk hjälper till?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas att ju fler som hjälper till så ska det alltid finnas folk som svarar.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.