Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer studerar coronavirus i luften

Ingenjörer studerar coronavirus i luften

Finns coronaviruset i luften? Det är en viktig fråga som forskare i Lund nu söker svaret på. ”Resultaten ger oss viktig kunskap om hur viruset smittar och hur vi kan skydda oss på bästa sätt” säger Sara Thuresson, civilingenjör med inriktning på nanoteknik som är en av forskarna i projektet.

Coronaviruset smittar genom kontakt och droppsmitta, exempelvis när någon hostar eller nyser. Men man tror att viruset även kan smitta via aerosoler, det vill säga små luftburna partiklar i luften. Hur och på vilket sätt coronaviruset sprids via luften är något som forskargruppen vid Lunds tekniska högskola nu ska ta reda på.

– Vi vill ta reda på hur viruset sprids. Hur mycket virus finns det i luften? Är det så mycket att någon blir sjuk av det? Och finns det situationer när viruset sprids mer?, säger Sara Thuresson som är doktorand i aerosolteknologi och en av forskarna i projektet.

Ser hur långt viruset färdas

Forskargruppen har under ett antal år byggt upp metoder för att mäta och analysera luftburen smitta och har tidigare arbetat med att studera hur bland annat vinterkräksjukevirus sprids i luften. När coronaviruset dök upp i början av året såg de möjligheten att använda sina mätinstrument för att även studera detta virus.

Sara Thuresson, doktorand i aerosolteknologi.

– Vi har placerat ut mätinstrument på sjukhusen i Malmö och Lund, dels i korridorerna, dels inne hos patienter som är bekräftat sjuka i covid-19, berättar Sara Thuresson.

Mätinstrumenten fångar in virus från luften och suger ned det i en vätska som sedan kan analyseras. Luftprover tas både i rummen där patienter vårdas och i omkringliggande utrymmen som korridorer och luftslussar. Genom att placera ut instrumenten på olika platser kan forskarna få en bild av hur långt viruset färdas.

Hur sprids det och när?

För coronastudierna använder de tre olika typer av instrument; ett som samlar in virus under en veckas tid och två som samlar in luftprover under kortare tid, nittio respektive tio minuter. Instrumenten registrerar även annan data, som luftfuktighet och temperatur, för att se om det har någon betydelse för spridningen.

De korta mätningarna på tio minuter används framför allt i patientrummen och kan ge värdefull information om hur smittan sprids i olika vårdsituationer.

– Vi för noga anteckningar om vad personalen gör, om patienten sitter upp eller ligger ner, om de hostar eller pratar. Vi vet ju väldigt lite om vad som påverkar spridningen i luften, så vi försöker samla in så mycket fakta som möjligt, säger Sara Thuresson.

Om studien

Mätningarna om covid-19 och luftburen smittspridning ingår i två forskningsprojekt vid Ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds universitet, med finansiering från AFA försäkring och Formas. Insamlingen av luftprover sker vid infektionskliniken, intensivvårdsavdelningen och den medicinska akutvårdsavdelningen i Lund och Malmö.

Ansvarig för projektet är Jakob Löndahl, docent i aerosolteknologi samt föreståndare för aerosollaboratoriet vid Designvetenskaper, vid Lunds tekniska universitet.

Under luftmätningarna har forskarna på sig samma skydd som personalen som vårdar coronapatienter – munskydd, visir för ansiktet, handskar och skyddsförkläde. Men för att spara på skyddsutrustning undviker forskarna själva att gå in i patientrummen, utan får hjälp av sjukvårdspersonalen att placera in och ta ut instrumenten i samband med att de ska vårda patienten.

Svar inom några veckor

Resultaten från studien kommer att vara viktiga för att utarbeta rutiner och ta fram skyddsutrustning för vård av patienter med covid-19 – hur och i vilka situationer smittar patienter, vilket skyddsmaterial behövs i olika situationer och vilka krav bör man ha på ventilationen? Sammanlagt räknar man med att samla in cirka 200 luftprover som sedan ska analyseras så snabbt som möjligt. De första preliminära resultaten väntas komma inom några veckor.

– Resultaten av våra studier kommer att ha betydelse för de som jobbar i vården med smittade patienter och ge kunskap om hur man skyddar sig på bästa sätt, säger Sara Thuresson.

Anna Nyström

8 KOMMENTARER

    • Hej Bo! Nej, inte än, men vi håller kontakt med forskarna och skriver så fort de har något klart. /Hälsningar Redaktionen

    • Hej Jonas. Resultaten är tyvärr inte klara än. Redaktionen har kontakt med forskarna och vi kommer att få göra en intervju och skriva om resultaten så fort de är klara. Preliminärt om några veckor. /Redaktionen

    • Vi ska kontakta forskarna igen och fråga. Redaktionens förhoppning är att kunna skriva en uppföljning om resultatet så snart det är möjligt. /Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.