Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören läser för att ge styrka i coronatider

Ingenjören läser för att ge styrka i coronatider

Tidigare konsulten Thomas Anderson drabbades av utmattning. För att stötta alla de som känner oro i coronatider vill han nu dela med sig av sin egna insikter från vägen tillbaka. Varje dag klockan tio läser han högt ur sin bok på sociala medier. ”Kanske kan jag bidra till ett inre lugn i det yttre kaoset” säger han.

Thomas Anderson släppte förra året boken Sårbar man – vägen till inre styrka. Boken bygger på hans egna dagboksanteckningar under tre år då han förändrade sitt liv efter insikten om att han var på väg mot utmattning. 

I början av april startade han initiativet Författare läser för Sverige där han varje dag läser en stund ur sin bok på sociala medier.

Thomas Anderson

– Jag vill inspirera andra författare att dela och läsa sina böcker för svenskarna hemma i stugorna. Som författare och föreläsare kanske jag inte kan bidra i det aktiva krisarbetet, men jag kanske kan bidra med ett inre lugn i allt kaos som pågår på utsidan. 

Hur fick du den här idén?

– Jag har själv gått igenom en egen resa med utmattning och jag arbetar ofta som förändringsledare i projekt. När oro kommer är det lätt att vi agerar för att komma ifrån den jobbiga känslan, sen agerar vi igen fast den oroliga känslan stannar kvar. Det är just min lärdom att vi behöver möta känslan och ge det som sker på insidan plats. ”Att inte bearbeta sina känslor är som att försöka fly från sin egen skugga”. Eftersom jag precis läst in min bok som ljudbok insåg jag att den kan bidra till att skapa ett inre lugn i det yttre kaos som pågår. Det är ju det jag lyfter i min bok bland annat, känslohantering, förstå sig själv och hur man reagerar på det som sker. 

Vilken respons har du fått på initiativet?

– Många har uppskattat det och känner att det är fint att få en paus varje dag. Som en sa: ”Jag gör mina rutiner på morgonen och sen ser jag fram emot att Thomas läser klockan tio”. 

Läs också Ingenjörens tidigare artikel med Thomas Andersson: Nästan utbränd på konsultjobbet

Varför tycker du att man ska lyssna på just dig?

– Om man känner att man fastnar i oro så kan boken ge tips på hur man hanterar det som händer på insidan. Och ge en insikt om att du inte är ensam om detta. Min förhoppning med boken och läsningen nu är att vi ska våga sänka muren. Vi är mer lika än vad vi tror med tankar och känslor och då mår vi bättre av att dela med varandra. Så vi kan hjälpa oss själva och varandra. 

Lyssna här

Lyssna när Thomas Anderson läser sin bok på Facebook eller Instagram.

Hur gör du själv för att hantera den oro som coronaviruset ger upphov till?

– Nu när vi befinner oss i stormens öga handlar det om att acceptera läget som det är. Vad kan jag påverka och vad kan jag inte påverka? Det jag kan påverka är mina tankar och känslor, att försöka förstå varför jag känner oro och att möta den känslan. Och att känna tacksamhet för det jag faktiskt har – tak över huvudet, mat på bordet, familj och vänner omkring mig. 

– Träning, meditation och tydliga rutiner nu när jag jobbar hemma är också viktigt, liksom promenader och att vara ute i naturen. Dessutom försöker jag minska mängden intryck, jag skär ner på media och sociala medier. Så mycket händer inte att man måste följa nyheterna hela tiden.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.