Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå har corona påverkat arbetsmiljön

Så har corona påverkat arbetsmiljön

Coronapandemin har påverkat arbetsmiljöarbetet, men på olika sätt för olika typer av verksamheter. Ensamarbete, bemanning och kommunikation är några av de vanligaste utmaningarna.

Att arbetsmiljön har påverkats av den pågående coronapandemin är uppenbart, men hur ser det ut i praktiken? Vilka är de stora utmaningarna och hur håller man arbetsmiljöarbetet levande?

I slutet av april arrangerade Ramboll ett webbinarium som utgick från deltagarnas egna upplevelser av arbetsmiljöarbetet i coronatider. Utgångspunkten var en webbenkät som skickades ut till kunder och intressenter inför webbinariet.

Oscar Ölund, Ramboll.

– Svaren visar att det är en tudelad situation som har uppkommit med krisen när det gäller arbetsmiljön. En del upplever att frågorna fått mer fokus medan andra upplever att de blivit nedprioriterade, säger Oscar Ölund, konsult på Ramboll som tillsammans med kollegan Maria Lindkvist höll i webbinariet.

Fokus här och nu

Men det finns några saker som är gemensamma för de flesta arbetsplatserna. En är att fokus på arbetsmiljöfrågorna ligger här och nu, vilket innebär att det löpande arbetet får stå tillbaka för det akuta läget. Social distansering, att många jobbar hemifrån och ett minskat resande gör det svårare att genomföra skyddsronder och revisioner.

Maria Lindkvist poängterar dock att det är viktigt att hitta sätt att hålla i det systematiska arbetsmiljöarbetet, även i kristider. Brister i kontroll riskerar att leda till brister i efterlevnad.

Ett tips är att se över resursfördelningen så att fler kan göra uppföljningar på plats, men även att dra nytta av digitala lösningar – använd kamera för att dokumentera, komplettera med enkäter och frågeformulär.

Maria Lindkvist, Ramboll.

– Försök att omplanera det som går, se över ert årshjul och kolla om ni kan skjuta på vissa saker. Och ha en plan B för att ta igen den tid som ni förlorar nu, säger Maria Lindkvist.

Fler och tätare möten

En av de stora utmaningarna just nu handlar om kommunikationen. Både att nå ut med information men även att få kommunikationen mellan chefer och medarbetare att fungera liksom samarbete och dialog inom arbetsgrupper. Detta gäller oavsett om medarbetare arbetar hemifrån, delvis hemifrån eller på plats, eftersom man försöker håller större fysiska avstånd på arbetsplatsen.

Så håller du liv i arbetsmiljöarbetet

  1. Håll dig uppdaterad om förändringar.
  2. Eliminera, minimera eller hantera risker.
  3. Gör en förnyad riskbedömning utifrån den nya situationen, tänk på risker kopplade till både organisatorisk och social arbetsmiljö.
  4. Dra nytta av kamera och enkäter för att utföra kontroller på distans.

Fler och tätare möten via digitala verktyg är en lösning, men framför allt handlar det om att ledningen måste ta ett tydligt ansvar för kommunikationen.

– I en krissituation är det viktigt att som ledare lyssna och visa förståelse för medarbetares oro, men också att ta ledningen, att vara synlig och leda med goda exempel. Var transparent, både med vad du vet och inte vet. Prioritera och var uppmärksam på att medarbetarna har en balans i arbetet. Vilka arbetsuppgifter ska göras, vilka ska inte göras? Tänk också på att använda många olika kommunikationsvägar för att nå alla, tipsar Maria Lindkvist.

I enkäten framkommer att vissa bildat särskilda corona-grupper som består av ledning, HR och kvalitet- och miljö- och arbetsmiljöansvariga. De jobbar tillsammans för att komma ut med löpande information för att förhindra ryktesspridning, oro och irritation.

Ensamhet en utmaning

Det psykologiska måendet kopplat till hemarbete är också en viktig fråga att hantera i den nya situationen. Även om man möts via video och telefon så är det inte jämförbart med att träffas på riktigt. Ensamheten är en utmaning. Detta har man försökt hitta lösningar på. En av enkätdeltagarna skriver så här:

”Vi försöker boka in möten, både enskilda och i större grupper, bara för att socialisera, vi dricker kaffe på morgonen och avslutar veckan med en remote AW, ofta med ett quiz eller någon aktivitet”.

Se upp med ensamarbetet

  1. Aktivera krisgruppen.
  2. Se till att digitala möten har tydlig agenda och struktur och att någon för anteckningar.
  3. Tänk på att använda omväxlande kommunikationsvägar.
  4. Se till att ha regelbunden kommunikation – inom gruppen, med närmaste chef och från företaget.

Andra planerar in möten utomhus, hittar på aktiviteter och utmaningar där de kan dela varandras vardag och har möten där de har som stående punkt att stämma av hur alla mår.

Nya rutiner för lunch och fika

Maria Lindkvist konstaterar att hemarbetet är något som för de allra flesta varit en stor omställning. För att medarbetarna ska fungera och hitta balans i ett annorlunda arbetsliv behöver man jobba med fyra ingredienser – tydlighet i struktur och arbetstid, samhörighet med kollegor, hälsa och glädje.

Även den fysiska arbetsplatsen kan vara en utmaning. Kontorslandskap måste glesas ut, riskgrupper kunna arbeta hemifrån och miljön anpassas för att minimera smittspridning. Många har utökat städningen och ser till att beröringsytor torkas av regelbundet och hittat nya rutiner för lunch och fika. För att minska sårbarheten om medarbetare blir sjuka har man även gjort omorganisationer så att personal med liknande funktioner inte arbetar tillsammans.

– Varje företag måste göra sin egen riskbedömning och ta fram en handlingsplan, både på lång och kort sikt, konstaterar Maria Lindkvist.

Sporrar kreativiteten

Men det finns också en del gott som kommit ur krisen. Att medarbetare tagit stora digitala kliv och lärt sig hantera de digitala verktyg som företaget har är något som flera lyfter fram. Men även att situationen fått kreativitet och lösningsfokus att spira.

– För vissa har krisen blåst liv i verksamheten. Man har varit tvungen att hitta nya sätt att tillhandahålla produkter och tjänster och det har varit ett bra och utmanande tankearbete, säger Oscar Ölund.

Den stora utmaningen framöver är att behålla och ta vara på allt gott som kommit ur krisen. Maria Lindkvist poängterar att alla som har en ledande roll i verksamheten nu har alla chanser att jobba vidare med detta framöver.

– Situationen har ju fört något gott med sig. Nya rutiner, tätare kommunikation och tydligare gemensamt fokus har för många lett till en förbättrad situation. Nu gäller det att arbeta vidare med det här. Att utvärdera vad som blivit bättre, hur medarbetare upplevt situationen och uppmuntra dem att komma med idéer och förslag på förbättringar, säger Maria Lindkvist.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.